Hradecká fakultní nemocnice vyvinula pás, který pomůže v pohybu pacientům

Pás pomůže pacientům při pohybu.
Pás pomůže pacientům při pohybu. | autor: FNHK

Unikátní rehabilitační pomůcka Balance Belt. Bezpečnostní pás, který lidem se sníženou pohyblivostí či stabilitou pomůže při tréninku vstávání, rovnováhy a chůzeMá pomáhat. Tuto pomůcku vyvinuli v hradecké fakultní nemocnici. První prototyp vznikl už v roce 2019 a vyvinul ho bývalý fyzioterapeut Rehabilitační kliniky fakultní nemocnice Tomáš Osladil. Pás nyní míří do obchodní sítě.

Balance Belt vyvinul bývalý fyzioterapeut Rehabilitační kliniky nemocnice Tomáš Osladil. V roce 2016 vznikl první prototyp, následovalo jeho testování, jehož výsledkem byla registrace takzvaného užitného vzoru a také hledání zájemce o výrobu a distribuci této pomůcky. Celý proces podpořila v programu Gama Technologická agentura České republiky.

„Jsme rádi, že po letech příprav je Balance Belt připraven k prodeji a že pomůže jak pacientům, kteří mají problémy s pohybem, tak i personálu, který se o tyto osoby stará,“ uvedla vedoucí Centra transferu biomedicínských technologií Lucie Bartošová.

Pomůcka umožňuje aktivní zapojení zvedaného jedince při vstávání i chůzi, dává uživateli pocit jistoty při chůzi i při vstávání a pomáhá překonat obavy ze stoje a chůze. Pás je možné použít samostatně pro cvičení na lůžku i ve stoje, také pro ulehčení manipulace s pacientem či jako součást vysokého chodítka pro trénink chůze. Pomůcka je však určena nejen do nemocnic, ale i do zařízení následné péče, domovů seniorů i domácího prostředí. Balance Belt tvoří sedák, rukojeti a pevné a elastické popruhy, které je možné připojit k vysokému chodítku.

Centrum již podporuje vývoj dalšího produktu, který by se měl z testovací fáze dostat do výroby. Jedná se o speciální rehabilitační podložku, centrum nyní pracuje na získání patentové ochrany a zároveň již jedná o uzavření licenční smlouvy se zájemcem o výrobu této pomůcky.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stavba nového pavilonu infekční kliniky bude stát 900 milionů

Hradecká fakultní nemocnice plánuje na podzim letošního roku vypsat výběrové řízení na dodavatele stavby nového Pavilonu kliniky infekčních nemocí a kožní kliniky, která by měla stát kolem 900 milionů korun. Předpokládaný termín zahájení stavby je stanoven na jarní měsíce roku…
Čtěte více

Hradecká záchytka stále funguje omezeně, chybí lékař

Protialkoholní záchytná stanice v Hradci Králové už přes rok funguje v omezeném režimu. Je přitom spádová pro celý Královéhradecký kraj. Dříve fungovala 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Teď je nonstop otevřená jen o víkendu a o svátcích. Ve všední dny přijímá pacienty pouze v čase…
Čtěte více

Smysl pro tumor, seriál se v hradecké nemocnici natáčel hlavně o víkendech

Seriál Smysl pro tumor, který po osm nedělních večerů, vysílala Česká televize, upozornil veřejnost na problematiku onkologických onemocnění a možnosti jejich léčby. Televizní štáb záběry z lékařského prostředí natáčel předminulý rok na vybraných pracovištích Fakultní nemocnice…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme