Štítky: | Mileta | křižovatka mileta |

Rekonstrukce křižovatky Mileta přinese i změny v MHD. Přípravy začnou už v březnu

Rekonstrukce Milety.
Rekonstrukce Milety. | autor: ŘSD

Rekonstrukce křižovatky Mileta v Hradci Králové, jejímž hlavním investorem je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) společně s městem a Královéhradeckým krajem, začne 2. dubna. Přípravné práce budou v okolí křižovatky probíhat již v průběhu března. S dopravním omezením budou muset počítat řidiči, cyklisté i chodci, na změny se připravuje i hradecký dopravní podnik. Některé linky se nevyhnou změně.

Během první etapy rekonstrukce, která by měla skončit v dubnu příštího roku, bude uzavřený vjezd z křižovatky Mileta do Hradecké ulice a panelový příjezd od Benešovy třídy včetně úseku kolem výjezdového střediska zdravotnické záchranné služby. „To pochopitelně znamená i nutnou úpravu linek hradecké MHD, které křižovatkou projíždí. Pro některé se trasa nezmění, pouze dojde například k přesunu zastávky. Jiné linky se ale změně trasy nevyhnou. Žádná linka však nebude zrušena, v souvislosti s připravovaným dopravním omezením neplánujeme ani zavedení nějaké speciální nové linky,“ říká náměstek primátorky pro oblast dopravy Miroslav Hloušek.

Křižovatkou projíždí osm denních, dvě školní a čtyři noční linky. „Zastávky Heyrovského v Sokolské ulici, tedy na silničním okruhu, budou posunuty k čerpací stanici OMV. Pro linky, které jezdí od Třebše na terminál hromadné dopravy, bude zastávka Heyrovského zrušena. Z důvodu uzavření výjezdu z Milety do Hradecké ulice budou linky, které tudy jezdí, odkloněny přes okružní křižovatku Na Kotli a Brněnskou ulici. Zároveň bude v prostoru staveniště sneseno trolejové vedení, trolejbusy na lince číslo jedna tak nahradí autobusy,“ vysvětluje ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové Zdeněk Abraham.

Kompletní rekonstrukce jedné z nejfrekventovanějších křižovatek ve městě se uskuteční ve třech etapách, během kterých bude průjezd křižovatkou proměnlivě omezený podle průběhu stavebních prací. Ty potrvají do konce roku 2026 a vyjdou na více než 634 milionů korun včetně DPH. Hlavním investorem je ŘSD, na rekonstrukci se podílí také město Hradec Králové a Královéhradecký kraj. Po dokončení stavebních prací vzniknou tři nové odlehčovací bypassy pro přímé odbočení doprava, nové zastávky MHD, pod křižovatkou povedou podchody pro chodce a cyklisty, které jim nabídnou obousměrné bezkolizní propojení mezi Moravským Předměstím a centrem Hradce a výrazně tím zvýší i propustnost křižovatky pro automobilovou dopravu.

Projekt proměny Milety počítá v dalších etapách také s vybudováním další křižovatky, tzv. malé Milety, která nahradí stávající napojení fakultní nemocnice a výjezd z Benešovy třídy. To nakonec přinese lepší příjezd k nemocnici a otevře důstojné a kapacitně odpovídající vyústění Benešovy třídy, na které tento městský bulvár čeká dlouhá desetiletí.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy uzavřely Pražský most. Někteří řidiči zákaz nerespektují, tak padají první pokuty

Pouze od včerejšího dne je kvůli opravám uzavřen Pražský most v centru Hradce. Někteří řidiči však zákaz vjezdu nerespektují a padají pokuty. V dopravní špičce auta stojí v kolonách na Tylově náměstí a Tyršově mostě. Před pár dny se dopravní situace zkomplikovala i na křižovatce…
Čtěte více

Přes Miletu už nebudou jezdit trolejbusy. Opravy se dotknou všech linek MHD

Stavba, která na dlouhé měsíce ochromí dopravu v Hradci, už se blíží. Jedná se o rekonstrukci křižovatky Mileta. V místě už nyní probíhají přípravné práce. Dopravní omezení, která v první etapě uzavřou severní část městského okruhu a Hradeckou ulici směrem do centra, na…
Čtěte více

Opravy křižovatky Mileta významně omezí chodce i cyklisty

Rekonstrukce jedné z největších křižovatek v Hradci - Mileta - už se blíží. V místě už probíhají přípravné práce a naplno opravy začnou 2. dubna. Omezení se nebude týkat pouze řidičů automobilů. Dotkne se citelně tranzitní dopravy, MHD i chodců a cyklistů. Dopravní situace a…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme