V Hradci se nesmí krmit toulavé kočky, ani nutrie

Ilustrační foto | Foto: Jiří Gangur
Ilustrační foto | Foto: Jiří Gangur

Královéhradečtí zastupitelé na svém posledním zasedání schválili doplnění vyhlášky o pořádku ve městě. Nově lidé na území Hradce Králové nesmí krmit toulavá zvířata.

Podle všeho má vyhláška především předcházet přemnožení koček bez domova a také má omezit krmení nutrií na soutoku v Jiráskových sadech, kde k přemnožení těchto vodních živočichů už došlo. 

Někteří zastupitelé a ani občané však s novinkou ve vyhlášce nesouhlasí a město by podle nich mělo problém s přemnožením koček řešit zřízením útulku. „Máme na stole vyhlášku, která nic neřeší. Navrhuji proto, aby se začalo pracovat na útulku pro kočky,“ prohlásil na jednání zastupitelů Adam Záruba ze Změny pro Hradec.

Radní, kteří s úpravou vyhlášky přišli však hovoří jinak a oponují. „Raději bychom měli peníze věnovat lidem v našem městě než kočkám. Problém vyhláška řeší. Pokud budeme jakékoliv zvíře krmit, tak se bude vracet. Nejedná se jen o kočky, ale například i o nutrie v Jiráskových sadech. Nedělejme z města zoologickou zahradu. Je to na lidech,“ uvedl v Hradeckém deníku náměstek primátora Martin Soukup. Vybudování takového útulku by totiž město vyšlo na zhruba šest milionů korun. 

Nově doplněná vyhláška však není až tak striktní a povoluje se na příklad krmení vodních ptáků anebo plnění krmítek. Stávající znění vyhlášky si můžete prohlédnout zde

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejlépe hodnocený příspěvěk ▼
2.7.2014 11:03
Martin (neregistrovaný)
Z útulku by nebyla žádná malá domu, což zastupitelé :-/ zobrazit | souhlasím (+5) | nesouhlasím (-1)
Nejhůře hodnocený příspěvěk ▼
2.7.2014 10:59
Jaroslav Měchura (neregistrovaný)
RE:
Zdeno, vykašlete se na všechny vyhlášky a paragrafy a nastěhujte si ta zvířata domů a za pár týdnů napište jaké je vaše soužití zobrazit | souhlasím (+1) | nesouhlasím (-3)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
2.7.2014 09:08
Lucie (neregistrovaný)
"Pokud budeme jakékoliv zvíře krmit, tak se bude vracet." Odkud se bude vracet? Kočky v přírodě divoce nežijí, kočky se do přírody dostanou tím, že je lidi vyhodí a nekrmením nezmizí. A zákazem krmení se nepřestanou množit, jen budou nemocné a hubené. Když už nemáte na útulek, tak udělejte aspoň nějaký kastrační program. Nehledě na to, že krmit zvířata nikomu zakázat nemůžete, je to proti ústavě.
2.7.2014 09:47
Zdenka (neregistrovaný)
z hlediska ÚKOZ, dříve střešního orgánu ochrany zvířat, nyní poradního orgánu ministra Mze, mají obecní úřady povinnost se postarat o opuštěná nebo toulavá zvířata.
z hlediska ústavněprávního lze považovat většinu právních norem obsažených ve vyhláškách obcí, hlavního města Prahy, krajů a okresů za protiústavní a nezávazné, protože nikdo není vůči státu povinen dodržovat zákazy a plnit povinnosti, které nestanoví zákon, a nikdo nesmí být k takovému dodržování nucen.
z hlediska etiky a efektivity lze zákaz krmení pokládat za kontraproduktivní řešení regulace populace opuštěných zvířat, které nemá ve vyspělém světě obdoby. Opuštěná zvířata se totiž množí bez ohledu na svůj blahobyt, naopak v době ohrožení populace se množí více, aby případné ztráty pokryly. Omezení potravy má za následek pouze množství oslabených jedinců, mezi kterými se snáze šíří různé choroby.
z hlediska ochrany zvířat je takový postup v rozporu s preambulí zákona na ochranu zvířat proti týrání a se závaznou Evropskou dohodou o ochraně zvířat v zájmovém chovu, kapitola III, Dodatečná opatření pro toulavá zvířata, článek 12 (ii).
z hlediska §13 odst 2 zákona na ochranu zvířat a §135 Občanského zákoníku, každý kdo se ujal toulavého (i uniklého majiteli, což je přestupek, protože každý včetně útulků, azylů a depozit je povinen učinit opatření proti úniku zvířat) či opuštěného zvířete (což je bohužel setrvale nevymahatelný přestupek) je povinný oznámit nález obci, která je povinna se o opuštěná či toulavá zvířata postarat po dobu ½ roku, buď ve vlastních zařízeních či uzavřením smlouvy s útulky soukromými nebo spolků na ochranu zvířat.
V Hradci Králové policie odchytí toulavou kočku, nechají ji vykastrovat a ať je v jakémkoli stavu, vypustí ji hned zpět na ulici. Toto město (zastupitelé) se chová vůči zvířatům na úrovni 19. století, je to ostuda.
2.7.2014 10:59
Jaroslav Měchura (neregistrovaný)
RE:
Zdeno, vykašlete se na všechny vyhlášky a paragrafy a nastěhujte si ta zvířata domů a za pár týdnů napište jaké je vaše soužití
2.7.2014 12:14
Miri (neregistrovaný)
RE:
O čem to melete?Paní má pravdu,zákazem zvíře nezmizí,ale dojte k horšímu scénáři.Nikdo si nemusí nic brát domů.kdyby radní dělali co je třeba a necpalo se do kapes a líbivých,ale zbytečných projektů,bylo by i kočkám lépe.
2.7.2014 17:12
aja3  (Nováček)
RE:
Přesně tím že se zakáže krmit tak zvířata nezmizí ! Většinou jsou to kočičky vyhozené nezodpovědnými lidmi a bez pomoci lidí kteří se o ně staraji by to bylo akorád horší !! N své vklastní náklady kočičky krmí,léčí kastrují a pokud to jde takmi očkují a odblešují !! tím se sníži problém toulavých koček !! Kastrační porogram hrazený městem u smluvních veterinářů by určitě rozpočet nijak nezatížil a irčitě by to bylo ku prospěchu města když už neni zájem vybudovat útulek !!! dobrovolníci kteří jsou ochotní se postarat a ze svích kapes financovat je taky málo a do nekonečna to nejde !! Za chvíli se tu bude toulat spousta nemocných koček která bude hrozbou ne jen pro zdravá domácí zvířata v okolí ale i malé děti !!! V každém větším městě i v obcích se alespon minimálně snaží tento problém dotacemi řešit jen Hradec se na to vykašle ???!!!! Jasně nic jim z toho nekápne tak proč by že !!!Je spousta depozit ale ty už jsou opravdu přeplněné a nezodpovědní občané stále množí kočky produkuji kotata které nikdo nechce a ty pak končí na ulicích !! Lidi kastrujte svoje mazličky a bude klid !! Co je kočka min než pes ? Pro ty se utulek udržuje dále a pro kočky ne ?? !!!Je to od města nezodpovědné a vyhláška hraničí s týránim zvířat!!!
2.10.2014 16:40
K.  (Nováček)
Naprosto souhlasím
Skvělé! Děkuji, že si s tím dal někdo takovou práci a doufám, že to ty "nahoře" vezmou na vědomí :)
2.7.2014 11:03
Martin (neregistrovaný)
Z útulku by nebyla žádná malá domu, což zastupitelé :-/
3.7.2014 17:44
Antti (neregistrovaný)
spíš zakázat krmení těch prasat na radnici tu už sou přemnožený a škodlivější než celá zdejší fauna
4.7.2014 09:47
Martin (neregistrovaný)
A co městští holubi?
Městští holubi, kterých je v Hradci mnohonásobně více než koček nebo nutrií, se krmit mohou?
5.7.2014 14:39
Ivča (neregistrovaný)
Je třeba dát okamžitě podnět na Policii ČR pro podezření z trestného činu (pokusu) týrání zvířat. To může vymyslet pouze superblb - místo zřízení útulku kastrace necháme kočky pochcípat! Však ono se vám to vrátí, na každou svini se vaří voda !!!
2.8.2014 14:37
Lukáš (neregistrovaný)
Ať Soukup přestane na městě krást a budeme mít peníze na 10 útulků a lidi se budou mít 10x lépe než teď! Už se těším, až ti to jednou někdo spočítá, ty tvoje šmeliny s Matexem!
3.8.2014 22:08
jana (neregistrovaný)
zajímalo by mě, když teda opuštěná věc nebo zvíře na území obce podle zákona náleží obci, která je povinna věc nebo zvíře zajistit do doby, než se najde původní majitel a po něm vymáhat přiměřené náklady na zaopatření věci nebo zvířete a nebo do doby než se původní vlastnictví promlčí a věc nebo zvíře se umístí k náhradnímu majiteli - tak jak se obec vypořádá s tím, že se nestará o svůj majetek, o svá toulavá zvířata a jak se bude posuzovat nezákonné chování obce - protože obec tak bude porušovat (a už nyní porušuje) zákon na ochranu zvířat proti týrání - a týrání hladem je zřejmé v případě, že nebude zvíře smět být nakrmeno dobrovolníkem. Tato vyhláška je v rozporu s platnými zákony - nemůže tedy být vymahatelná. Kromě jiného Hradec Králové nemá útulek pro kočky a ostatní zvířata, ať už fretky nebo zatoulané papoušky, takže je vše jen na soukromých depozitech - takže to by pan starosta měl nejprve dořešit to, kdo se tedy o zatoulaná zvířata a jakým zákonným způsobem postará a pak teprve řešit pořádek na veřejných prostranstvích.


Kromě toho, zvíře se nebude vracet, protože nedostane jídlo, ale bude lovit v popelnicích a nebo chcípat v městské zeleni - město (obec) je povinna ze zákona postarat se o svůj majetek, kterým se zvíře stává v okamžiku, kdy se nachází na území obce a je bezprizorní.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradec bude mít i v dalším volebním období 37 zastupitelů, návrh na snížení počtu neprošel

v září letošního roku proběhnou komunální volby, ve kterých občané rozhodnou o novém složení zastupitelstev měst a obcí. Stávající zastupitelé musí v závěru svého mandátu v zákonné lhůtě stanovit počet členů tohoto kolektivního orgánu samosprávy pro nadcházející volební období.…
Čtěte více

Místní organizace ANO je v Hradci zrušená, ale vedení města se nemění

Situace ve vedení města se nemění, na postech náměstků primátora i nadále zůstávají Monika Štayrová a Pavel Marek. Ve vedení města je také za politickou stranu ODS primátor Alexandr Hrabálek a náměstek primátora Jiří Bláha. Předsednictvo hnutí ANO zrušilo místní organizaci v…
Čtěte více

Za parkování koloběžek budou firmy Hradci platit. Memorandum upravuje i další pravidla provozu

Už několik týdnů se v Hradci řeší provoz elektrokoloběžek. Jejich provoz ve městě zahájily dvě soukromé společnosti začátkem letních prázdnin. Od první chvíle se mezi hradeckými občany našli fanoušci i odpůrci, kteří kritizovali především způsob parkování strojů. Situace by se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme