Zveme: Univerzita představí vědu hravou formou, poběží se hradecký půlmaraton a maraton

Hradecký půlmaraton i maraton startuje v neděli z Malého náměstí v Hradci Králové.
Hradecký půlmaraton i maraton startuje v neděli z Malého náměstí v Hradci Králové. | autor: sportvisio.cz

V naší pravidelné páteční pozvánce jsme pro vás opět zmapovali zajímavé víkendové akce v Hradci Králové. Vyrazit můžete už dnes na zábavnou Noc vědců, ať už na univerzitu, nebo do muzea. V pátek večer vystoupí v hradecké Pilnáčkově továrně kanadský multiinstrumentalista a hudebník Dillion Stelle alias The Marquis. V sobotu pořádají sběratelé velké setkání v kongresovém centru Aldis, tamtéž budou celé dopoledne probíhat i trhy Akva Tera Flora pro chovatele a pěstitele. V malšovickém sídle rodinného centra Pohoda se koná tradiční akce Malování na chodník a dětský motosraz. V sobotu večer můžete vyšplhat na Bílou věž, v neděli poměřit síly s ostatními běžci na hradeckém půlmaratonu či maratonu. 

Noc vědců na univerzitě a v muzeu

Univerzita Hradec Králové letos poprvé otevře veřejnosti dveře všech budov studentského kampusu Na Soutoku. V pátek od 18 do 23 hodin tam čeká na návštěvníky bohatý program, který i laikům přiblíží vědu v praxi, tedy v zajímavém, veselém a hravém tónu. Zvány jsou i děti. „Účastníci Noci vědců si zde otestují geografické znalosti, cestovat však budou ve starověku i pravěku, čekají na ně zábavné hry, poutavé přednášky, divadlo, projekce filmů i vědecké pokusy. Těšit se mohou na jazykové úkoly pro děti a dospělé, matematické hříčky, napínavé workshopy, ochutnávky mezinárodních pokrmů, interaktivní dílny či výstavy," sdělila mluvčí univerzity Zuzana Boučková. Vstup je zdarma. Na mobilitu ve světě zvířat i v lidské minulosti se v pátek od 19 hodin zaměří také přednášky s ukázkami tématických předmětů ze sbírek Muzea východních Čech v Hradci Králové. 

The Marquis zahraje v továrně

V pátek od 20 hodin vystoupí v Pilnáčkově továrně na Pospíšilově třídě The Marquis. Stejnojmenný sólový projekt multiinstrumentalisty a skladatele Dilliona Steele, montrealského rodáka známého též pod pseudonymem Tetsuo Paradise. V jeho tvorbě se prolínají všechny zásadní prvky žánrů darkwave i elektronické a industriální hudby, s kovově znějícími ozvěnami a silnými melodiemi popového charakteru. Královéhradečtí novoromantici Noví Lidé tuto mimořádnou událost hradecké klubové koncertní sezóny odstartují.

Malování na chodník a dětský motosraz

Hradecké rodinné centrum POHODA zve v sobotu od 14 do 17 hodin do svého malšovického sídla na tradiční akci Malování na chodník a dětský motosraz. "Program je letos opravdu pestrý. Vedle malování a závodění na odrážedlech jsou připraveny workshopy, malování na obličej, promítání pohádek, loutková představení z dílny lidového loutkáře Jiřího Polehni a vystoupení A-teamu hradeckých roztleskávaček," zvou pořadatelé a dodávají, že vstup na akci je zdarma. 

Velké setkání sběratelů a trhy pro chovatele a pěsitele

Kongresové centrum Aldis v Hradci Králové se v sobotu promění v místo, kde najdete nepřeberné množství filumenie, mincí, bankovek, etiket všeho druhu, odznaků, autogramů, pohlednic a dalších sběratelských oborů. Začátek setkání sběratelů je naplánován na 7 hodinu. O dvě hodiny později začínají i tradiční trhy Akva Tera Flora. Můžete na nich koupit a prodat akvarijní ryby a rostliny, terarijní zvířata, bezobratlé živočichy, živý a preparovaný hmyz, drobné savce a ptactvo, tropické rostliny, kaktusy a sukulenty, živé a neživé krmivo, přírodniny, entomologické pomůcky, odbornou literaturu a množství chovatelských potřeb. Vstup je 50 a 20 korun, trhy končí v poledne.

Noční prohlídka Bílé věže

Na mimořádné sobotní noční prohlídce Bílé věže můžete spatřit město Hradec Králové z ptačí perspektivy a v působivém nočním osvětlení. Noční prohlídky se uskuteční od 20 hodin a končit bude úderem půlnoci. Poslední prohlídka začíná hodinu před zavírací dobou, tedy ve 23 hodin. Počet návštěvníků věže je v jednom okamžiku omezen na 30.

Hradecký půlmaraton a maraton 

V neděli se poběží půlmaraton a maraton Hradec Králové, což je jedna z největších sportovních akcí ve východních Čechách, určená všem sportovním nadšencům, kteří si chtějí zaběhat anebo se jen podívat a fandit několika tisícům běžců. Ti si mohou vybrat mezi dvěma trasami - půlmaratonem, který měří 21,097 kilometrů a patří mezi jednu z nejhezčích tras v České republice, či celým maratonem, který měří 42,195 kilometrů. Startuje se v 11:15 z královéhradeckého Malého náměstí, půlmaratonci vyběhnou ve 12:30.

Zobrazit všechny akce na tento víkend

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Síť, která by bránila sebevražedným skokům, nakonec na Bílé věži nebude

Po dvouletém martyriu Hradec Králové vzdává snahu o zabezpečení Bílé věže proti sebevražedným skokům z ochozu památky. Nepodařilo se totiž najít řešení, které by bylo funkční a současně vyhovovalo památkářům. Poslední sebevražedný skok policie zaznamenala v roce 2020. Od roku…
Čtěte více

Bílá věž je uzavřená. Augustinu upadlo srdce, a tak na Nový rok nezazvoní

Zvonu Augustin v Hradci Králové upadlo při štědrovečerním zvonění kované srdce. Dopadlo na dřevěnou podlahu Bílé věže a památka je teď z bezpečnostních důvodů uzavřená pro návštěvníky. Kované srdce dopadlo na dřevěnou podlahu pod osmitunovým zvonem. Ten je třetím největším…
Čtěte více

ZVEME: Zažít můžete Noc vědců, pohádkovou či hororovou bojovku v lesích

Kam vyrazit v Hradci o víkendu? Třeba do Dopravního podniku, který u příležitosti 95. výročí založení městské hromadné dopravy v Hradci Králové pořádá den otevřených dveří. Univerzita a další vědecké instituce lákají na Noc vědců. Vyrazit můžete do hradeckých lesů na…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme