Štítky: | zvon |

Zvonohra ve Sboru kněze Ambrože dostala pět nových zvonů

Pět nových zvonů
Pět nových zvonů | autor: MMHK

Do budoucí hradecké zvonohry ve Sboru kněze Ambrože přibylo první květnový den pět nových zvonů. Ty jsou součástí plánované koncertní zvonohry, která jich bude čítat celkem 50. Po svém dobudování půjde o zcela unikátní záležitost, protože stabilní koncertní zvonohra bude největší v České republice. Doposud nejznámější česká zvonohra je v pražské Loretě a má 30 zvonků.

Zvonohra vzniká už od roku 2009 podle toho, jak se daří shánět finanční prostředky. První, největší zvon zaplatilo Československé husitské církvi město Hradec Králové. Zvony nesou jména významných Čechů, kteří byli spjati s křesťanstvím. Je mezi nimi například Jan Husa i Jan Amos Komenského. Ty zaplatila náboženská obec z veřejné sbírky, kterou koncem roku 2009 vyhlásila. Z ní chce uhradit i zbylé zvony, které jsou na dobudování zvonohry potřeba.

Těchto pět nových zvonů má hmotnost v rozpětí od deseti do čtrnácti a půl kilogramu. "Dnes komplet čítá 35 zvonů, zbývá jich doplnit jen 15 a to těch nejmenších," uvedl pro internetovou televizi HK HIT zvonař Petr Rudolf Manoušek.

Všechny zvony dohromady, včetně konstrukce a hracího kůlu, vyjdou přibližně na necelých šest milionů korun. Po dokončení to bude největší zvonohra v České republice.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Zvon Augustin se možná opět rozezní na Zelený čtvrtek

Zvon Augustin na hradecké Bílé věži nyní na nějaký čas utichl. Obvykle se centrem města rozeznívá vždy během významných dnů a svátků. Při štědrovečením zvonění mu ale upadlo srdce. Po havárii nechalo město posoudit stav podlah statikem. Vše bylo v pořádku, a tak již 30. prosince…
Čtěte více

Můžete si se zvoníky zazvonit na Augustina. Rozvrh už je schválený

Zvonění na zvon Augustin, který je umístěný v Bílé věži na Velkém náměstí v Hradci Králové se stalo tradiční událostí, slýchat jej je možné během významných dnů a svátků. Stejné to bude i v příštím roce, radní v prosinci schválili rozvrh zvonění, které si může zblízka užít také…
Čtěte více

Zveme: Velikonoce můžete oslavit na Šrámkově statku, Bílé věži i v akvacentru

Už víte, co budete dělat během velikonočního prodlouženého víkendu? Přinášíme vám vybrané tipy na akce v Hradci Králové a okolí. Turistický vláček už zase bude brázdit ulicemi krajského města, začínají farmářské trhy a městské lázně lákají na velikonoční odměnu a vstup pro děti…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme