Zastupitelé kino Centrál po dramatickém jednání podrželi

Hradečtí zastupitelé v úterý 31. 1. 2012 předvedli jedno z nejnapínavějších zasedání. Do večerních hodin rozhodovali mimo jiné o osudu kina Centrál. To žádalo o odpuštění části dluhu, který vůči městu má. Zastupitelé o dluhu hlasovali dokonce dvakrát. Poprvé zamítavě, nakonec ale návrh podpořili.

Klidné, slušné a přitom velmi napínavé jednání si zastupitelé protáhli až do večerních hodin. Podobně složité zasedání pamatuje Hradec naposledy z povolební doby vzniku koalice. Tentokrát přitom nešlo ani tak o politické téma. Zastupitelé fakticky rozhodovali o další existenci Art kina Centrál. Zatímco o setrvání kina ve městě panovala téměř shoda, názory, zda kinu odpustit vrácení chybě čerpané dotace, se mezi zastupiteli velmi lišily.
V diskusi vystoupili zástupci všech politických stran. Většinou vedení kina vytýkali chyby v účetnictví a v čerpání dotací. „Já jsem v životě moc účetnictví neviděl, ale takovýhle bordel jsem neviděl nikdy,“ řekl ve svém vystoupení na adresu kina hradecký primátor Zdeněk Fink. Zároveň ale zdůraznil, že kino se těší oblibě Hradečanů. Jen v loňském roce jej navštívilo 62 215 diváků. Město navíc do kina investovalo nemalé prostředky, které se včetně dluhů mohou postupně vracet pouze za předpokladu, že kino zůstane zachováno.
I přes celkový souhlas zastupitelů s myšlenkou udržet kino při životě, ale návrh na prominutí vrácení 400tisícového dluhu v hlasování neprošel. Po krátké přestávce vystoupil ředitel kina a bývalý náměstek primátora Leoš Kučera. Připomněl změny a nemalé investice, které za poslední roky Centrál realizoval a požádal znovu zastupitele o podporu. Zlom však nastal v okamžiku, kdy městu nabídnul výměnou za tuto pomoc převod drahého vybavení na město nebo městskou organizaci. „Je tady možnost to převést pod městskou firmu, obecně prospěšnou společnost, jiného provozovatele, ale nějakým způsobem ochránit to, co tam bylo investováno. Ať už úsilí lidí a samozřejmě peněz města,“ nabídnul zastupitelům Kučera.
Zastupitel Martin Dvořák poté požádal o dohadovací řízení a nové hlasování. „Já si skutečně myslím, že řada z vás ještě pořád nedoceňuje, co jsme před chviličkou odhlasovali - neodhlasovali. Tím, že jsme dnes odmítli oddlužit kino Centrál, tak kino Centrál od zítřka nebude schopno přijmout dotaci a nebude schopno splácet. Teprve teď nastanou ztráty, a to jak v městském rozpočtu, protože naše organizace, které mají pohledávky vůči kinu, nebudou inkasovat, a stejně tak to kino s velkou pravděpodobností za měsíc už nebude mít co řešit,“ požádal Dvořák zastupitele o opětovné projednání návrhu.
V druhém hlasování zastupitelé návrh schválili. Odpuštění penále ale zastupitelstvo podmínilo převodem celého zařízení pro digitální projekci a ozvučení kina do majetku města, a to nejpozději do 15. 2. 2012. Zastupitelé současně schválili vznik komise, která se má situací v Centrálu podrobně zabývat a najít možná východiska.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme