Zveme: Stavění máje, Sametoví teroristé v Hradci, noční běžci v centru

Stavění máje | Zdroj: HKVS
Stavění máje | Zdroj: HKVS

Na páteční večer zve Bio Central na premiéru nového slovenského filmu Sametoví teroristé, kterou navštíví i někteří z tvůrců snímku a po projekci budou debatovat s diváky.

Pro milovníky folkloru a lidových tradic je na sobotní odpoledne připraveno na Šrámkově statku stavění máje pro všechny panny hradecké. Sobotní večer v centru Hradce pak prozáří čelovky běžců, kteří se vydají na charitativní noční závod na 5 a 10 kilometrů.  

Sametové teroristy představí na hradecké premiéře jejich režisér

Premiéru snímku Sametoví teroristé v královéhradeckém Bio Central navštíví také režisér a protagonisté filmové novinky. „V pátek 25. dubna od 20:30 hodin uvede Bio Central nový dokumentární film ze slovenské produkce Sametoví teroristé. Snímek sleduje osudy lidí, kteří byli souzeni za porušení paragrafu 93 – zločiny proti komunistickému Československu,“ uvádí Ilona Machová z Bio Central a doplňuje, že jeden z hlavních představitelů chtěl na 1. máje vyhodit do vzduchu řečnickou tribunu, další zase spáchat atentát na Gustava Husáka. 

Sametoví teroristé nahlíží do současné situace tří hlavních hrdinů a na jejich životy po více než 20 letech, kdy ještě stále přetrvávají ve vzpomínkách na dobu před rokem 1989. Film, který vzbudil nadšené reakce diváků na festivalech včetně slavného Berlinale, uvede Central v pátek ve slavnostní premiéře, kterou navštíví i někteří z tvůrců snímku. „Po uvedení filmu budou s diváky v sále diskutovat režisér filmu Ivan Ostrochovský a dva aktéři – Vladimír Hučín a Iva Škrbelová,“ doplnila Ilona Machová. Více o filmu Sametoví teroristé a ukázku z něho najdete zde.

„Rozsvítíme během celé město“

Hradec Králové v sobotu večer od půl deváté zaplaví nadšenci běhu s čelovkami na hlavách – v centru města se totiž poběží noční běh s názvem Night Run. „Rozsvítíme během celý Hradec“ – to je motto tohoto zcela nového závodu, během něhož mohou běžci ověřit své schopnosti na tratích na pět a deset kilometrů, krátká trať se chystá i pro ty nejmenší závodníky. „Na oba noční závody 10km i 5km je povinná funkční čelovka - svítilna na hlavě, bez ní nebude závodník připuštěn na start,“ apelují předem organizátoři závodu. 

Závod v čele s populární moderátorkou a komičkou Ivou Pazderkovou, kterou většina lidí zná jako Blondýnu ze šou Na stojáka, vyraží ve 20,30 hodin z Masarykova náměstí. Více jsme o závodu informovali také v článku Běžci rozsvítí noční Hradec Králové, v čele charitativního závodu poběží Iva Pazderková.

Hradeckým pannám postaví máj

Májová zábava v duchu lidových tradic zavládne v sobotu odpoledne na Šrámkově statku v Pileticích. Bude se zde stavět máje pro všechny panny hradecké a započne se tím také letošní sezona festivalů a koncertů na statku. „Folklorní festivaly na Šrámkově statku mají již svou dlouholetou tradici, na kterou navazuje letos již „plnoletý“, osmnáctý ročník. A jako každý rok se této oblíbené májové akce zhostí hradecký folklorní soubor Dupák, který tímto zve do areálu piletického statku všechny příznivce lidových tanců, písní i řemesel,“ láká na sobotní program Kateřina Nedvídková z Folklorního souboru Dupák.  

Na pódiu se divákům představí hradecké i přespolní soubory. Začátek akce Stavění máje všem pannám hradeckým je naplánován na sobotní půl třetí.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více

ZVEME: Na farmářské trhy, noční Bílou věž nebo závody vozítek s pedály

Co se bude dít v Hradci Králové o víkendu? Malšovickou arénu zaplní vozítka s pedály, která odstartují jarním memoriálem novou sezónu. Můžete vyrazit na farmářské trhy nebo na noční prohlídku Bílé věže. V Aldisu se bude tančit, regionální kolo soutěže tam pořádá hradecká škola T…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme