Zveme: Vybírat můžete ze čtyř masopustních veselic v Hradci

Jeden z masopustů zažijete tradičně na Šrámkově statku v Pileticích.
Jeden z masopustů zažijete tradičně na Šrámkově statku v Pileticích. | autor: Šrámkův statek

Co nás čeká o víkendu v Hradci Králové a blízkém okolí? Třeba zimní vycházka Jiráskovými sady, řízená degustace rumů nebo první úklid břehu Labe Trash Hero Hradec Králové. Navštívit můžete také festival Cyklocestování a vybírat můžete hned z několika masopustních akcí: koná se masopust v nákupním centru Orlice, ve Stěžerách, Masopust pro celou rodinu v Adalbertinu a tradiční nedělní masopustní veselice Na Šrámkově statku v Pileticích. 

Zimní vycházka Jiráskovými sady

V pátek, tedy dnes, startuje nedaleko kostelíka sv. Mikuláše zimní vycházka: "Pod rouškou tmy se opět vydáme k soutoku Labe a Orlice a prozkoumáme Jiráskovy sady. Společně navštívíme a osvítíme místa, která známe většinou jen za denního světla. Součástí procházky je i komentovaná prohlídka kostelíku sv. Mikuláše." Sraz je ve 20 hodin u hlavní brány Jiráskových sadů. Svítilny pro jistotu s sebou. Z technických důvodů nelze vstupenky zakoupit na místě před prohlídkou, ale předem na hkpoint.cz za 120 korun.

Řízená degustace rumů

Milovníci kvalitních rumů mohou v pátek od 19 hodin v Pivovarských domech degustovat. "Bar and cocktail catering vás srdečně zve na degustaci prémiových rumů s profesionálním výkladem. Není to jen o chuti. Důležitá je také vůně, barva, historie a příběh daného nápoje. Celým večerem vás provede barový specialista Michal Novák." Těšit se můžete na tyto rumy: Abuelo Anejo 7yo, Panama, Plantation Grande Réserve, Barbados, Botran 15y, Guatemala, Gold of Mauritius, Mauricius, Quorhum 23y, Dominikánská republika, Rumový koktejl Daiquiri.Cena 580 korun. Na degustaci je nutná rezervace. Max 25 osob. Své místo rezervujte na: mail: tel: 736 428 199.

Stěžerský masopust

V sobotu od 10:30 hodin začíná masopust v obci Stěžery. Průvod projde obcí se zastavením u pivovaru a v ulicích Jižní a Višňová, zakončen bude u místního nákupního střediska, kde skauti připraví občerstvení - zabíjačkové pochoutky. Sladké pečené dobroty napečou opět pracovnice mateřské školky. O program se postarají folklorní soubor Červánek, uliční skupiny a žáci základní školy.

Masopust pro celou rodinu v Adalbertinu

Nové Adalbertinum hostí v sobotu od 15 hodin již 12. ročník Masopustu pro celou rodinu. Čeká vás dětský karneval s přehlídkou masek, tancem, hrami a odměnami. Moderovat akci bude Lída Liána Horká a o drobné soutěže se postarají KRC Sedmikráska a turistický oddíl Pěšinky a Ostříži z TOM. Večerní zábavu pro dospělé zpestří krátké vystoupení malých baletek z Ballet Petit,  k tanci bude hrát Ondrys band. Občerstvení zajištěno. Vstupné dobrovolné. Od 15 do 17 hodin se koná Masopustní karneval pro děti a od 20 do jedné hodiny ranní se koná Masopustní zábava pro dospělé.       

Masopust v Orlici

"Vydejte se s námi na oslavu svátku mlsání a hodování. Masopust v Orlice parku nabídne malým i velkým masopustní hostinu s tradičními zabijačkovými specialitami, ale i nespočet pochoutek z různých koutů světa! Těšte se na tradiční masopustní speciality, pivečko, kořalku, vínečko, kávu, štrúdly či buchtičky se šodó. Pro omladinu nebudou chybět domácí limonády, belgické hranolky, burgery, makronky, tartaletky, chačapuri a další pochutiny," zvou pořadatelé do hradeckého nákupního centra Orlice Park Shopping. Masopust tam začíná na ploše krytého parkoviště v sobotu v 10 hodin, přijdou také maškary a zahraje flašinetář. Vstup je pro návštěvníky zdarma.                                   

Masopust na statku

Tradiční masopustní veselí na Šrámkově statku v Pileticích zažijete v neděli od 10 do 16 hodin. Těšit se můžete v 10:30 na pohádku na slámě „O chaloupce k nakousnutí“, v 11 hodin přijdou masopustní maškary. Následovat budou další tři pohádky ve stodole, ve 14:30 se chystá obchůzka maškar statkem. V Roubence uvidíte zdobení perníčků, paličkování, výrobky z keramiky, drátování, papírové dekorace, výrobky z korálků a tvoření jednoduchých masopustních masek předvedou tetičky Kateřinky. Cech řezbáře Karla dá nahlédnout do tajů svého řemesla a provoní vzduch dřevěnými hoblinkami. Tetičky Apolenky příchozím povědí o masopustních zvycích starodávného venkova, přičemž připraví smažené Boží milosti a jistě dají i ochutnat. Dále uvidíte ukázky řemeslnických, hospodářských, kuchyňských a dalších zařizovacích předmětů denní potřeby venkovského lidu na počátku 20. století. Na dvorku se bude bourat prase s komentářem mistrů řezníků. Vstupné stojí 50 korun, dítě do tří let neplatí.

První úklid Trash Hero Hradec Králové

V sobotu ve 14 hodin startuje od zastávky MHD Fakultní nemocnice první letošní úklid Hradce Králové. "Zahájení uklízecí sezóny bude už 22. února. A nebudeme na to sami. Připojí se k nám holky a kluci z Fridays For Future (Východní Čechy - Fridays For Future) a společně se vrhneme na znečištěné břehy řeky Labe." Po práci přesun do Bajkazyl Hradec Králové, kde si pro nás od 17 hodin Fridays for Future připravili přednášku na téma Klima a klimatická krize, současné problémy, se kterými se naše planeta potýká a na závěr pár slov o samotné organizaci Fridays for Future.

Festival Cyklocestování

Tradiční specializovaná přehlídka cestopisných besed a promítání o „cyklocestování“ a cykloturistice se koná v sobotu od 9 do 22 hodin v konferenčním sále hradeckého Úřadu práce. Tato nevšední akce je určena nejen pro všechny „cyklocestovatele“, kteří vyrážejí na své cesty po světě s kolem, ale i pro všechny příznivce nenáročné cykloturistiky, cestování a pohybu v přírodě. Těšit se můžeme na plno dobrodružství, sportovní výkony a plno krásných záběrů. Hlavním programem bude promítání o dlouhé cestě Spojenými státy americkými v podání královéhradeckého cyklocestovatele Radka Hrocha. O zážitky nebude nouze ani v besedě Martiny Zelinkové, která absolvovala jedinečnou cestu na koloběžce napříč Evropou. Velmi zajímavé bude také povídání o půlroční rodinné cyklocestě Berkových, kteří s dvěma malými dětmi projeli velký kus Evropy. Tradičně nebude chybět Martin Stiller, který vás provede na kolech exotickou Srí Lankou. A rodina Vackova vás vezme na kolech do Austrálie a také vám popovídá o vybavení, jaké cyklovozíky, sedačky apod.

Zobrazit všechny akce na tento víkend

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se sletí čarodějnice a bude se stavět májka

Blížící se filipojakubskou noc, která je spojená s pálením ohňů a čarodějnicemi, mohou Hradečáci prožít už o víkendu. Pálit ohně se budou ve Farářství i u Biskupského gymnázia. Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic a stavění máje uvidíte jako každý rok na…
Čtěte více

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme