Zveme: Víkend plný sportu zve na noční běh i cyklojízdu městem

Noční běh hradeckých lesy se uskuteční již podruhé
Noční běh hradeckých lesy se uskuteční již podruhé | autor: rungorun.cz

Je tu poslední pracovní den tohoto týdne a s ním i naše tradiční páteční pozvánka plná zajímavých tipů na akce v Hradci Králové a jeho okolí. Tentokrát vás zveme například do archeoparku pravěku ve Všestarech do doby prvních obchodníků a kovolitců, na noční běh hradekýckými městskými lesy nebo na oblíbené sobotní farmářské trhy plné čerstvých výrobků od regionálních farmářů. A to není zdaleka všechno. Více pozvánek naleznete v našem článku.

Noční běh zve už podruhé do hradeckých lesů

První dnešní pozvánka vás zve už na páteční večer do hradeckých městských lesů, kde se již podruhé uskuteční noční závod  na 8, 16 a 32 kilometrů s názvem FOREST NIGHT RUN/BIKE. Startuje se ve 20 hodin na Hradečnici v Bufetu U Vlka, cíl závodu je na stejném místě. Trať je možné zvládnout běžecky nebo na koloběžce, kterou si lze na místě zdarma zapůjčit. Třetí možností je tzv. koloběh, kdy jeden z dvojice běží, druhý jede na kole s možností se libovolně střídat. Základním pravidlem je, že kolo se předává z ruky do ruky a oba z dvojice na sebe musí vidět po celou dobu závodu. Součástí závodu je i Dogrunning.

Závod je určen pro širokou veřejnost, všem výkonnostním kategoriím. „Přijďte zažít kouzlo nočního lesa, které musí dostat snad každého! Prostor i čas najednou získávají nový rozměr, obzor máte zúžen na dosvit čelovky a v jejím odlesku si všímaáte detailů, které ve dne nevidíte, výrazně roste vnímání lidských smyslů. Zamrazí vás, jak silně najednou začnete vnímat realitu a detaily. Jen vy a les, právě teď a tady. Veškerý reálný svět se vám smrskl na dohled, rychlost, hlučnost a klipovitost dnešní doby zmizela pryč a vy si užíváte jen svých pár metrů reality v úzkém kuželu viditelného světa. V temném lese na počátku podzimu si připadáte jako objevitelé…,“ zvou na noční běh jeho pořadatelé. Startovné pro všechny kategorie činí za jednotlivce 290 korun.

Trhy zaplní čerstvé suroviny od farmářů z regionu

Stánky se širokým sortimentem českého zboží čekají na návštěvníky sobotních farmářských trhů v Gayerových kasárnách. Vstup na farmářské trhy je zdarma a nakupovat zde můžete od 8 do 12 hodin. Své výpěstky a výrobky budou prezentovat sami pěstitelé, chovatelé či malozpracovatelé, kteří ve své činnosti kladou především důraz na kvalitní suroviny a ekologický způsob zemědělství. Kromě čerstvého pečiva nabídka slibuje také sýry a další výrobky z mléka, uzeniny, ovoce a zeleninu nebo například čokoládové lahůdky. Příští farmářské trhy se uskuteční na stejném místě 26. září.

Archeopark ve Všestarech připomene dobu bronzovou

V archeoparku pravěku ve Všestarech se tuto sobotu a neděli koná akce nazvaná Oslněni bronzem – doba obchodníků a kovolitců. Návštěvníci v budově archeoparku zavítají do období od 2000 do 800 před naším letopočtem, kdy se v Řecku objevily první starověké civilizace, ale bronz se odléval už i jinde v Evropě. Na programu je po oba dva víkendové dny komentovaná interaktivní projekce k tématu, ukázka lití bronzových předmětů, ukázky výrobě forem pro lití bronzu nebo například práce s kovovými nástroji. Na místě se bude také vařit pravěká polévka v keramické nádobě a péct a ochutnávat placky, které tehdejší lidé jedli. Otevřeno bude vždy od 9 do 16 hodin. Dospělá vstupenka stojí 100 korun, děti do 17 let, důchodci, studenti a držitelé ZTP průkazu zaplatí 60 korun, děti do tří let mají vstup zdarma. Rodinné vstupné vyjde na 220 korun.

Nábřeží sportu představí padesát různých sportovních odvětví

I naše další dnešní pozvánka bude patřit sportování. Už tuto neděli se totiž můžete těšit na Nábřeží sportu od 13 do 18 hodin na Eliščině nábřeží. Na místě uvidíte až padesát známých i méně známých sportovních odvětví, s možností jejich vyzkoušení. Na pěti provizorních sportovištích budou pro příchozí každého věku připraveny ukázky a exhibice nejen míčových sportů, tance, vodních sportů a bojových umění, ale i ostatních sportovních odvětví. V pětihodinovém moderovaném programu na hlavním pódiu uvidíte dvacítku atraktivních sportovních představení. Po celé odpoledne vám budou ve všech stáncích k dispozici zkušení zástupci hradeckých sportovních organizací, kteří jsou připraveni zodpovědět Vaše případné dotazy a ve kterých se také můžete setkat s úspěšnými královéhradeckými sportovci či trenéry.

Ulicemi Hradce se proženou sportovci na jízdních kolech, odrážedlech i bruslích

V neděli se také uskuteční XIV. Ročník akce Město na kolech. Start a cíl tradiční akce je před plaveckým bazénem. Registrace účastníků probíhá od 8:30 hodin, start je v 10:00 hodin. Akce je určena jak pro jízdní kola, tak i pro všechny vozíky, kočárky, odrážedla, brusle, koloběžky - vše s vlasním pohonem.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Archeopark ve Všestarech se rozšíří o další výstavní prostory. Vznikne i kinosál

Archeopark ve Všestarech byl založen už před 25 lety. Nyní by se měla jeho expozice rozšířit a zatraktivnit pro návštěvníky. Budova za 24 milionů korun představí zejména experimenty archeologů a pravěké nálezy doplní repliky vytvořené dávnými technologiemi. Vznikne z budovy…
Čtěte více

ZVEME: Do karibské tančírny pod Pražským mostem a na výstavu růží

Co se bude dít o víkendu v Hradci Králové a blízkém okolí? Na Šrámkův statek dorazí pardubická trampská kapela Marien, na náplavce pod Pražským mostem se bude tančit latina na písčité karibské pláži. V Zahradě léčivých rostlin můžete obdivovat až 80 odrůd růží, Bílou věží bude v…
Čtěte více

Farmářské trhy v Hradci nově na Tylově nábřeží. Pořádá je parta nadšenců

V Hradci se minulou sobotu na Tylové nábřeží sešli farmáři a lidé si tak mohli nakoupit regionální potraviny. Přitom to původně vypadalo, že s farmářskými trhy bude letos v Hradci konec, z důvodu malého zájmu prodejců i návštěvnosti vedle Atria, se jejich pořádání zrušilo. Proto…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme