Zveme: Za filmy se vydejte do „letňáku“, za pivem do Choltic

Je před námi první červencový víkend a s ním spousta akcí, které si můžete v Hradci Králové a okolí užít. Tento víkend se chystá velká historická bitva na Chlumu. Pokud máte rádi pivo, jistě vás potěší pozvánka na pivní slavnosti. Na své si přijdou také milovníci filmů – letní kino Širák promítá v pátek i v sobotu. A nezapomínáme ani na milovníky hudby, které zveme na nedělní promenádní koncert nebo na taneční zábavu. Více informací se dozvíte v naší tradiční páteční pozvánce.

Letní kino promítá v pátek i v sobotu

Víkend si můžete užít už od dnešního večera. Letní kino Širák promítá od 21 hodin komediální film Ostrov lásky. Vstupné činí 90 korun. Příběh vypráví o Grebovi a jeho těhotné žene Liliane, kteří se rozhodnou strávit poklidnou dovolenou v oblíbeném letovisku na Jadranu. Zprvu jde všechno jako po másle. Ideální počasí, ideální prostředí, ideální čas pro letní radovánky. Právě ve chvíli, kdy se zdá být vše v naprosté harmonii, se na scéně objeví zapomenutá minulost v podobě charismatické a tajemné ženy Flory. Její zjevení znamená pro manželství Greba a Liliane tvrdou zkoušku. Tomu, co bylo, člověk neuteče ani na Ostrově lásky.

„Letňák“ promítá také v sobotu. Film začíná opět ve 21 hodin, za lístek zaplatíte 110 korun. Tentokrát jde o novou českou komedii nazvanou Andílek na nervy. Rodinný film diváky zavede do prostředí vesnice, kam se musí přestěhovat z města čtrnáctiletá Viktorie. Zhýčkaná dívka se s životem na vsi tvrdě vyrovnává, postupem času se jí tu ale zalíbí. Ve filmu se objeví známí čeští herci jako například Pavel Řezníček, Linda Rybová, Petra Černocká, Miloslav Vladyka nebo Adam Mišík.

O víkendu ožije bojiště na Chlumu

O tomto víkendu také ožije bojiště na Chlumu. Program zda začal již ve čtvrtek a potrvá až do soboty. Jedna z největší bitev na našem území proběhla na dohled od Hradce v roce 1866 a v letošním roce si tedy připomínáme její 149. Výročí. „Na letošní akci potvrdilo účast více než 400 účastníků, kromě českých dorazí historické skupiny i z USA, Rakouska, Německa, Maďarska, Polska, Slovenska a Itálie,“ uvedl Radek Balcárek, ředitel projektu Königgrätz 1866. Vyvrcholení několikadenního programu proběhne v sobotu ve 14 hodin, kdy začíná bitevní scéna Sasové u Hradce 1866 na motivy skutečných historických událostí z bitvy u Hradce Králové. „Tato ukázka připomene méně známou účast saského armádního sboru pod velením korunního prince Alberta Saského na straně Rakouska,“ uvádějí pořadatelé akce.

Pivní slavnosti proběhnou na zámku v Cholticích

Sobota přímo vybízí k výletům. Proto vás zveme na Choltické pivní slavnosti. Akce začíná v 10 hodin a potrvá do 20 hodin. Oficiální zahájení slavností se koná ve 12 hodin na nádvoří zámku. Po celou dobu bude na místě probíhat ochutnávka piv a pivních speciálů, program slibuje také koncerty. V 10:30 začíná vystoupení skupiny By the way, ve 13 hodin se na podium postaví kapela Dlouhej tah. Od 14:15 návštěvníky čeká exhibiční vystoupení mistrů světa ve footbagu Tomáše Tučka a Martina Sládka. Od 14:45 hodin proběhne koncert Dragon street rock, následuje vystoupení taneční skupiny v rytmech flamenca La Pasión, koncert kapely Teplá buchta a od 17:45 hodin koncert kapely W.A.F.

Na zámecké zahradě si budou moci návštěvníci pochutnat po celý den nejen na pivech, ale také na staročeských specialitách a dalším občerstvení. Program myslel také na děti, pro které zde bude připraven skákací hrad, výtvarné dílny, soutěže a lukostřelba. V areálu zámku také proběhne jarmark lidových řemesel, na zámku bude možné absolvovat prohlídku s průvodcem.

Vstupné na akci činí 100 korun, zlevněné 60 a děti do šesti let mají vstup zdarma. Rodinná vstupenka vyjde na 250 korun. Na akci se můžete svézt autobusy, které budou zdarma svážet návštěvníky z Pardubic a Hradce Králové. Z Hradce Králové autobusy odjíždějí z nástupiště u ČEZu před vlakovým nádražím v 9:30, 10:30, 11:30 a 12:30. Staví také na zastávce Lipky, kde jdou vždy o pět minut později. Zpáteční svozy vyjedou z Choltic v 17, 18, 19 a 20 hodin.

Kam za hudbou?

Naše poslední dnešní pozvánky se týkají hudby. Královéhradecká restaurace U Letců zve v sobotu od 19:19 hodin na akci nazvanou Půlsilvestr. Jde o taneční zábavu s živou muzikou a vstupné je zcela dobrovolné. V neděli se v Hradci Králové koná další z řady promenádních koncertů, které tradičně probíhají v Jiráskových sadech. Kapela Podzvičinka, kterou řídí Karel Semerák, hraje od 16 do 18 hodin a vstupné na Promenádní koncert je zdarma.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: S vysvědčením zdarma do muzea i do akvacentra

Začátek letních prázdnin mohou školáci oslavit v hradeckém muzeu či akvacentru, kam mohou s dobrým vysvědčením zdarma. Na bojišti na Chlumu vojáci v dobových kostýmech připomenou výročí bitvy z roku 1866. Hradečáky čeká taky dětský den s opékáním buřtů či Sousedské rockování.
Čtěte více

Hradecké pomníky díky opravám mohou soutěžit o titul Památka roku 2018

Čtyři pomníky z Hradce Králové budou bojovat o umístění ve finále soutěže Památka roku 2018 v kategorii malých památek. Pomníky obětem 1. světové války byly v loňském roce zrekonstruovány. Jde o pomníky, které stojí v okrajových částech města. Na Novém Hradci Králové, ve Slatině…
Čtěte více

Název muzea na Chlumu se mění, připravuje i novou expozici

Název Muzea války roku 1866 na Chlumu se královéhradeckým radním zdá příliš dlouhý, dohodli se proto na jeho zkrácení na Muzeum války 1866. Nový název lépe vyhovuje historickým skutečnostem a odstraňuje jazykovou nepřesnost v jeho názvu. Muzeum je pobočkou Muzea východních Čech…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme