Dny evropského dědictví se blíží, otevřou i rezidenci biskupa

Dny evr. dědictví letos provedou po církevních památkách
Dny evr. dědictví letos provedou po církevních památkách | autor: hradeckralove.cz

Stejně jako loni bude i letos jedna zářijová neděle v Hradci Králové věnována památkám. Dny evropského dědictví, jak se významná celoevropská kulturně poznávací a společenská akce nazývá, krajské město oslaví 14. září.

Široké veřejnosti se tento den otevřou památky a brány budov, které bývají jinak nepřístupné. Otevřena bude například Biskupská rezidence, Bývalý seminární kostel sv. Jana Nepomuckého nebo třeba Kostel sv. Mikuláše v Jiráskových sadech.

Letošní Dny evropského dědictví v Hradci spojuje jedno téma – diecéze. Budovy, které budou 14. září otevřeny, mají, nebo alespoň v minulosti měly, něco společného s královéhradeckým biskupstvím. Všechny budou přistupné zcela zdarma. O která místa jde konkrétně?

Biskupská rezidence na Velkém náměstí

Otevřeno zde bude od 10 do 15 hodin. Prohlídky s omezeným počtem návštěvníků začínají v 10, 11, 12, 13 a 14 hodin. Volně přístupná bude po celou dobu rovněž zahrada rezidence a terasy u knihovny v budově Nového Adalbertina.

Návštěvníci mohou také navštívit výstavu o dějinách královéhradecké diecéze, které nese název 350 let Biskupství královéhradeckého – Zapomenuté poklady z církevních sbírek 1664 – 2014. Expozice je na biskupství umístěna od konce letošního května, otevřena bude až do konce listopadu. Návštěvníky nechá mimo jiné nahlédnout do historie katolické církve v diecézi.

Hlavním lákadlem jsou však historické artefakty, které ve většině případů ležely doposud zapomenuty v depozitářích nebo farnostech, a veřejnost je má tak možnost vidět vůbec poprvé. „O výstavě jsem přemýšlela už před dvěma lety. Nechtěla jsem, aby tu byly věci, které lidé můžou vidět běžně na jiných výstavách nebo v kostelech, a tak mě napadlo vytáhnout exponáty, které ještě nebyly vystaveny," sdělila Hradeckému deníku Pavla Laštůvková, kurátorka výstavy a zároveň její autorka.

Výstava je doplněna medailonky všech pětadvaceti biskupů, kteří v krajském městě sídlili a také mapou diecéze, jež popisuje zajímavá poutní místa a kostely.

Bývalý kněžský seminář

Bývalý kněžský seminář, nyní Lékařská knihovna Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové, sídlí v ulici Na Hradě.

Otevřeno tu bude v neděli 14. září od 10 do 18 hodin, návštěvníci si tu mimo jiné budou moci prohlédnout výstavu grafických děl Jana Kavana.

Městská hudební síň

Městská hudební síň z 18. století v Zieglerově ulici ve starém centru Hradce Králové dříve bývala seminárním kostelem sv. Jana Nepomuckého.

Veřejnost do ní může v rámci královéhradeckých Dnů evropského dědictví zavítat v neděli od 10 do 18 hodin.

Zrestaurovaná kaple bývá lidem přístupná pouze v době, kdy se tu konají kulturní akce. Například koncerty varhanní a komorní hudby či další společenské události.

Kostel sv. Mikuláše

Dřevěný kostelík sv. Mikuláše ze 16. století v Jiráskových sadech na soutoku Labe a Orlice je posledním mistem, které bude v rámci Dnů evropského dědictví otevřeno.

Tato kulturní památka České republiky, která stála původně v obci Habura na Slovensku a do Hradce byla převezena teprve v roce 1934, bude zpřístupněna odpoledne, a to od 15 do 18 hodin.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se sletí čarodějnice a bude se stavět májka

Blížící se filipojakubskou noc, která je spojená s pálením ohňů a čarodějnicemi, mohou Hradečáci prožít už o víkendu. Pálit ohně se budou ve Farářství i u Biskupského gymnázia. Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic a stavění máje uvidíte jako každý rok na…
Čtěte více

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme