Zveme: Začátek adventu přinese vánoční trhy, rozsvícení stromu i děsivé rakouské čerty

Letos se slavnostně rozsvítí strom na Masarykově náměstí. Další vánoční stromy ozáří Velké náměstí a náměstí 28. října.
Letos se slavnostně rozsvítí strom na Masarykově náměstí. Další vánoční stromy ozáří Velké náměstí a náměstí 28. října. | autor: hradeckralove.cz

O víkendu začíná adventní čas a s ním je spojená i řada akcí v Hradci a blízkém okolí. Slavnostně se rozsvítí vánoční strom na Masarykově náměstí a celý Hradec Králové se během první adventní neděle rozzáří vánoční výzdobou. Navštívit můžete tradiční třídenní Muzejní adventní trh, který každoročně navštíví přes osm tisíc návštěvníků, letos ovšem na náměstí Svobody. Adventní trhy pořádá od pátku až do neděle i Nové Adalbertinum na Velkém náměstí. Šrámkův statek v Pileticích připravil akci Vánoční těšení aneb malý advent, speciální vánoční program nabízí i Bílá věž. Dětská železnice zve na čertovské jízdy, děti tam obdaruje Mikuláš, děsivé masky rakouských čertů se chystají do Denoche Music Hall.

Hokejisté vyzvou Škoda Plzeň

Ve 23. kole Tipsport extraligy se utká Mountfield HK a HC Škoda Plzeň. Zápas se uskuteční dnes, tedy v pátek 30. listopadu v 18 hodin na zimním stadionu v Hradci Králové.

Adventní trh Muzea východních Čech

Od pátku až do neděle se můžete těšit na tradiční adventní trhy, tentokrát v náhradních prostorách budovy Pedagogické fakulty UHK na náměstí Svobody. V budově i na nábřeží se můžete těšit na perníky, šperky, výrobky z keramiky, dřeva, skla, kukuřičného šustí, kůže nebo kovu, patchwork, paličkovanou krajku, modrotisk a další textilní výrobky, svíčky ze včelího vosku, přírodní mýdla, košíkářské výrobky, vánoční slaměné a foukané skleněné ozdoby - perličkové i klasické tvary, adventní věnce a mnohé další výrobky poctivých řemeslníků. 

Adventní trhy v Novém Adalbertinu

Každoroční Adventní trhy v hotelu Nové Adalbertinum na hradeckém Velkém náměstí se konají vždy o prvním adventu, tedy od dneška do neděle. "Cílem je poskytnout návštěvníkům možnost zakoupit zajímavé dárky, naladit se na nadcházející sváteční atmosféru a ochutnat pečené oříšky, staročeské trdlo, zahřát se teplou medovinou, ochutnat svařák a spoustu dalších dobrot. Součástí trhů je kulturní program." 

Noční prohlídka na Bílé věži

Na mimořádných nočních prohlídkách Bílé věže spatříte město Hradec Králové z ptačí perspektivy a v působivém nočním osvětlení. Noční prohlídky se můžete zúčastnit v sobotu od 20 do 24 hodin. Poslední prohlídka se uskuteční 60 minut před zavírací dobou a počet návštěvníků věže je v jednom okamžiku omezen na 30.

Čertovská jízda

"Mikuláš se blíží, čerti se začínají rojit. Srdečně Vás zveme na tradiční akci Čertovská jízda. Na pekelnou jízdu vyjedeme v sobotu od 15:30 do 18:30 hodin." Děti se mohou těšit na malou nadílku, k Dětské železnici na náměstí 5. května v Hradci Králové zavítá i Mikuláš.

Vánoční těšení aneb malý advent

V sobotu 1. prosince můžete vyrazit na Šrámkův statek v Pileticích, kde od 10 do 16 hodin poznáte vánoční tradice a zvyky týkající se adventního období. Čeká vás malebná roubenka Šrámkova statku, praskání dřeva v kamnech, pečení chleba a sirobových buchtiček, lidové tvoření, zdobení perníčků, výroba betlémů a zpívání Jezulátku u stromečku.

Rozsvícení vánočního stromu

Vánoční výzdoba se v Hradci Králové rozsvítí o první adventní neděli, letos se také slavnostně rozsvítí vánoční strom na Masarykově náměstí. Program začíná v 16 hodin koncertem dívčího pěveckého sboru Mirtilli, samotné rozsvícení stromu primátorem města je naplánováno na 16:30 hodin (více o vánoční výzdobě v Hradci Králové i o slavnostním rozsvícení stromu si můžete přečíst zde). 

Od vánočního stromu na Bílou věž

Po slavnostním rozsvícení vánočního stromu můžete vyrazit s průvodcem na komentovanou procházku večerním městem zakončenou výstupem na Bílou věž. Procházka začne v neděli na Masarykově náměstí v 17:15 hodin.

Veřejné bruslení Hradec Králové

Veřejné bruslení na zimním stadionu v Hradci Králové se bude tento víkend konat v neděli od 15 do 16:30 hodin. Dospělí zaplatí 30 korun, děti do deseti let 20 korun a jejich doprovod zaplatí desetikorunu. Šatna stojí pětikorunu.

Pekelná show čertů z Rakouska

V neděli v 18 hodin začíná v hradecké Denoche Music Hall pekelná show s rakouskými čerty, "nejošklivějšími stvořeními v Evropě". "Dorazí hned několik čertů, které znáte z rakouských průvodů a potrestají hříšníky za jejich činy! Kdo se rád bojí, ten u toho nesmí chybět." Konat se bude dětská diskotéka s Minnie a Mickey Mousem, strašidelné efekty a focení s čerty.

Předvánoční koncert Jiřího, Karla a Lucie Houdkových

Na první adventní neděli je připraven v rámci koncertního cyklu Hradeckých nokturn koncert barokní hudby. Jako sólisté se představí přední čeští trumpetisté Jiří a Karel Houdkovi a trombonistka Lucie Houdková. Varhany v Městské hudební síni rozezní v 17 hodin varhanní virtuóz Petr Hostinský. Na programu zazní díla A. Vivaldiho, G. F. Haendela, J. S. Bacha a dalších známých autorů. Posluchačsky atraktivní spojení pronikavého zvuku žesťů a varhan v mistrovském podání hradeckých rodáků bude jistě slavnostním zahájením adventu. Vstupenky za 200 až 250 korun jsou v prodeji na HKpoint. 

Zobrazit všechny akce na tento víkend

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více

ZVEME: Na farmářské trhy, noční Bílou věž nebo závody vozítek s pedály

Co se bude dít v Hradci Králové o víkendu? Malšovickou arénu zaplní vozítka s pedály, která odstartují jarním memoriálem novou sezónu. Můžete vyrazit na farmářské trhy nebo na noční prohlídku Bílé věže. V Aldisu se bude tančit, regionální kolo soutěže tam pořádá hradecká škola T…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme