Zvony Bílé věže opět rozezní nebe nad Hradcem

Zvony bílé věže. | foto: hradeckralove.cz
Zvony bílé věže. | foto: hradeckralove.cz | autor: hradeckralove.cz

V sobotu v poledne se nad Hradcem ozve zvuk zvonů. Po roční odmlce se totiž poprvé rozezní Bílá věž. Zkušební provoz věžních hodin a cimbálu potrvá od soboty po celý týden a to tak, jak je mohli slýchat naši předci už v polovině 19. století. Lidé mají možnost se k obnovené tradici vyjádřit a ovlivnit tak budoucí frekvenci odbíjení.

Týdenní zkušební provoz čeká od zítřejšího poledne věžní hodiny a cimbál na nejvyšší hradecké dominantě. Stavbaři totiž potřebují v praxi ozkoušet fukčnost hodin a na ně napojeného cimbálu. Zajímavostí je, že hodiny budou odbíjet ve speciálním režimu, který je pro Bílou věž typický už od 19. století – tóny cimbálu zazní každou čtvrthodinu a společně s ní i počet celých hodin. „Takto se v Hradci Králové zvonilo až do doby nedokončené opravy Bílé věže, tedy do 80. let 20. století,“ řekla tisková mluvčí hradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková. Lidé mají ve zkušebním týdnu možnost vyjádřit svůj názor prostřednictvím emailové adresy . Na základě připomínek bude následně magistrát rozhodovat o tom, jak často bude Bílá věž znít.

Bílá věž má 2 cimbálové zvony, které pochází z roku 1591 a zachovaly se až dodnes. „Velký a patrně i malý zvon cimbálu byly ulity hodinářem Vavřincem z Nového Města pražského. Laděny byly do kvinty a to tak, že hodinový má tón a1 a čtvrťový tón e2,“ řekl vedoucí odboru památkové péče Jan Falta. Současný hodinový stroj byl vyroben roku 1829 mechanikem Janem Božkem z Prahy.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme