Ceny bytů v kraji loni klesly až o pětinu

Ceny bytů v Královéhradeckém kraji loni zaznamenaly pokles přibližně o deset až 20 procent. Majitel třípokojového bytu tak mohl za rok na jeho hodnotě ztratit i přes 100.000 korun. Daleko výrazněji přitom spadly ceny družstevních bytů, protože na jejich koupi nemohou zájemci použít hypotéku. Letos budou ceny bytů v kraji zřejmě dál klesat.
Zřejmě nejvýrazněji klesly ceny družstevních bytů ve starší panelové zástavbě v Hradci Králové. "Pokles za loňský rok tam odhadujeme na 15 až 20 procent s tím, že cen půjdou dolů i letos. Družstevní byt 3+1 za 1,2 milionu korun je dnes prodejný jen s obtížemi," řekl realitní makléř firmy Ideal Reality Jan Landa. Klienti podle něj z 95 procent hledají byty v osobním vlastnictví, aby si na ně mohli vzít hypotéku. Třípokojový byt v osobním vlastnictví je v krajském městě i o 100.000 korun dražší než družstevní a jeho cena by se podle Landy mohla i letos držet kolem 1,3 milionu korun. Nejmenší pokles ceny by měl letos postihnout malé byty do 50 metrů čtverečních.
Poptávku, zejména v Hradci Králové, ovlivňuje i chystaná masivní výstavba stovek bytů soukromými firmami. Potenciální kupci starých bytů totiž čekají, s čím firmy přijdou a jaké budou ceny u nových bytů. Například společnost Eube nyní staví v lokalitě Terronic 66 bytů a třípokojový byt nabízí zhruba za 1,9 milionu korun. Celkem se v Hradci Králové očekává do roku 2007 výstavba zhruba 1500 bytů.
Cena tržního nájemného se v Hradci Králové loni nezměnila a nadále se pohybuje kolem 100 korun za metr čtvereční měsíčně. Regulované nájemné v bytě první kategorie činí 20,35 koruny za metr čtvereční.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme