Štítky: | Kultura | Sport | Pozvánka |

Divadlo, hokej a oslavy samostatného státu

Oslavy 28. října proběhnou na Masarykově náměstí
Oslavy 28. října proběhnou na Masarykově náměstí

Poslední říjnový víkend přinese pestrou nabídku divadelních představení pro všechny věkové kategorie Hradečanů. Zkrátka nepřijdou sportovní fanoušci - hokejisté se v sobotu opět představí na domácím ledě. A v neděli čekají Hradec Králové oslavy Dne vzniku samostatného československého státu a změnu času!

Divadelní výběr na sobotu 

Na dvě dětská divadelní představení láká Divadlo Drak. Prvním z nich, které začíná ve čtyři hodiny odpoledne je pohádkaDěvčátko se sirkami. Klasiku od Hanse Christiana Andersena není třeba představovat. Druhá pohádka, s názvemČernošská pohádka, začíná v sedm hodin večer. „Naše nová pohádka je trochu jiná, než jsme zvyklí. Pochází totiž z Afriky, ze země krásné a divoké přírody, plné cizokrajných zvířat, které uvidíme jen v Zoo. Ale Afrika je také pravlastí Černochů, kteří zrovna jako my, si vyprávějí pohádky a mýty,“ zvou herci Divadla Drak své malé i velké diváky.

Blíží se konec podzimního, sezónu zahajujícího, Čekání na Václava. Klicperovo divadlo tak bude v sobotu svědkem vyvrcholení divadelního festivalu, který ve svém závěru přinese na hradecká prkna tři zajímavé kusy. Cimrmanovský„Záskok“ (hraje v sobotu Divadlo Járy Cimrmana z Prahy na hlavní scéně), romantiku v „Baladě pro banditu“ (hraje v sobotu Husa na provázku z Brna v Besedě) a „Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho" (hraje v neděli Činoherní klub z Prahy na hlavní scéně). Pokud nemáte zajištěné lístky, tak vás na tato představení bohužel nemůžeme pozvat – jsou totiž už zcela vyprodaná.

Posledním divadelním tipem je ve své době skandální novela od Jaroslava Havlíčka s názvem „Muž sedmi sester“. Bude k vidění v sobotu v Adalbertinu. Od sedmi večer ji zahraje ve svém podání divadlo SemTamFór ze Slavičína. Diváky čeká komedie o do absurdna dotaženém recesistickém fórku. Divadelníci po představení lákají ještě na šansony, které zazní od Petry Boštíkové. Výtěžek z komedie bude věnován na pohádky pro potřebné děti, doplnili ještě divadelníci.

Za hradeckým sportem

Za sportem vás zveme na domácí zápas královéhradeckých hokejistů, který začíná v sobotu v pět hodin odpoledne na zimním stadionu. V 16. kole první hokejové ligy nastoupí Královští lvi proti hráčům z Třebíče.

28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu

Tradiční slavnostní akt 28. října v 10 hodin u pomníku T. G. Masaryka, kdy projev přednese primátor a následně budou významným osobnostem města a kraje předána ocenění, bude letos poprvé součástí celodenního programu.

„Již v 9 hodin se otevřou stánky s občerstvením, trh lidové tvorby a uměleckých řemesel, pódium se rozezní prvními tóny společenského programu. V něm se až do 15 hodin postupně představí se svými vystoupeními hudební soubory, mažoretky, sokolové,“ popsala přípravy Magdalena Vlčková, mluvčí královéhradecké radnice. „Nezbývá než podotknout - nezapomeňte na změnu času a přijďte,“ doplnila ještě Vlčková.

Na oslavy vzniku našeho samostatného státu navazuje také zcela výjimečné zvonění na Bílé věži. V neděli 28. října přesně v poledne se rozezní druhý největší zvon v republice – zvon Augustin„U příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu zazní zvon Augustin. Pro zájemce o přítomnost při zvonění je připravena možnost vstupu do Bílé věže v čase zvonění ke zvonu. Počet návštěvníků je omezen na šest,“ informuje Petr Švihlík z Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti, která je provozovatelem Bílé věže.

Nezapomeňte na změnu času - v noci ze soboty na neděli se nám ručičky hodinek posunou ze tří hodin zpátky na dvě hodiny ráno.

Další nabídku kulturního dění v Hradci Králové najdete v naší kulturní rubrice.

Festival Čekání na Václava finišuje Festival Čekání na Václava finišuje
Drak opět potěší dětské diváky Drak opět potěší dětské diváky
V Adalbertinu čeká "Muž sedmi sester" V Adalbertinu čeká "Muž sedmi sester"
Královští lvi nastoupí v sobotu proti Třebíči Královští lvi nastoupí v sobotu proti Třebíči

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se sletí čarodějnice a bude se stavět májka

Blížící se filipojakubskou noc, která je spojená s pálením ohňů a čarodějnicemi, mohou Hradečáci prožít už o víkendu. Pálit ohně se budou ve Farářství i u Biskupského gymnázia. Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic a stavění máje uvidíte jako každý rok na…
Čtěte více

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme