Zvon Augustin se v příštím roce rozezní třínáctkrát

Zvon Augustin zní z Bílé věže pouze ve svátečních chvílích
Zvon Augustin zní z Bílé věže pouze ve svátečních chvílích

Minimálně třináctkrát by se měl v příštím roce rozeznít královéhradecký zvon Augustin. Třetí největší český zvon se bude z Bílé věže ozývat podle takzvaného zvonového řádu. Do počtu zvonění ale může ještě promluvit plánovaná oprava Bílé věže, jejímž zahájením by se zvonový řád přerušil.

Rozeznění zvonu není jednoduchou záležitostí, není proto používán k běžnému zvonění, ale pouze ve výjimečně v předem schválených termínech. „Před rozhoupáním Augustina je nutné provést technické úpravy v interiéru Bílé věže, jako například úpravu schodiště či okenic,“ vysvětlil náměstek primátora Josef Krofta.

V příštím roce vedle tradičních příležitostí jako jsou například Tři králové, Zelený čtvrtek, Den české státnosti či Den vzniku samostatného československého státu zvon uslyšíme například 26. května při 710. výročí korunovace Elišky Rejčky nebo 5. července jako uctění památky padlých v bitvě na Chlumu.

„Město i církev má každoročně možnost navíc zvonit v takzvaném volném termínu, tedy u příležitosti, která se každoročně neopakuje,“ uvedl náměstek Krofta. „Město volilo pro příští rok termín korunovace Elišky Rejčky jako připomínku roku 2013 jako Královéhradeckého roku ženy. Církev využití volného termínu upřesní později,“ dodal náměstek. Ve vybraných termínech, zejména v případě církevních svátků, se rozezní také zvony katedrály sv. Ducha.

Ačkoliv je zvonový řád pevně stanoven, zvonění se zřejmě bude muset podřídit rekonstrukci Bílé věže. Restaurátorské a stavební práce na věži plánované na rok 2013 zvonění dočasně zastaví.

Zvon Augustin ulil mistr zvonař Ondřej Žáček v roce 1508 a byl nejdříve zavěšený na hřbitově vedle kostela sv. Ducha. Na Bílou věž byl vyzvednut po její dostavbě 22. května 1581. V novodobých dějinách zvon v roce 1968 utichl a zůstal němý čtyřicet let. Znovu se rozezněl po restaurování v lednu 2008.

Roční zvonový řád zvonu Augustin na Bílé věži pro rok 2013:

  • 6. 1. 2013 Tři králové, Pravoslavné Vánoce
  • 28. 3. 2013 Zelený čtvrtek - Missa chrismatis
  • 31. 3. 2013 Slavnost Zmrtvýchvstání Páně
  • 19. 5. 2013 Slavnost seslání Ducha Svatého
  • 28. 8. 2013 Svátek sv. Augustina
  • 7. 9. 2013 Slavnosti královny Elišky
  • 28. 9. 2013 Den české státnosti, Slavnost sv. Václava
  • 28. 10. 2013 Den vzniku samostatného československého státu
  • 17. 11. 2013 Den boje studentů za svobodu a demokracii
  • 24. 12. 2013 Slavnost Narození Páně -půlnoční
  • 26. 5. 2013 Volný termín dle volby města - 710. výročí korunovace Elišky Rejčky
  • 5. 7. 2013 Volný termín dle volby města - 147. výročí bitvy 1866

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Síť, která by bránila sebevražedným skokům, nakonec na Bílé věži nebude

Po dvouletém martyriu Hradec Králové vzdává snahu o zabezpečení Bílé věže proti sebevražedným skokům z ochozu památky. Nepodařilo se totiž najít řešení, které by bylo funkční a současně vyhovovalo památkářům. Poslední sebevražedný skok policie zaznamenala v roce 2020. Od roku…
Čtěte více

Bílá věž je uzavřená. Augustinu upadlo srdce, a tak na Nový rok nezazvoní

Zvonu Augustin v Hradci Králové upadlo při štědrovečerním zvonění kované srdce. Dopadlo na dřevěnou podlahu Bílé věže a památka je teď z bezpečnostních důvodů uzavřená pro návštěvníky. Kované srdce dopadlo na dřevěnou podlahu pod osmitunovým zvonem. Ten je třetím největším…
Čtěte více

Ochranné sítě zatím na Bílé věži nejsou. Navržená řešení se nelíbí památkářům

Do konce minulého roku měly ochozy Bílé věže v Hradci Králové zakrývat ochranné sítě. Minulé vedení magistrátu se k zásahu do symbolu Hradce odhodlalo kvůli častým sebevražedným skokům. Jenže památkářům se navržená řešení nelíbí, a tak dominanta města zůstává tak, jak je.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme