Zveme: Víkend nabídne divadelní premiéru i veselá představení pro děti

Klicpero divadlo uvede druhou premiéru sezony
Klicpero divadlo uvede druhou premiéru sezony | autor: hradeckralove.cz

Blížící se víkend se ponese ve znamení kultury a zvláště pak té divadelní. Diváky v Hradci Králové čeká premiéra hry Srpen v zemi indiánů v Klicperově divadle, velmi vydařená inscenace pro děti i dospělé v Divadle Drak a do třetice zbrusu nová veselá dětská pohádka v Adalbertinu. Více informací o zajímavých akcích se dočtete v naší tradiční páteční pozvánce.

„Klicperák“ uvede v premiéře indiánskou inscenaci

Hlavní událostí tohoto víkendu bude druhá premiéra letošní sezony na hlavní scéně Klicperova divadla. Celosvětově velmi úspěšná hra Srpen v zemi indiánů se divákům poprvé představí v sobotu večer od 19 hodin. V hlavních rolích uvidíte Zoru Valchařovou-Poulovou jako výstřední matku rodu, Kamilu Sedlárovu, Isabelu Smečkovou Bencovou a Petru Výtvarovou jako její tři dcery. Dále hrají například Filip Richtermoc, Jan Sklenář a Martina Nováková. Hru režíruje Tereza Karpianus, která s Klicperovým divadlem spolupracovala už na hře Absolvent.

„Scénografem je Jan Štěpánek, který souběžně pracoval i na inscenaci Periférie. Hudbu dělá David Smečka, se kterým v Klicperově divadle spolupracuji už podruhé a je to neuvěřitelně vzácná spolupráce, pro mě velice přínosná. Kostýmy dělá Zuzana Mazáčová, s níž jsem studovala ještě na DAMU. A mým dramaturgem je Martin Velíšek, který se tímto vrací do Hradce Králové,“ doplňuje k inscenaci Srpen v zemi indiánů režisérka Tereza Karpianus a dodává, že hra je především o tématu rodiny. „Když jsme četli hru poprvé, říkali jsme si s herci, jak je těžké, aby se vás  osobně nedotkla. Jsou tam motivy, které zná každý z nás. Bude to hodně vyostřená inscenace pro lidi, kteří se nebojí kapky hysterie a černého humoru,“ říká režisérka.

Divadlo Drak zve na tatínkovské hraní

Další pozvánka je určena spíše dětem, radost ale jistě udělá i jejich rodičům. Divadlo Drak v sobotu v 16 hodin uvede inscenaci s příhodným názvem Jak si hrají tatínkové. O čem je? O pětici tatínků, kteří si v kutilské dílně hrají s panenkou. Ano, čtete naprosto správně. Místo aby tu montovali, řezali a zatloukali hřebíky, tak si hrají s panenkou a postupně skládají příběh. „Co na tom, že jde o notoricky známou Sněhurku, oni si totiž tatínkové jinou nepamatovali, ta Sněhurka jim z jejich dětství nějak utkvěla v paměti. Samozřejmě vypráví a hrají Sněhurku pomocí všeho, co v takové dobře zařízené kutilské dílně lze najít. Dokonce do pohádky zapojí i draka, který přispěje k Sněhurčinu vysvobození. A jaký to bude drak? A jací budou trpaslíci? A zlá královna? Vše bude takové tatínkovské, jak umí vymyslet jen tatínci,“ zve na představení Divadlo Drak. Vstupenky stojí 80 korun, zakoupíte je přes rezervační portál hkpoint.cz.

Nová pohádka pro děti v Adalbertinu

Na dětskou pohádku vás zveme také do Studia A v Adalbertinu. V sobotu v 10 hodin zde začíná Dobrodružství koťátka Macíčka. Zhruba 45 minut trvající pohádka vypráví o tom, jak obstát ve světě, když jste ještě malé kotě. Setkáte se s nástrahami nezbedných krysáků, proti nimž pomůže Macíčkovi protřelý papoušek, strašlivý tygr Raul i tajemný pan Schwab. Nová pohádka Hradeckého Amaterského Divadla loutek pobaví hlavně děti předškolního a mladšího školního věku, líbit se bude ale jistě i dospělým. Na místě platí volný zasedací pořádek, vstupenku zakoupíte za 50 korun.

Fotbalisty čeká zápas proti Třinci, hokejisty utkání s Olomoucí

FC Hradec Králové se v neděli 1. listopadu utká proti FK Fotbal Třinec na Malšovickém stadionu. Zápas začíná v 15 hodin, tak si ho nenechte ujít! Vstupenka na utkání stojí 80 korun, zlevněný lístek vás vyjde na 40 korun. Hokejový tým Hradce Králové čeká utkání proti Olomouci už v sobotu na zimním stadionu. 15. kolo hokejové Tipsport extraligy 2015/2016 začíná v 18 hodin.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na živý betlém do Svinar. Zpívat se bude v hradeckém divadle i před ním

Čtvrtý adventní a zároveň vánoční víkend nabídne v Hradci Králové opět rozmanité akce. Zpívat budou herci Klicperova divadla v improvizačním pásmu, skauti zase zvou na zpívání u Betlémského světla před divadlem. Divadlo Drak zve děti na inscenaci Vyšla hvězda nad Betlémem. V…
Čtěte více

Divadla, filharmonie i archeopark dostanou od kraje finance na provoz

Radní Královéhradeckého kraje schválili poskytnutí finančních prostředků pro čtyři obecně prospěšné společnosti působící v kulturní oblasti v regionu. Jedná se o Klicperovo divadlo v Hradci Králové, Filharmonii Hradec Králové, Divadlo Drak a Archeopark Všestary. Těmto…
Čtěte více

Divadelní festival se blíží. Vstupenky budou v předprodeji už od pondělí

Už se nemůžete dočkat, až si budete užívat kultury v hradeckých ulicích? Letošní divadelní festival je naplánován v termínu od 24. června až do 1. července. Předprodej vstupenek začíná už v pondělí 9. května od 10 hodin. Regiony - Mezinárodní divadelní festival Hradec Králové…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme