Opravy Galerie moderního umění se chýlí ke konci. Otevře 24. listopadu

Galerie moderního umění
Galerie moderního umění | autor: stakohk.cz

Koncem listopadu se veřejnosti otevře opravená Galerie moderního umění v Hradci Králové. Původně se přitom počítalo s dřívějším uvedením do provozu. Otevřít měla v červnu. Důvodem zpoždění otevření jsou rozsáhlé restaurátorské práce, které v současné době stále probíhají. Návštěvníci by neměli přijít zkrátka, galerie pro ně připravuje bohatou nabídku uměleckých děl.

Nyní probíhají v galerii restaurátorské práce, které bylo nutné provést až dodatečně po dokončené stavební části na žádost památkářů. V péči restaurátorů jsou sochy Ladislava Šalouna na hlavním průčelí, vstupní portál, schodiště, nábytek i historické tapety. „V září skončila instalace výstavního osvětlení, které je tedy připraveno a může nastat stěhování uměleckých děl. Harmonogram dokončení restaurátorských prací je do poloviny listopadu, a po vzájemné dohodě jsme stanovili termín otevření galerie na čtvrtek 24. listopadu 2016,“ popsal krajský radní pro investice Josef Dvořák.

Hradecká Galerie moderního umění se tak připravuje na otevření. Po celkové rekonstrukci chystá pro své návštěvníky bohatou nabídku uměleckých děl. K vidění bude nová stálá expozice Proměny obrazu / Obrazy proměn, která sleduje pestrý vývoj českého výtvarného umění od přelomu 19. a 20. století až po tvorbu současných umělců. „Do budovy galerie je také nyní přemístěna Galerie Vladimíra Preclíka, pro kterou je vyhrazený výstavní sál v historických interiérech v prvním poschodí. Základem této proměnlivé stálé expozice je soubor uměleckých děl, která Vladimír Preclík daroval Královéhradeckému kraji,“ řekl ředitel Galerie moderního umění v Hradci Králové Tomáš Rybička.

V budově nově vznikne kavárna, šatna, obchod s odbornými publikacemi a řada odpočinkových koutů.

Rekonstrukce Galerie moderního umění byla po stavební stránce dokončena v listopadu 2015. Náklady na stavební práce byly asi 97 milionů korun včetně DPH, Královéhradecký kraj zde získal dotaci z ROP Severovýchod 53 milionů korun. Další finance ze svého rozpočtu vynaložil kraj na vnitřní vybavení galerie a rekonstrukci bytů v budově. Náklady na kompletní rekonstrukci galerie jak z vnitřku, tak z vnějšku jsou dohromady asi 120 milionů korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Vstup zdarma první středu v měsíci láká na kulturu více návštěvníků

Už dva měsíce můžou zájemci každou první středu v měsíci využít vstup zdarma do krajských kulturních institucí. Navštívit je možné například muzea nebo galerie. V Hradci se jedná o tři instituce. Některá místa proto registrují zvýšený zájem o prohlídky. Je mezi nimi například…
Čtěte více

Muzeum a galerie moderního umění usilují o významnou cenu

Muzeum východních Čech a Galerie moderního umění v Hradci Králové usilují o významnou cenu Gloria musaealis za rok 2021 v oblasti muzejnictví. Organizace se uchází mezi dalšími padesáti muzei a galeriemi o ocenění hned pětkrát, a to v kategoriích muzejní výstava, publikace a…
Čtěte více

V Hradci ožívá kultura, otevírají se instituce a připravuje se prázdninová akce

Návštěvníky zve k prohlídce Bílá věž, galerie moderního umění nebo Muzeum východních Čech. Další královéhradecké kulturní organizace spojily své síly a na letní měsíce připravují pro své návštěvníky a diváky speciální program, Hradeckou kulturní pátračku. Ta bude zahájena 1.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme