Štítky: | Rekonstrukce Hradec Králové | ČKD |

Areál ČKD se mění na průmyslový park

Prázdné a chátrající objekty v bývalém areálu ČKD na okraji Hradce Králové mají už v blízké budoucnosti najít nové využití. Většinu z nich čeká demolice, část by mohla být rekonstruována. Celý prostor se má změnit v průmyslový park.

Podle majitele objektu je jeho cílem přilákat do Hradce nové firmy, obnovit zde výrobu a průmysl a tím také nabídnout městu nová pracovní místa. Odvážný projekt je jedním z největších za poslední roky a mohl by konkurovat průmyslovým zónám, které v okolních městech příliš úspěchů neslavily. O prostory v ČKD už podle Mladé fronty Dnes projevilo několik firem zájem.

„Je to poměrně rozsáhlý projekt. Připravujeme teď první etapu revitalizace areálu ČKD. Proběhly tam přípravné a zjišťovací práce, abychom věděli, kde přesně vedou sítě u budov určených k demolici," vysvětlil MF Dnes Libor Šich, projektový ředitel firmy Finapra, která nový areál s názvem Industrial Park Hradec Králové buduje. Souhlas stavebního úřadu i od životního prostředí už společnost má, pokud nebudou proti hasiči nebo hygienici, může požádat o stavební povolení.

Nově budované objekty mají vznikat podle požadavků budoucích nájemců. „Buď jim prostor připravíme tak, že dostanou do ruky pozemek a stavební povolení, a nebo jim novou halu rovnou postavíme, případně se dohodneme na kombinované variantě," popsal MF Dnes ředitel Šich, podle kterého má už několik společností zájem do Hradce přesunout své sídlo nebo výrobu. Konkrétní jména ale zatím zveřejňovat nechce.

Celý areál má zhruba 60 tis. metrů čtverečních. Po celkové revitalizaci má být zastavěna asi polovina plochy. Už nyní je areál „chudší“ o několik budov, na jejichž stržení už majitel dostal povolení. „V další etapě budeme bourat objekty napojené na sítě, ty se budou muset přepojit nebo přeložit," dodal Mladé frontě Dnes Šich.

Od nového areálu si hodně slibuje i místní úřad práce. Poloha u krajské metropole a s dobrou dopravní dostupností si prý své zájemce najde, což přinese městu nové pracovní pozice. „Nové firmy si zaměstnance určitě najdou, nezaměstnanost je i v Hradci Králové. Budeme rádi za každého nového zaměstnavatele v regionu," řekla MF Dnes zástupkyně ředitele úřadu práce Mária Paclíková. Jako vhodný vidí prostor i zástupci města. „V územním plánu je veden jako stabilizovaný pro průmyslové využití, což znamená, že v něm může být výrobní podnik s negativním vlivem na okolí. Přesně řečeno je tam dovolena takzvaná těžká výroba," potvrdil MF Dnes hlavní městský architekt Roman Brůna.

Součástí úprav bylo už i poměrně rozsáhlé kácení stromů. Ochránce přírody si ale majitel chce naklonit novou výsadbou v areálu i slibem, že založí nový park u soutoku Labe a Orlice. Přímo v ČKD pak mají přibýt nové stromy a keře nebo také ptačí budky, chodníky, nová zastávka MHD a další terénní úpravy za stovky tisíc korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Střeziny pokračují podle plánu. Tanečníci se budou do nové budovy stěhovat kolem Vánoc

Rozsáhlá rekonstrukce základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové zatím pokračují podle plánu. Město nyní dokončuje stavební práce v rámci první etapy, během které se rekonstruovaly pavilony výtvarného a tanečního oboru a dostavěla se spojovací chodba. Zastupitelé města na…
Čtěte více

Letní uzavírky potrápí řidiče v Hradci

Léto už tradičně silničáři využívají k tomu, aby opravili povrchy vozovek. Vybírají si ty poměrně frekventované, protože díky prázdninovým dnům se město trochu zklidní. Letos je to v Hradci například kruhový objezd u ČKD, Pouchovská ulice, Klicperova ulice, Dlouhá ulice a V…
Čtěte více

Kruhový objezd u ČKD se dnešním dnem začíná opravovat. V místě budou kolony

Dnešním dnem se řidiči, kteří pojedou přes kruhový objezd u ČKD, budou muset obrnit trpělivostí. Místo totiž čeká rekonstrukce. Bude probíhat ve čtyřech etapách a potrvá až do poloviny září. Opravovat se bude za částečného provozu, ze dvou jízdních pruhů bude jeden, tak je jasné…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme