Štítky: | Kultura | Sport | Pozvánka | Spo |

Zveme: v Hradci zprostředkovaně zahrají čeští filharmonici, muzeum otevřelo novou výstavu

Zvláštnosti ze světa zvířat a rostlin, které se nacházejí v blízkosti Kunětické hory, si mohou od konce tohoto týdne prohlédnout návštěvníci Muzea východních Čech v Hradci Králové. Otevřela se zde totiž zcela nová výstava s názvem Kunětická hora – Sopečný ostrov v Polabí. Další pozvánka zve za kulturní hudebně-filmovou událostí - v Bio Central se mohou diváci nechat unést slavnou a jedinečnou symfonií Z nového světa od A. Dvořáka. Prostřednictvím filmového přenosu z Rudolfina ji v Hradci přednese Česká filharmonie. A kam za sportem? O víkendu na svůj trávník nastoupí Votroci proti Dukle Praha, na domácím ledě se proti Liberci předvedou hradečtí hokejisté a v neděli se po 26. v řadě utkají nejlepší tanečníci z téměř celé Evropy, tančit budou v Aldisu. 

Čím je Kuňka zvláštní?

Kunětická hora je v rovinaté krajině mezi Hradcem Králové a Pardubicemi zvláštním úkazem od nepaměti. Vrchol „Kuňky“, jak jí zdejší obyvatelé familiárně nazývají, krášlí neodmyslitelná silueta jejího hradu. Co je na ní ještě zvláštní? „Díky geologickému podkladu i své konfiguraci se Kunětická hora značně odlišuje od okolního rovinatého terénu. Této odlišnosti odpovídají jedinečné přírodní poměry a druhová skladba rostlin a živočichů,“ přibližují pracovníci Muzea východních Čech v Hradci Králové. „Původní příroda Kunětické hory byla již od pravěku značně ovlivňována lidskou činností a některé druhy odtud již vymizely. Přesto patří k významným lokalitám, kde se dochovala vzácná teplomilná flóra a fauna v zemědělsky intenzivně využívané krajině,“ dodávají. 

A právě na tyto zvláštnosti poukazuje zcela nová a specifická expozice, kterou otevřeli tento čtvrtek v královéhradeckém muzeu. Výstava nese název Kunětická hora – Sopečný ostrov v PolabíNovinka v programu Muzea východních Čech, na kterou mohou návštěvníci vyrazit až do 15. ledna příštího roku, představuje geologické, botanické a zoologické artefakty a pozoruhodnosti ze světa zvířat i rostlin. 

Symfonie „Z Nového světa“ v podání nejlepších českých filharmoniků zavítá do Hradce 

Česká filharmonie, Rudolfinum a Dvořákova „Novosvětská“. To všechno skloubí další z unikátních představení, které do Hradce Králové přinese kino Bio Central. Představení, které je rozhodně více než jenom film, začíná v sobotu už odpoledne ve 14,45 hodin a přinese přímý přenos z Dvořákovy síně v pražském Rudolfinu a až pod nos divákům v jediném kamenném kině v Hradci Králové naservíruje Symfonii č. 9 e moll op. 95 „Z Nového světa“ od Antonína Dvořáka

Symfonii, jejíž nahrávka odcestovala spolu s Nielem Armstrongem až na Měsíc, zahraje Česká filharmonie a dirigovat bude slavný Jiří Bělohlávek. Vstupenky jsou stále ještě ke koupi a stojí 250 korun. 

Sportovní pozvánky ve zkratce 

Zveme také na další domácí zápas hradeckých Votroků, kteří sice už mají trenéra (resp. trenéry), ale momentálně se nacházejí na poslední příčce tabulky. V neděli od 15 hodin budou pod lízátky hostit pražskou Duklu. Přijdete fandit? 

Mnohem veselejší je to s královéhradeckým Mountfieldem. Ten se po víkendových zápasech usídlil na druhé příčce extraligové tabulky za Třincem a před Spartou. Zda svou šňůru pěti vítězných zápasů prodlouží nebo ne, se ukáže už v pátek, kdy Hradec vyjede za pražskou Spartou a také při nedělním domácím zápase, v němž hostí Liberec. Hra začíná na královéhradeckém zimním stadionu od půl šesté.

A ještě jedna pozvánka do tanečního světa

Tanečníci z celého světa se už pravidelně a po 26. v řadě sjedou do Hradce Králové. Neděle v Aldisu tak bude patři latinskoamerickým i standardním tancům a tanečníkům. „Hradec Králové Open je jedna z nejstarších soutěží v České republice a ve střední Evropě. Za dobu pořádání této soutěže jsme do Hradce Králové přivedli na mezinárodní taneční klání účastníky z více než 65 zemí světa,“ uvádí organizátoři taneční soutěže Hradec Králové Open.

Tanečníci se utkají v kategoriích od juniorů až po seniory. Oproti předchozím letům se bude soutěžit pouze jeden den. Zvána je také veřejnost. Vstupenky pro dospělé budou za 300 korun, pro děti za polovic. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Velikonoční víkend v Hradci: malování kraslic i slevy v aquacentru

Jaké akce čekají na obyvatele Hradce Králové o prodlouženém velikonočním víkendu? Na zelený čtvrtek i velikonoční neděli zazní z Bílé věže na Velkém náměstí zvon Augustin. Tradiční velikonoční akci pořádá Šrámkův statek v Pileticích, na slevy láká hradecké aquacentrum, v…
Čtěte více

ZVEME: Na velikonoční jarmarky i workshopy nebo na karneval

První jarní víkend bude v Hradci Králové oslavou jara a blížících se Velikonoc. Můžete si vyrobit pomlázky, nabarvit kraslice, vytvořit dekorace. Velikonoční jarmark pořádá Slezská plovárna i obchodní centrum Aupark, výstavu pořádá Střední škola vizuální tvorby. Děti se…
Čtěte více

ZVEME: Zima skončí vynesením Smrtholky, koná se Velikonoční jarmark

Co podniknout v Hradci Králové o víkendu? Můžete vyrazit na některý z koncertů - v Aldisu vystoupí Leoš Mareš, Laura a její tygři zahrají v klubu LUCIE, do Filharmonie dorazí úspěšná inscenace Caveman. V Adalbertinu se koná Velikonoční jarmark a děti tam budou moci…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme