Hradec pojmenuje náměstí po zesnulém papeži

Město Hradec Králové bude pravděpodobně prvním místem v České republice, které ponese připomínku na zesnulého Jana Pavla II. Radní totiž schválili návrh, aby současné Děkanské náměstí bylo přejmenováno na náměstí právě Jana Pavla II.
"Je to jeden z největších lidí minulého tisíciletí. Svatý otec přispěl ke sblížení církve se světským životem. Hlavně však byl jedním z těch, kterému se podařilo rozbít komunismus v našich zemích. Nebýt právě slovanského papeže, který bojoval za lidská práva tak pochybuji, že by se podařilo komunistický režim tak rychle zlikvidovat", řekl primátor Otakar Divíšek. S vlastní realizací tohoto nápadu by nemělo být mnoho starostí uvedl Divíšek: " Nejsou tam žádná sídla právnických osob. Je tam však několik obyvatel, kterým budeme muset vyměnit veškeré doklady, ale to uděláme tak, aby to tito lidé nepociťovali," vysvětluje Divíšek. Zatím se však jedná pouze o návrh, který bude muset projít ještě zastupitelstvem.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejlépe hodnocený příspěvěk ▼
6.4.2005 16:24
Jája (neregistrovaný)
Přejmenování náměstí
nic proti, ale nezavání to trochu "rektálním alpinismem"? zobrazit | souhlasím (+1) | nesouhlasím (-0)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
6.4.2005 16:24
Jája (neregistrovaný)
Přejmenování náměstí
nic proti, ale nezavání to trochu "rektálním alpinismem"?
17.4.2005 16:34
mmm (neregistrovaný)
Už to někdo finančně vyčíslil, co to bude stát? Nehledě na čas a ušlé výdělky nebo obětovanédnydovolené obyvatel, kteří musí měnit doklady. A nejsou to jen OP...
6.4.2005 18:33
c (neregistrovaný)
chudáci obyvatelé náměstí. vrchnost si umanula a světe zboř se.
6.4.2005 22:48
Xaver (neregistrovaný)
přejmenování
Hm....zavání mi to jakousi hysterií. On je každý papež především vrchním šéfem katolické církve.
17.4.2005 16:32
mmmm (neregistrovaný)
Nesvědčí to tak trochu o rozpínavosti moci katolické církve?
7.4.2005 10:23
Jarda (neregistrovaný)
Já bych to neviděl až tak dramaticky. Papež v HK byl, náměstí bude vedle chrámu sv Ducha - tudíž poblíž církve - a navíc to přece jen byla významná osobnost, která něco dokázala. A hodně lidí ho zná. Kolik lidí z HK ví, kdo byli bratři Štefanové, Sekanina, Formánek... Ostatně Wonkova ulice vznikla také hned po listopadu. A kdo v té chvíli věděl něco o panu Wonkovi. Fakt, že byl disident, nemusí ještě znamenat, že by po něm měla být pojmenovaná ulice.
Jediné, z čeho mám strach, aby tady za chvíli nebylo náměstí Billa Clintona či třída Borise Jelcina.
Ostatně, nejlepší by asi bylo, kdyby se náměstí a ulice dávaly podle neměnných hodnot nebo podle vlastností :-)
7.4.2005 13:49
THC (neregistrovaný)
Souhlas
7.4.2005 18:38
Brain (neregistrovaný)
to Jarda: Souhlas
7.4.2005 21:17
Xaver (neregistrovaný)
pojmenování
Však přejmenování části ulice Kydlinovské na Wonkovu předcházela taky hysterie, stejně jako přejmenování z Rudé armády na bří Štefanů. Volit neutrální názvy ulic není od věci. Takovou Jabloňovou ulici těžko někdo přejmenuje na Švestkovou, leda by dával přednost slivovici před calvadosem...che che che.
9.4.2005 11:31
Anča (neregistrovaný)
přejmenovávání
Jardo - máš zdravý názor. Souhlasím!
Nepojmenované pojmenovat - to ano, ale stále přejmenovávat? To raději ulice a náměstí nazvěte podle květin, stromů, velikosti... ale ne podle lidí. Vezměte si příklad třeba z Japonska - na penězích mají květiny a ne státníky, mají je zřetelně odlišené barvami --- a v jistém smyslu je to rozumnější a snadnější, jsou uchráněni různých "nebetyčných blbostí", které stojí daňové poplaltníky spousty peněz.( Aby si to někdo nevyložil špatně, v žádném případě nechci snižovat či zlehčovat úctu k zesnulému papeži - plně si ji zaslouží. Ale že by tolik stál o přejmenovávání náměstí po něm - to je pýcha a to se s křesťanstvím neslučuje.
9.4.2005 13:53
Dana (neregistrovaný)
pocta zesnulému papeži....
Náhodou jsem se ocitla na tomto fŕou, a nedalo mi to..
Zanechme emocí - co takhle prokázat poctu Janu Pavlu II tím, že se po něm pojmenuje nádvoří Nového Adalbertina, kte je již jeho socha a Děkanské náměstí zůstane Děkanským... co vy na to, hradečáci?
Konají se tam koncerty a jiné kulturní akce, název nádvoří "Jana Pavla II" by byl na každé vstupence, plakátu či pozvánce vždy uveden....
Z přejmenovaného náměstí by stejně po nějaké době vznikl lidově "papežák" a to by nikomu úcty nepřidalo. Tento návrh již byl e-mailem hradeckým radním do pošty zaslán ke zvážení...
17.4.2005 16:36
z HK (neregistrovaný)
Ty si myslíš, že si to vůbec přečtou??
14.4.2005 12:22
texz (neregistrovaný)
byl to skvělý člověk, ale všimli jste si podobnosti jako za bolševika? (kdo to pamatujete?) černěnkem počínaje, přes stalina, gottwalda, herce, režiséry, významné osobnosti- za žiovota ticho po pěšině, ale po smrti, to vychom nebyli češi, abysme někomu nemuseli lézd do prdele...
16.4.2005 10:23
ooóó (neregistrovaný)
Vlezdoprdelilismus, to je ryze česká vlastnost, především těch u moci.
17.4.2005 12:43
THC (neregistrovaný)
hhmm, zajimavej komentar, asi ji mas taky:)
17.4.2005 16:29
Jája (neregistrovaný)
kulty osobností
Ty se pak zase bouraly.. teď budeme stavět nové, aby ti po nás měli taky co bourat...
17.4.2005 16:30
ooóó (neregistrovaný)
možná...

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme