Štítky: | Střezina | zuš střezina |

Hradecká umělecká škola Střezina se pyšní moderními sály tanečního oboru a unikátní spojovací chodbou

Sály jsou moderní s odpruženými podlahami.
Sály jsou moderní s odpruženými podlahami. | autor: hradeckralove.cz

Základní umělecká škola Střezina sídlí v Hradci ve třech budovách. Tu hlavní zdědila po základní škole Jih na Slezském Předměstí a je třeba říci, že ta má svá nejlepší léta už dávno za sebou. Proto v uplynulých dvou letech prošla rekonstrukcí budova výtvarného oboru a ve středu dopoledne byla slavnostně otevřena zrekonstruovaná budova tanečního oboru a spojovací krček. Hradecký magistrát tak ukončil první etapu z plánované celé rozsáhlé rekonstrukce školy. Druhá etapa bude zahájena letos na jaře.

Kromě zateplení budovy či výměny oken, došlo i na nové podlahy v tanečních sálech nebo dokončení spojovací chodby. Ta vede z tanečního do výtvarného pavilonu a její prostory budou mimo jiné sloužit jako galerie a odpočinková zóna. "Pracovně spojovací chodbě říkáme krček, a já se chvíli trápil, jak tento prostor nazveme, protože se na Střezině snažíme vše pojmenovat. Ale nakonec je název KrČek dokonalý. Je to totiž vlastně zkratka pro Kreativní čekárnu, což chodba je. Troufám si říci, že podobnou nemá žádná zuška v republice," řekl k prostoru ředitel Střeziny Karel Šust. V chodbě si totiž mohou rodiče a děti nejen odpočinout, ale třeba zahrát na bicí soupravu nebo klavír, kreslit na tabuli, či si zkusit taneční pozici u baletní tyče.

Sály mají speciální podlahy

Střezinští tanečníci si užívají šest zbrusu nových moderně vybavených sálů a moderního zázemí. Stavební práce v tanečním pavilonu byly zahájeny začátkem loňského roku. „Nejprve začaly demoliční práce, na které postupně navázala nová instalace všech vnitřních rozvodů. Postupně byla vyměněna všechna okna a celá budova byla zateplena, následovala pokládka dlažeb, došlo k osazení vnitřních dveří, byly provedeny výmalby a montáž podhledů i osvětlení. V pěti tanečních sálech byly položeny speciální pružné sportovní podlahy, v posledním šestém sále určeném pro step byla položena nová vlysová podlaha, která musí být odolná nárazům a velké zátěži od stepařských okovaných bot,“ popisuje práce náměstek primátorky pro městské investice Lukáš Řádek. "Moc děkujeme za nádherné prostory, ve kterých bude především pro naše žáky potěšením být, učit se a tvořit," pochvalovala si nové zázemí i Pavla Cejnarová, vedoucí tanečního oboru Střeziny.

Tímto byla dokončena první etapa celkové rekonstrukce ZUŠ Střezina, která zahrnovala právě opravy tanečního pavilonu, výstavbu spojovací chodby a opravy výtvarného pavilonu. Ten byl dokončen již závěrem roku 2022. Celá tato první etapa vyšla na 81,1 milionu korun bez DPH.

Druhá etapa začne na jaře

Nyní probíhá zadávací řízení na zhotovitele druhé etapy, ve které dojde k rekonstrukcím pavilonů populární a klasické hudby, k přestavbě pavilonu s hlavním vstupem do objektu s kancelářemi a k venkovním úpravám. Stejně jako u první etapy bude tato rozdělena do několika fází. Na jaře město plánuje zahájit stavební práce v objektu s kancelářemi a hlavním vstupem. „Stavební práce na jednotlivých pavilonech jsou rozfázovány tak, aby byl i nadále zajištěn chod školy bez výraznějšího omezení. Počítáme, že na jeden objekt bude mít zhotovitel přibližně rok, jako tomu bylo doposud. Ukončení rekonstrukce této druhé etapy tak předpokládáme v roce 2027,“ doplňuje náměstek Řádek. Radnice předpokládá, že by cena za tuto etapu neměla přesáhnout 200 milionů, finální cenu zakázky ale určí až výběrové řízení. Město také v budoucnu plánuje navázat na tyto práce ještě třetí etapou, která počítá s výstavbou nového koncertního pavilonu a přilehlého parkoviště.


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Střeziny budou pokračovat na jaře. Na řadu přijde zázemí pro vedení a hudebníky

Město pokračuje ve šňůře komplexních stavebních úprav jedné z největších uměleckých škol v republice ZUŠ Střezina na Slezském Předměstí. Na jaře by měla být zahájena druhá etapa, která spočívá v rekonstrukci zázemí vedení školy a pavilonů klasické a moderní hudby. Spolu s tím…
Čtěte více

Křižovatka Mileta, ZUŠ Střezina a příprava dvoukolejky budou hlavními investicemi města v příštím roce

Mezi největší investice hradecké radnice v roce 2024 budou patřit modernizace křižovatky Mileta, druhá etapa rekonstrukce ZUŠ Střezina, opravy dalších městských základních škol či potřebné přípravy pro zdvojkolejnění železniční trati ve směru na Chlumec nad Cidlinou. Návrh…
Čtěte více

Opravy Střeziny pokračují podle plánu. Tanečníci se budou do nové budovy stěhovat kolem Vánoc

Rozsáhlá rekonstrukce základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové zatím pokračují podle plánu. Město nyní dokončuje stavební práce v rámci první etapy, během které se rekonstruovaly pavilony výtvarného a tanečního oboru a dostavěla se spojovací chodba. Zastupitelé města na…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme