Štítky: | Doprava | dálnice D35 |

Budoucí úsek dálnice D35 z Plotišť už má stavební povolení

Trasa budoucí dálnice D35.
Trasa budoucí dálnice D35. | autor: ŘSD

Úsek dálnice D35 z hradecké místní části Plotiště nad Labem do Sadové získal stavební povolení. Stavět by se mělo začít už příští rok, auta by se po úseku měla poprvé projet v roce 2027. O udělení stavebního povolení informovalo Ministerstvo dopravy na své úřední desce, vyhláška je zveřejněná například i na úřední desce obce Sadová. „Předmětem stavebního povolení je stavba dopravní infrastruktury. Jedná se o novostavbu dálnice D35 v úseku Sadová - Plotiště, který je součástí připravovaného dálničního tahu D35 v trase Hradec Králové - Jičín,“ uvádí se ve stavebním povolení. Informaci přináší Hradecký deník.

Trasa budoucí D35 v úseku Sadová-Plotiště prochází územím památkové zóny Bojiště bitvy u Hradce Králové, dají se tedy očekávat četné archeologické nálezy. Ze stavebního povolení vyplývá, že projektantem stavby je Konsorcium AFSA. Zahájení stavby se předpokládá v roce 2024, dokončení v roce 2027. Předpokládané náklady jsou 2,1 miliard korun bez DPH, investorem je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Čtyřpruhová D35 nahradí kapacitně nevyhovující dvoupruhovou silnici I/35 mezi Sadovou a Hradcem Králové. Jedná se o úsek častých dopravních nehod.

Silnice I/35 je podle ŘSD silnicí s mezinárodním významem a s vysokým podílem nákladní dopravy, prochází ale skrz řadu obcí. „Potřebnost a naléhavost stavby dálnice D35 vyplývá z dopravní funkce a dopravního zatížení stávající silnice I/35 v úseku Úlibice–Hradec Králové, která je v současné době již na hranici únosnosti, resp. za hranicí kapacity, dále z bezpečnosti silničního provozu a vlivů provozu na obyvatelstvo a životní prostředí,“ zdůvodňují potřebu stavby v infoletáku silničáři.

Archeologický výzkum na trase budoucí dálnice D35 v úseku z Hradce Králové do Sadové měl začít již v září. Trasa prochází územím památkové zóny Bojiště bitvy u Hradce Králové, dají se tedy očekávat četné nálezy. Záchranný archeologický výzkum potrvá podle mluvčí ŘSD Petry Drkulové jeden rok.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Pražského mostu už se blíží. Nebude ale uzavřen pro všechny

Plánovaná údržba Pražského mostu v centru Hradce Králové začne 8. dubna. Dělníci se na mostě objeví ale už o víkendu 6. dubna, kdy budou zahájeny finální přípravné stavební práce bez dopravních omezení. Během oprav bude otevřená pouze jedna polovina mostu pro chodce, záchranáře…
Čtěte více

Dopravní chaos u hradeckých škol má mírnit plán mobility

Plná parkoviště, nebezpečně a často proti pravidlům zastavující automobily, ze kterých v ranní špičce vystupují děti. To jsou nejčastější příčiny vzniku nepřehledných a kritických situací v blízkosti škol. Město Hradec Králové chce těmto nebezpečným kolizím předcházet vytvořením…
Čtěte více

Hradecký dopravní podnik stále modernizuje svůj vozový park. Vozidla mládnou

Ačkoliv si hradecký dopravní podnik vloni připomněl už pětadevadesáté výročí své existence, jiné podstatné číslo v jeho statistikách neustále klesá. Je jím průměrné stáří vozového parku. To je 7,75 roku. Ve srovnání s posledním známým údajem ze sousedních Pardubic je hradecký…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme