Štítky: | U Koruny | galerie cti | památník |

"Galerii cti" u Koruny čekají změny. Radnice vypisuje soutěž na úpravu celého prostoru

Galerie cti
Galerie cti | autor: sochy a města

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou soutěž, která přiblíží budoucnost území U Koruny. Výsledkem soutěže bude nejen návrh na úpravu tohoto veřejného prostoru, ale i možnosti, jak pracovat s monumentem „Galerie cti“, který se dochoval i po dlouhých 35 letech od listopadu 1989. Vypsání soutěže na svém jednání schválili radní města. Výsledné návrhy řešení by měla mít radnice k dispozici v prosinci letošního roku.

Od podzimu loňského roku, kdy dostala soutěž na změnu území U Koruny zelenou mezi hradeckými zastupiteli, probíhala příprava soutěžních podmínek a zadání soutěže. Příprava těchto dokumentů trvala několik měsíců a výrazný podíl na jejich tvorbě neměli jen odborníci z řad architektů, umělců a historiků, ale také veřejnost. „S veřejností proběhla dvě setkání, jedno z nich přímo na místě, takzvaně nad mapou. Od účastníků jsme si vyslechli řadu návrhů, komentářů a doplnění, které se staly součástí zadání soutěže,“ popisuje náměstek primátorky pro územní plánování Adam Záruba. Přípravou a organizací soutěže byla pověřena plánovací kancelář ONplan. Ta spolupracovala s odbornou skupinou, jejíž součástí byli kolegové z odborů hradeckého magistrátu i externisté.

Výsledky soutěže, která bude oficiálně vypsána během následujících týdnů, by radnice mohla mít k dispozici ještě v prosinci tohoto roku. „V první fázi soutěže může svůj koncept řešení prostoru předložit každý, kdo splní podmínky účasti v soutěži definované v soutěžních podmínkách. Z předložených konceptů vybere odborná porota v anonymním režimu minimálně tři a maximálně pět konceptů, jejichž autory město vyzve k předložení podrobnějších návrhů. Ve druhé fázi soutěže porota ocení nejlepší návrhy. S vítězem soutěže bude město jednat o dopracování projektu,“ říká náměstek Záruba.

Cílem celé soutěže je nalézt nejvhodnější řešení úpravy veřejného prostoru v okolí památníku „Galerie cti“ U Koruny. Jedná se o oblast, která je vymezena ulicí U Koruny, Sukovými sady a Gočárovou třídou. Soutěžící však budou moci navrhnout také úpravy celé ulice U Koruny, o jejíž rekonstrukci se uvažuje již mnoho let. „V celém území by se v budoucnu nemělo jednat jen o dílčí úpravy, ale celkovou změnu vzhledu i charakteru. Lokalita U Koruny by měla po revitalizaci působit přívětivě, důstojně a reprezentativně. Velkou výzvou pro všechny účastníky soutěže tak bude nejen návrh nového řešení území, ale také budoucnost betonového monumentu ,Galerie cti‘, který je historickým dokladem vizuální kultury v období reálného socialismu,“ dodává náměstek Záruba.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Na budoucí podobě Galerie cti U Koruny se může podílet i veřejnost

Hradec Králové připravuje architektonickou soutěž na řešení území okolo Galerie cti U Koruny. Cílem soutěže bude najít nejlepší návrh na úpravu tohoto veřejného prostoru i návrh, jak pracovat s vlastním monumentem Galerie cti. Do přípravy soutěže bude zapojena i veřejnost.…
Čtěte více

Semafory pro chodce nebo využití ulice S. K. Neumana. Pomůže to zrychlit provoz u Koruny?

Řidiči, kteří v odpoledních hodinách projíždějí přes křižovatku Korunu, se musejí smířit s několikaminutovým zpožděním. Dlouhé kolony jsou v těchto místech kromě víkendů každý den. Zpoždění nabírají nejen řidiči osobních aut ale především vozy městské hromadné dopravy. Příčinou…
Čtěte více

Nová okružní křižovatka Koruna otevřena, hlídat ji budou kamery

Dopravní omezení kolem křižovatky Koruna končí a celá lokalita by se z hlediska dopravy měla dnešním dnem vrátit do normálu. Řidiči si tak mohou vydechnout, upravená křižovatka by měla ulehčit jízdu i cyklistům, přibyly i přechody pro chodce. Je otázkou, co s dopravou udělá…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme