Zastupitelé nepodpořili Centrál, kinu hrozí zánik

Hradečtí zastupitelé posunuli jednání o budoucnosti artového kina Centrál na další úroveň. Na svém včerejším jednání neschválili mimořádný příspěvek na provoz, navýšení stávající dotace, ani bezúročnou půjčku. Občanskému sdružení Pro Centrál se tak nepodaří snížit nakumulované dluhy a kinu reálně hrozí zánik.

Již lednové zasedání zastupitelstva bylo pro kino Centrál velmi bouřlivé. Zastupitelé ale nakonec kino podrželi, když schválili prominutí vrácení 400 tisícového dluhu. Předmětem včerejšího jednání byla žádost ředitele Leoše Kučery o mimořádnou dotaci 1,5 milionu korun a o navýšení stávající roční dotace 650 000 Kč o půl milionu. Připraven byl i návrh na poskytnutí bezúročné půjčky. Nic z toho ale zastupitelstvo neschválilo.

"Jsem znechucen. Ukázalo se, že ze strany některých zastupitelů to byly jen politické hrátky a vyřizování účtů. Ti, kteří tvrdili, že jim jde o budoucnost kina, se nakonec zdrželi hlasování nebo hlasovali proti. Je to hanba," uvedl náměstek primátora Josef Krofta. Jeho názor ale nesdílí další z náměstků. "Byl jsem vždy pro to, aby se problém kina řešil na základě smluv. Počkáme, až po včerejšku vychladnou hlavy a budeme pokračovat podle platných smluvních vztahů," uvedl Martin Soukup s tím, že případné vyhlášení insolvence se bude týkat provozovatele, tedy občanského sdružení Pro Centrál, nikoli kina samotného. Provozovatel má po případném podání výpovědi ze strany magistrátu povinnost převést zařízení pro digitální projekci do majetku města. Nový nájemce by pak podle návrhu Soukupa dostal do nájmu budovu i včetně techniky.

Leoš Kučera zatím neví, co bude dál, ani jak dlouho se podaří udržet Centrál v provozu. Po včerejším rozhodnutí zastupitelů nevylučuje, že kino bude mít problémy s odvysíláním některých naplánovaných titulů. Z hlediska návštěvnosti bylo kino Centrál v loňském roce velmi úspěšné, v žebříčku klasických kin bez multiplexů se umístilo na třetím místě za pražským Světozorem a Lucernou.

Čtěte více o kině Centrál

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme