Hradec hodlá výrazně snížit počet školních kuchyní

Radnice v Hradci Králové se chystá zrušit devatenáct školních kuchyní. Ve městě jich zůstane pouze osm. Jejich modernizace a přestavba ostatních kuchyní na výdejny má probíhat v letech 2008 až 2012 a bude stát asi 120 milionů korun.
Městští zastupitelé na svém posledním zasedání schválili záměr, který výrazně změní systém výroby a výdeje stravy ve školách. "Bude se vařit v osmi školních kuchyních. Ty zajistí zásobování ostatních základních a mateřských škol, ve kterých se zřídí pouze výdejny jídel. Kvalita stravy pak bude jednotná," uvedl primátor Otakar Divíšek. Radnice oslovila i krajský úřad. "Pokud se některé střední školy nachází v okolí naší základní školy, je možná spolupráce, protože normy pro žáky jsou skoro stejné," řekl Divíšek. Krajský úřad o tuto spolupráci zatím zájem nejeví.
V současné době vaří 27 školních kuchyní 10 500 obědů. Jak uvedl náměstek Martin Soukup, nepočítá se s tím, že by pro děti připravovala stravu cizí firma. Zhruba 190 zaměstnanců v kuchyních bude vařit i nadále. "Žádné propouštění nehrozí, pokles stavu se vyřeší odchody do důchodu a ukončením dohod o provedení práce," sdělil Soukup. Náklady na rozvoz jednoho jídla se pohybují kolem dvou korun. "To se však nepromítne žádným způsobem do ceny obědů," dodal Soukup.
Město do této doby investovalo do pasportizace 650 tisíc korun. Z toho 600 tisíc obdržela firma Gama Fobos, která připravila projekt. Zbytek peněz stály oponentní posudky konkurenčních firem.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
6.11.2007 08:37
hradecanek (neregistrovaný)
jídelny
Zdravím, jen bych se chtěl zeptat, které jídelny zůstanou vařit a do kterých se bude jídlo dovážet?Dík Hradečánek
6.11.2007 17:18
crocco (neregistrovaný)
Eurest
A proč nezkusit pronajmout hradecké školní jídelny Eurestu, jako tomu je v řadě jiných měst? Vaří celkem dobře, není potřeba si objednávat a navíc každý zaplatí jen to, co skutečně sní...
13.11.2007 18:36
jezek (neregistrovaný)
Je to pěkné, ale co budete dělat, když bude město ucpané a ve školách tak místo teplého oběda dostanou ti nejvytrvalejší studenou večeři. Jinak by bylo zajímavé jak se bude vše organizovat - myslím konkrétní systém rozvozu. Docela zajímavé téma pro místní plátek zvaný Radnice.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme