Zveme: Víkend bude plný folklorních souborů i rockových kapel

Program Folklorního festivalu začíná v pátek
Program Folklorního festivalu začíná v pátek | autor: hradeckralove.cz

Je tu první červnový víkend a při pohledu na teploměr je jasné, že nejlépe si ho užijete v chládku u vody. Pokud dáváte přednost kulturním akcím, máme tu pro vás několik zajímavých tipů. Po celý víkend si v Hradci Králové užijete Folklorní festival plný hudebních souborů a stánků s řemeslnými výrobky, večery přímo lákají na pěkné divadlo či koncert, a v neposlední řadě je tu multižánrový festival Rock for People a také nedělní koncert symfonického orchestru.

Hra Revizor v Country Clubu Lucie už v sobotu večer

Country Club Lucie na Novém Hradci Králové zve tuto sobotu od 19 hodin na hru Revizor, kterou napsal ruský klasik Nikolaj Vasiljevič Gogol. „Satirická komedie zasazená do prostředí ruského provinčního městečka, kde vládnou úplatní, nevzdělaní a zkažení úředníci, kteří nakonec doplatí na svou touhu po moci, se opírá o reálnou situaci Ruska první poloviny 19. století. Hra nezobrazuje žádné skutečné osobnosti a veškerá podobnost se současnou dobou a lidmi, které možná znáte, je čistě náhodná,“ uvedli pořadatelé komedie. Dvouhodinovou hru zahraje divadelní soubor Ty-já-tr z Prahy, za lístek zaplatíte 150 korun.

Kapela Nadoraz vystoupí U Letců

V hradecké restauraci U Letců si na sobotní večer od 19:19 hodin připravili koncert skupiny Nadoraz. Vstupenka na akci stojí rovných 100 korun. Hudební skupina z Hradce Králové vznikla bezmála před třiceti lety a z původně folkového tělesa, které později hrálo styl zvaný dixielad, je dnes kapela, která svůj styl popisuje jako swing, dixieland, country, ale i rap, funky a rock v nenapodobitelném provedení. Za letitou existenci kapely jí prošla celá řada hradeckých i pardubických hudebníků, její nenapodobitelný humor, který je základním kamenem tvorby Nadoraz, však stále zůstává.

Folklorní festival spojí Hradec a Pardubice

Po celý tento víkend bude v Hradci Králové a také v Pardubicích probíhat XXIV. ročník Folklorního festivalu. Program začíná v pátek na Pernštýnském náměstí v Pardubicích, v neděli na pardubickém zámku festival končí. Sobotní program se odehraje v Hradci Králové. V Žižkových sadech vás od 10 do 16 hodin čekají vystoupení folklorních souborů, jarmark lidové tvorby a uměleckých řemesel a také další hudební pořady. Vedle lidových tanců a písniček a folkového zastavení pak diváci zcela jistě naleznou něco inspirace na řemeslných trzích. Od 10 do 11 hodin bude v královéhradeckém Adalbertinu probíhat taneční dílna pod vedením lektorky Evy Ornstové. V Klicperově divadle od 16:30 do 18 hodin vystoupí folklorní soubory Perníček, Sluníčko, Kohoutek a Gaudeamus. Vstupné na tuto akci je zcela zdarma.

Program bude od 19 do 23 hodin pokračovat na Šrámkově statku v Pileticích. „Sobotní večerní zastavení na Šrámkově statku představuje tradiční i znovu a znovu jedinečnou tečku za královéhradeckou částí festivalu. Setkání "na dvoře i zahradě či ve světnici i stodole" dvoupatrového pavlačového roubeného stavení z počátku 19. století mají od počátku jedno společné. Jde především o zábavu, zpěv a tanec. A také o dobré jídlo a pití. Nejinak tomu bude i letos, kdy se můžete těšit na písně a tance z Čech, Moravy a Slezska, ale i Slovenska. O hudební bonbonek se postarají společným muzicírováním muzikanti většiny souborů. A navíc, tance svého regionu představí a naučí festivalový host z Finska. Nezbývá než pozvat tradičním: Přijďte pobejt!,“ zvou na Folklorní festival pořadatelé.

Na Rock for People do areálu Festivalparku

V Hradci Králové také až do soboty probíhá v areálu letiště 21. Ročník multižánrového festivalu Rock for People. Podle pořadatelů na něj celkově dorazí více než 20 tisíc lidí. Na hudební akci vystupuje v letošním roce zhruba sto hudebníků ze zahraničí i z České republiky a kromě koncertů je také připraven velmi bohatý doprovodný program. Akce je také nakloněna všem hendikepovaných, areál, kde se akce odehrává, je bezbariérový. O akci jsme vás už tento týden informovali. O tom, jaké kapely zde vystoupí a jak nejlépe se na festival dostat, se dočtete v tomto článku.

Symfonický orchestr zahraje Mozartovo Requiem

Také naše poslední nedělní pozvánka je plná hudby. Ve velkém sále královéhradeckého Adalbertina vystoupí od 16 do 17:30 hodin Jindřichohradecký symfonický orchestr, který zahraje Mozartovo Requiem. Vstupné je zdarma. Orchestr byl zalo­žen roku 1998. Hudební těleso začí­nalo s díly barok­ních skla­da­telů a období raného kla­si­cismu. Poz­ději se reper­toár začal roz­ši­řo­vat a dnes si naši poslu­chači mohou vyslech­nout díla od již zmi­ňo­va­ného baroka až po skla­da­tel­ské počiny 1. polo­viny 20. sto­letí. Mezi skla­da­teli tak nechybí J. S. Bach, G. F. Hän­del, W. A. Mozart, L. van Beetho­ven, M. P. Musor­gskij, A. Dvo­řák, S. Rachma­ni­nov, L. Janá­ček, samo­zřejmě nemů­žeme zapo­me­nout ani na našeho rodáka A. V. Michnu z Otra­do­vic. JHSO se nevy­hýbá ani skladbám tzv. vyš­šího popu­láru, s vel­kou chutí si čle­nové orchestru také vždy zahrají různé fil­mové a muzi­ká­lové melo­die.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

V Hradci vystoupí Ed Sheeran

Hradec Králové už díky různým festivalům zažil řadu hudebních celebrit. Nyní se může chystat na další zvučné jméno. V létě 2024 vystoupí na hradeckém letišti v rámci své "+ - = ÷ x Tour" legenda současné populární hudby Ed Sheeran. Oznámili to dnes organizátoři z Améba…
Čtěte více

ZVEME: Hradec o víkendu pohltí festivaly hudby, divadla, jídla i piva

O víkendu můžete v Hradci Králové jíst, pít, poslouchat hudbu, sledovat filmy i divadelní představení. Do Amfiteátru na Chlumu zavítají slavní čeští herci s kusem Víš přeci, že neslyším, když teče voda. Letní kino Širák zve na film Buď chlap! V Žižkových sadech bude…
Čtěte více

Zveme: Vodáci se sejdou na Biřičce, hudební fanoušci na Rock for People, milovníci růží v rozáriu

Celý víkend bude na hradeckém letišti patřit festivalu Rock for People. Pozor, 5. ročník Hradeckého léta v letním kině Širák je zrušeno. Vodáci mají sraz na Biřičce, soutěžní rozárium v Kuklenách v Hradci Králové chystá dny otevřených dveří. Taneční studio T-BASS pořádá největší…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme