Štítky: | Kultura | Sport | CIAF Hradec Králové | Pozvánka |

CIAF už příští týden pročísne hradecké nebe

CIAF 2012 | Foto: airshow.cz
CIAF 2012 | Foto: airshow.cz

Příští víkend se na letišti v Hradci Králové už po dvacáté uskuteční letecký festival Czech International Air Fest – CIAF 2013

Přehlídka CIAF v Hradci Králové patří k největším akcím svého druhu v České republice a zároveň k nejprestižnějším v celé Evropě. Organizátoři vzkazují, že CIAF by si neměl nechat ujít žádný fanda letectví či milovník dramatické atmosféry letecké show. A co bude letošními největšími lákadly a taháky? 

Letošní ročník letecké přehlídky CIAF nabídne, stejně jako v předchozích ročnících, různorodá vystoupení - od sólových ukázek akrobatických speciálů po skupiny proudových letounů. "Největšími lákadly budou již tradičně ukázky proudových letounů, ať už v sólových ukázkách nebo skupinových vystoupeních," popisuje Aleš Cabicar za organizátorský tým. 

Jubilejní CIAF představí celkem čtyři letecké skupiny. "Na proudových letounech se představí skupiny Breitling Jet Team z Francie na československých cvičných letounech L-39 Albatros a Bialo-Czerwone Iskry z Polska na letounech TS-11 Iskra. Na akrobatických speciálech EXTRA 300L se představí skupina The Royal Jordanian Falcons z Jordánského království. Specialitou mezi skupinovým létáním představuje skupina Očovskí Bačovia ze Slovenska, která létá na bezmotorových letounech L-23 Super Blaník," vyjmenovává Tomáš Otruba z přípravného týmu CIAF. 

Tahákem jubilejního ročníku CIAF budou proudové letouny. Ve vzduchu se návštěvníkům představí letouny Su-27 z Ukrajiny, F-16 z Dánska, JAS-39 Gripen z Maďarska a České republiky, G-2 Galeb ze Srbska a L-159 ALCA z výzbroje Armády České republiky. "Letové vystoupení slovenského letounu MiG-29 bude upřesněno," doplňují pořadatelé. Další informace najdete v článku CIAF: Na dvacátý ročník se slétnou letectva ze 14 zemí.

Statická ukázka na zemi letos opět nabídne široké spektrum létajících strojů. "Od vrtulníků přes stíhací letouny až po letouny dopravní. Na statické ukázce bude k vidění například vrtulník z výzbroje německého letectva Sea King, cvičný proudový letoun Alpha Jet, stíhací letoun Su-27 z Ukrajiny, dopravní letouny C-295M CASA z Polska a An-26 z Ukrajiny a další," doplňují organizátoři.

Další informace o akci CIAF 2013 v Hradci Králové, včetně praktických tipů na dopravu, přineseme v příštím týdnu. 

CIAF 2012 | Foto: airshow.cz CIAF 2012 | Foto: airshow.cz
CIAF 2012 | Foto: airshow.cz CIAF 2012 | Foto: airshow.cz
CIAF 2012 | Foto: airshow.cz CIAF 2012 | Foto: airshow.cz

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se sletí čarodějnice a bude se stavět májka

Blížící se filipojakubskou noc, která je spojená s pálením ohňů a čarodějnicemi, mohou Hradečáci prožít už o víkendu. Pálit ohně se budou ve Farářství i u Biskupského gymnázia. Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic a stavění máje uvidíte jako každý rok na…
Čtěte více

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme