Zvon Augustin se opět rozezní

V Hradci Králové znovu ožije po čtyřiceti letech druhý největší zvon v Čechách – Augustin, který se nachází v Bílé věži. Zkušební zvonění proběhne tento týden ve čtvrtek a potrvá zhruba dvě minuty.

„Vznikla zde iniciativa, že bychom se měli pokusit obnovit zvonění na Augustina, který je podle nového posudku statiků ve velmi dobré kondici. Největší starosti máme se srdcem zvonu. Zvon je třeba umýt a zavěsit ho níž, neboť visí na koženém třmenu, který  léty povolil a mohlo by nastat odštípnutí zvonu,“ uvedl ředitel Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti Adalbertinum Miroslav Franc. Termín zkušebního zvonění je stanoven na tento čtvrtek o půl desáté. „Má prověřit dráhy zvonu, aby nehrozilo, že narazí do konstrukce schodiště,“ sdělil Miroslav Franc. První oficiální zvonění se má uskutečnit na svátek sv. Václava 28. září v osmnáct hodin. Zvon by měl být opět vysvěcen a obyvatelé Hradce ho uslyší při různých významných událostech. „Upravujeme také okenice, aby se daly otevřít a zvuk se mohl nést ven,“ dodal Franc. 
Zvon váží necelých deset tun a odlil ho zvonař Žáček v roce 1509. Jeho funkce byla výstražná. Naposledy se zvonilo 13. prosince 1967.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
18.3.2008 18:22
Jan Hradecký (neregistrovaný)
Kdyby tak odzvonil vedení města...

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme