Bude se na hradeckém kopci sv. Jana znovu lyžovat?

Na Kopci sv. Jana by se znovu mohlo lyžovat. Někteří nově zvolení politici se netají záměrem oživit svah Rozárka. Uměle zasněžovaný přírodní nebo i umělý povrch by mohl nabídnout Hradečanům další atrakci a sportovní vyžití. Problémem jsou ale pozemky.

Bývalý umělý lyžařský svah Rozárka chátrá už skoro 20 let. Sjezdové kartáče skončily ve Zlíně a vlek zrezivěl. V roce 1992 opustil areál hradecký lyžařský klub Slávia VŠ a od té doby musejí Hradečané vyrážet na lyže mimo město. Situace by se ale mohla změnit. "Iniciujeme obnovení lyžařského svahu na kopci Svatého Jána prostřednictvím vyhlášení účelového grantu na vybudování uměle zasněžovaného lyžařského svahu s nočním osvětlením," cituje Mladá fronta Dnes z programu nové koalice. Podporu si oživení Rozárky našlo především u strany Doma v Hradci.
Všechny dosavadní snahy a nápady na využití někdejšího oblíbeného lyžařského svahu ale zkrachovaly na jednáních s majiteli pozemků. Ti je získali v restituci a veškeré snahy o výměnu nebo odkup zatím vždy odmítli. "Myslíme to vážně. O problémech s pozemky víme, ale obnovená sjezdovka by ohromným způsobem zatraktivnila celé město i okolí. Bylo by škoda nepokusit se něco podniknout," potvrdil přesto MF Dnes záměr strany Doma v Hradci její lídr Leoš Kučera.
Zplanělá část kopce trápí i odborníky. "Bohužel jsme v poslední době žádné změny nezaznamenali. Mě osobně ale velmi mrzí, že se okolo Rozárky nic neděje," přiznal MF Dnes hlavní hradecký architekt Petr Brůna. Nepřehledné vlastnické vztahy zhatily například před 4 lety vznik bobové dráhy. "Vzpomínám si na to. Našly se smlouvy, podle kterých byli majiteli pozemků úplně jiní lidé, než uvádějí záznamy v katastru nemovitostí," potvrdil Mladé frontě Dnes Vít Adametz z Lyžařského klubu Hradec Králové.
"O výkupech pozemků budeme určitě jednat dál. Město by scelením pozemků získalo naprosto unikátní sportovní areál, který by mohly využívat také školy," prohlásil v MF Dnes současný náměstek Martin Soukup. Podle Adamtze ale šance nejsou velké. "Obávám se, že to není úplně perspektivní projekt. Lyžařská sezona je v Hradci kvůli klimatickým podmínkám příliš krátká a podle mě je to celé za hranicí rentability," řekl MF Dnes Adametz s tím, že obnova lyžařského svahu by si vyžádala investice desítek milionů korun. I kdyby se investor našel a podařilo se vyřešit otázku pozemků, stálo by město před dalším problémem. Kvůli přivaděči pitné vody do sousedící vodárny by tudy nesměla projíždět auta těžší než 3 tuny.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
3.11.2010 07:32
Honza  (Nováček)
No nezlobte se na me, ale to je blbost roku...kdyby tu byla zima 3mesice v roce jeste bych to pochopil, ale vzdyt by tam kvalitni snih neudrzely, at si uvedomi jake naklady to bude stat a ja to dotovat nebudu, museji si na sebe proste vydelat a tudiz predstava ceny vstupenek si vybavte sami...jo ta bobova draha jeste s nejakou jinou adrinalinovou atrakci by mela smysl...to se da vyuzivat delsi dobu v roce....
3.11.2010 14:49
faultfinfer  (Nováček)
To by se taky musela si nechat zbourat ta černá stavba, která je úpatí, dojezdu sjezdovky a která tam vyrostla bez povolení úřadů. Celé je to nereálné, protože jsou nejasné vlastnické vztahy a to se vždy u soudu táhne roky.
3.11.2010 15:01
Pistihez  (Nováček)
Ty kartáče nezmizely do Zelína, možná část, ale většina zůstala ležet "ladem" a každý si během pár let svůj kousek odnesl…
Nápad zajímavý, možná i reálný, ale pouze pokud někdo řešil ty vlastníky a jaké mají oni plány. Na lyžovačku si matně pamatuju a bylo to tam super, když nebyl sníh, tak kartáče a váleček plavající ve vyjetém oleji, možná mají ještě pořád něco podobného v Brně. Jestli by na to dnes někdo šel, těžko říct. Kdyby se tam udělala nějaká bobová dráha, lanové centrum, parčík a posezení s pivem, tak to bude asi lepší. Nebo vypsat soutěž na záměr.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme