Štítky: | hala slavie |

Hala Slavie ještě musí přečkat poslední zimu, pak se začne opravovat

Hala už je ve špatném stavu.
Hala už je ve špatném stavu. | autor: MMHK

Ještě přečkat poslední zimu a pak začne rekonstrukce střechy haly Slavie v Hradci Králové. Do haly v posledních letech už dvakrát zateklo. Tělovýchovná jednota v současnosti vybírá firmu, která střechu opraví. Sportovci chystají i další opravy a zveřejnili studii, jak by měla dnes víc než třicetiletá hala vypadat. Informaci přináší Hradecký deník.

„Aktuálně se vyhodnocuje výběrové řízení a v příštích týdnech bude znám vítěz. Samotné práce by měly proběhnout od dubna do září příštího roku, pokud vše půjde tak, jak je to naplánované,“ věří předseda Tělovýchovné jednoty Slavia Hradec Králové Jakub Lejsek. Do tendru se přihlásilo sedm firem.

Do střechy v posledních letech už dvakrát zateklo a havárie si vynutily místní opravy. Přitom v ohrožení byla pouhé čtyři roky stará palubovka největší sportovní haly v Hradci, kam se vejde šest volejbalových kurtů vedle sebe. „Může dojít k tomu, co se stalo už dvakrát, kdy tam nad vazníkem protekla voda a bude se to muset operativně opravit, to je jediné riziko. Na to jsme nějakým způsobem připraveni,“ říká Jakub Lejsek.

Hala zprovozněná v roce 1991 patří tělovýchovné jednotě, ale ta ji má za sedm let předat městu. Hradecké zastupitelstvo tak už dřív přikleplo Slavii na opravu peníze. „Dá se říct, že každá rekonstrukce, každá údržba jakékoliv nemovitosti začíná střechou, proto jsme tady ani moc neváhali, ač se jedná o vysokou částku kolem 29 milionů korun,“ vysvětluje pro Deník městskou investici náměstek primátorky Miroslav Hloušek.

Hloušek dodává, že ve městě je to jedinečná hala: „Ve velké míře je používaná pro mládežnický sport. Takže v tomhle případě nebyl problém, zvedla pro to ruku většina zastupitelů.“ Slavia má tisícovku členů v deseti oddílech a většina z nich jsou děti.

Z původní střechy, kterou mimochodem projektoval autor nedalekých lízátek nad fotbalovým stadionem Miloš Morávek, zbyde během rekonstrukce jen hlavní nosná konstrukce. „Stávající trapézové plechy budou demontovány a nahrazeny novými. Hydroizolační vrstva bude provedena z PVC fólie a zateplení z kombinace minerální vlny a desek PIR,“ popisuje projekt Jakub Lejsek. Střecha tak bude nově i odhlučněná a počítá se i se sanací horního ochozu obří haly.

Hala dnes vypadá nevábně už při pohledu zvenčí. Ve špatném stavu jsou omítky, popraskaná jsou skla na oknech a dveřích. Jednota tak chystá v příštích letech další opravy. „Máme hotovou architektonickou studii haly a její následné další rekonstrukce. V další fázi nás čeká rekonstrukce vzduchotechniky s tím, že se dokončuje projektová dokumentace. Na konci října budeme dávat žádost na Národní sportovní agenturu (NSA) na částku kolem 25, 30 milionu korun,“ plánuje předseda Slavie Lejsek.

Chystá se oprava a zateplení fasády do ulice Víta Nejedlého a připravuje se i fotovoltaika na rozsáhlou plochu střechy nebo rekonstrukce administrativní části haly. „Město potřebuje převzít halu v dobré kondici, rádi bychom za jeho spolufinancování, ale třeba i NSA nebo kraje chtěli tyto věci udělat,“ dodává předseda TJ Slavia HK Jakub Lejsek.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme