Výstavba v Kuklenách - město nabízí kompromis

Velké nesouhlas řady občanů vyvolala informace magistrátu o zamýšlené výstavbě v části Kuklen. Nakonec při změně územního plánu vyšlo město Kuklenským vstříc. Zastupitelé vyslyšeli nespokojené hlasy obyvatel této hradecké části a zpřísnili podmínky pro případné investory. V oblasti tzv. Nová Zelená mohou vyrůst jen rodinné domky. Větší investice budou „něco za něco“.

S plánem nového sídliště Nová Zelená obyvatelé Kuklen ostře nesouhlasili. Báli se příchodu velkých investorů, skupování pozemků a výstavby obchodních nebo průmyslových velkostaveb. Nové obytné domy by také znamenaly další dopravní zátěž pro už dnes přetíženou Pražskou třídu. Spor ale zůstává v otázce, zda bylo správné přeměnit vysoce kvalitní ornou půdu na stavební parcely.
„V podstatě se tam teď nesmí postavit nic jiného než rodinné domky. Investoři, kteří budou mít na pozemcích větší plány, budou muset přispět na stavbu komunikace Nová Zelená, která má z velké části obejít Pražskou třídu,“ řekl Hradeckému deníku náměstek primátora Josef Malíř, podle kterého nová silnice přijde na desítky milionů korun. „To by pro firmy neměl být problém. Horší to bude s pozemky, které investoři budou muset pro stavbu vykoupit,“ dodal Deníku Malíř.
Obyvatelé Kuklen přesto dál slibům radnice příliš nevěří. „Je to komplot. Podmínka pro firmy je čistě formální věc, aby to prošlo,“ prohlásil v Hradeckém deníku předseda občanského sdružení Kukleny Jaroslav Pokorný. Uvažuje dokonce i o trestním oznámení. „Podklady pro modelování dopravní situace byly zkreslené. Byly tam zakomponovány neexistující křižovatky a komunikace, na které nejsou peníze a jestli budou, tak za dlouho. Musíme se poradit s právníkem, ale asi to podáme. Už totiž nemáme jinou možnost, jak vstoupit do řízení,“ uvedla deníku členka Občanského sdružení Kukleny Marcela Wolfová.
Předseda místní organizace Strany zelených Martin Hanousek pak Deníku řekl: „Příklady Plachty, Březhradu i Nové Zelené představují hloupé a nezodpovědné drancování volné krajiny. Současné vedení města si zjevně plete rozvoj Hradce Králové s betonováním přírody.“
Celou koncepci nové výstavby ale brání její architekt Tomáš Vymetálek. „Idea městského okruhu byla představena v roce 1928 a již tehdy byly stanoveny tři hlavní rozvojové trasy, a to Praha, Varšava a Pardubice. Vize nemůže uspokojit každého. Změna je komplexní. Pokud se ji nepodaří zafixovat, tak se dopravní systém v Kuklenách rozpadne,“ popsal vizi Hradeckému deníku.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
3.4.2010 12:51
Bjorken (neregistrovaný)
Jednou se nekomu nelibi, ze se postavi dva bytove domy uprostred sidliste, podruhe, ze se planuje na novych plochach. Ja jsem pro. Pokud to dobre chapu, byl by zde Globus, Ikea, vyroba a bytove domy. Proc ne, souhlasim, ze je potreba udelat jeste jednu komunikaci a nejakou cyklostezku. Ale snad si nemyslite ze plocha mezi S.Dvory, Kukleny a dalnici bude lezet ladem. Je to zajimava lokalita. Hradec (zatim) neni skanzen, je mestem, tak se s tim smirte, nebo se odstehujte na vesnici! JA JSEM PRO VYSTAVBU!
4.4.2010 20:11
Honza (neregistrovaný)
souhlasim, lidi tady jenom remcaj,sou nespokojeni,nadavaji a vidi to jinak. Nikdo ovsem nic neda, neda vic, neco ze sebe. Jake trestni oznameni??? To je trapne, to pod uroven, hloupe reci, dat trestni oznameni je tak jedniduche a lacine reseni. Cim dal vic tu vidim jenom sobecke lidi, kteri myslina sebe. Osobne jsem se smiril s vystavbou kousek od meho byracku, kouzelne a klidne misto, ale divam se na veci z vice uhlu pohledu. Kdyz vemu jakou lokalitou jsou kukleny, tak se jenom smeju...trapni obcane mesta Hradce Kralove
4.4.2010 20:13
Honza (neregistrovaný)
omlouvam se za preklepy, budu muset poridit novou klavesnici :(
12.4.2010 17:25
Kadel jede (neregistrovaný)
Ani bych neviděl problém s výstavbou jako takovou, spíš jde jen o umístění. V této lokalitě se nachází jedna z nejkvalitnějších zemedělských půd v královehradeckém kraji. A to se má zničit jen kvůli novým obchoďákům, které můžou stát kdekoliv jinde?
14.4.2010 22:57
Radek M. (neregistrovaný)
Není pravda, že někdo nesouhlasil se sídlištěm a určitě si nemyslím, že by šlo o rejpaly. V tuto chvíli projede Zelenou ul. 6000 a Pražskou 18 500 aut za 24 hod. Po dokončení sjezdu z D11 a postavení komerčních zón zahrnutých v ÚP dojde k rapidnímu nárustu dopravy (u Zelené ul. na 14 000 aut a na Pražské až na 30 000 aut za den). Tyto ulice nejsou jen transitní, ale žijí zde lidé. Kukleny se stavájí nejhorší částí Hradce. Kde vzalo vedení města potřebu zastavět 80 ha kvalitní orné půdy? V této lokalitě se rodinné domy mohly stavět již před touto změnou, ale nestavěly se - nebyl zájem. Kukleny nejsou pro bydlení atraktivní. Zbývá tu druhá polovina polí, která se má zastavět markety. Potřebuje je Hradec? Je opravdu nutné navždy zabetonovat desítky tisíc metrů čtverečních zemědělské půdy nejvyšší bonity jen proto, že o ně mají zájem developeři a investoři a město jim jde na ruku? Další věcí je, že se obchází zákon o ochraně ZPF a stavební zákon. A nové komunikace? Tzv.Nová Zelená nebude stát desítky milionů korun, jak je uváděno v tomto článku, ale rovnou miliardu. Stavba této silnice bude trvat minimálně 10 let, stejně se napojí na Pražskou (s problémovým podjezdem) a město na tuto stavbu nemá vyčleněny žádné finanční prostředky. Zastupitelé mají hájit zájmy občanů. Proti tomuto ÚP se postavilo sedm stovek Kukleňáků a město jejich námitky smetlo se stolu. Je dobré nedívat se na věci černobíle a než někoho onálepkovat rejpalem, tak se raději s problémem pořádně obeznámit. Radek Martinec
5.5.2010 13:32
Japa (neregistrovaný)
Již 10 let klesá stav obyvatel Hradce Králové ze 101 tis. v rove 2000, na nynějších 90 tis. obyvatel. Pro koho bude nové sídliště pro 7 tis obyvatel, mediálně prosazované radnicí? V Hradci je ve stávající době 400 neprodaných bytů a další se staví na Moravském předměstí. Navíc, kdo vykoupí pozemky pro nízkopodlažní zástavbu a rodinné domky, které jsou dosud v držení soukromých zemědělců, kteří na nich chtějí dále pracovat? Kde vezme město 1,5 mld. Kč na vybudování Nové Zelené, aby byl do lokality vůbec přístup? Proč se náměstek Malíř nezajímal o to, jak 3 roky skupuje fa. Endeta, dceřinná firma J&T pozemky dle stávající státní silnice Praha - Jaroměř a říkal, že to vše nemůže obsáhnout i když se současně honem, honem připravovala změna ÚP č. 177/2010, která měla za účel změnit kvalitní zemědělskou půdu na stavební parcely, ačkoliv v příštím roce má být zpracován nový ÚP celého města?
Pokud někdo skoupí 1 metr čtvereční půdy za 1.500,-Kč, po dohodě se s radnicí, že ta v daném regionu provede následně změnu na stavební parcely, pak v případě Hradce má v kapse 100% zisk, aniž by hnul prstem, neboť stavební parcela v Hradci se prodává za 3.000,-Kč. Takže bývalí restituenti, kteří prodali Endetě svá pole, aniž by věděli o dohodě radnice a J&T o záměru změnit je na stavební parcely, sice získali miliony, ale současně byli o stejnou částu okradeni. Tohle je způsob jak lehce získat tunelováním státního rozpočtu i soukromých osob ohromné zisky. Vždyť část pozemků pod Novou Zelenou, pokud by nějakým omylem skutečně došlo k její realizaci, bude muset město vykoupi zpátky od Endety, jako stavební parcely.
Takže pokud o pravém stavu věci kdokoli nic neví, měl by si své emocionální pocity strčit za klobouk. Jarda
11.1.2018 22:59
Břehovská Svatava (neregistrovaný)
výstavba
Kukleny,jako okrajová část města ,kde vede dálnice D 11,potřebuje oživení.U sjezdu není vůbec nic.Ikea,Globus by pomohly Hradci zvýšit ůroveň města.Zatím je tato část pustá a odkázaná na jeden Albert v okolí bez konkurence.Do Globusu musí Hradečáci až do Pardubic.Do Ikei až do Prahy.Zdá se,že neustálou blokací a ne domluvou se části Kuklen jenom škodí.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme