Zveme: Šrámkův statek pořádá staročeskou masopustní zabijačku a průvod maškar

Průvod maškar a staročeská zabijačka na Šrámkově statku v Pileticích už tuto neděli.
Průvod maškar a staročeská zabijačka na Šrámkově statku v Pileticích už tuto neděli. | autor: sramkuvstatek.cz

Přemýšlíte, co podniknout o víkendu? Máme pro vás několik tipů, můžete například zažít staročeskou masopustní neděli, na Šrámkově statku se bude porcovat prase s komentářem mistrů řezníků a do průvodu se zapojí masopustní maškary v provedení folklorních souborů Červánek a Dupák. V sobotu můžete navštívit také program Hvězdárny a planetária v Hradci Králové, vzít děti na Barevnou sobotu do ZUŠ Střezina nebo na některé z divadelních představení. V neděli se bude bruslit na hradeckém zimním stadionu.

 

Masopust na statku

"Masopust, masopust, kobližky a masa kus"- na masopustní hodokvas, staročeskou zabijačku, pečení domácího chleba a smažení Božích milostí s ochutnávkami zve v neděli od 10 do 16 hodin Šrámkův statek v Pileticích. Čeká vás i obchůzka maškar a všelijaké masopustní taškaření: "Masopust, masopust, do kola mě holka pusť." Navíc se dozvíte mnohé o masopustních zvycích našich předků, uslyšíte Pohádky za pecí a podívat se můžete i na ukázky technik lidové tvorby. Prodej vstupenek bude probíhat pouze na místě, jednotná cena je 50 korun. 

Program v planetáriu

Sobotní odpoledne a večer můžete strávit i v královéhradeckém planetáriu. Podvečerní film Cesta za miliardou sluncí začíná v 18 hodin a pojednává o jednom z největších astronomických dobrodružství, do kterých se kdy lidstvo pustilo. Dozvíte se, jak byla v dějinách mapována podoba vesmíru a seznámíte se s jedním z klíčových projektů Evropské kosmické agentury, který má za cíl vytvořit revoluční 3D mapu naší Galaxie. Večerní film Příběh vody začíná v 19:30 a astronomka Eva Luna v něm povypráví o svém hledání vody ve vesmíru a voda sama nám prostřednictvím svého příběhu objasní, jak se vyvíjel vesmír od svého počátku, jak vznikly hvězdy a chemické prvky, z nichž je složena nejen ona sama, ale také planety a život. Celý program včetně prohlídky interaktivních expozic v digitálním planetáriu trvá 70 minut a je vhodný pro celou rodinu, vstupné stojí 90 korun. 

Barevná sobota v ZUŠ Střezina

Výtvarný obor ZUŠ Střezina zve na Barevnou sobotu, která se koná od 9 do 11 hodin v budově Jih. Určena je pro děti i jejich rodiče. "Přijďte spolu se svými dětmi prožít příjemné a tvořivé dopoledne," zvou učitelé z výtvarného oboru.

 

Divadélka pro děti 

"Jak obstát ve světě, když jste ještě malé koťátko nebo nezkušená loutkářka?" Loutkáři rozehrají příběh, v němž musí koťátko Macíček získat zpět pro svého kamaráda kozlíka zlatou hlávku zelí... Pohádka Dobrodružství koťátka Macíčka Hradeckého Amatérského Divadla loutek pobaví děti předškolního a mladšího školního věku i jejich dospělý doprovod. Představení trvá třičtvrtě hodiny a začíná v sobotu v 10 hodin v hradeckém Adalbertinu, vstupné stojí 50 korun. V neděli od 16 hodin pak můžete své děti vzít do hradeckého Stropu (bývalá Severka) na Slezském Předměstí na zimní pohádku pro otužilce Sněžibába a čert, vstupné je 80 korun.

Lidový kousek v Besedě

Obecně prospěšná společnost Masopust je nezávislým pražským divadlem a v sobotu od 19 hodin odehraje ve Studiu Beseda hradeckého Klicperova divadla představení Lidový kousek, autorský voiceband tří herců Ivany Uhlířové, Michala Kerna a Miloslava Königa: "Otevřená partitura pro tři. Volksstück. Secvičená věc. Voiceband. Není to představení, není to koncert, není to televarieté. Jde o to, aby bylo jasno: NEMRKAT/ NEMRAČIT/ NESMRKAT/ NESVAČIT/ NEKAŠLAT/ NEKROUTIT/ NEKRČIT/ NERMOUTIT. A spokojenost, spokojenost lidem dát, zbytečně lidi nelekat. Folklór vnitřní korupce." 

Veřejné bruslení 

Královéhradecký hokejový klub o víkendu opět nabídne ledovou plochu i veřejnosti, bruslit můžete tentokrát v neděli od 15 do 16:30 hodin v malé hale zimního stadionu. Dospělí zaplatí 30 korun, děti do 10 let 20 korun a jejich doprovod desetikorunu. Šatna stojí pětikorunu.

Zobrazit všechny akce na tento víkend

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Zima skončí vynesením Smrtholky, koná se Velikonoční jarmark

Co podniknout v Hradci Králové o víkendu? Můžete vyrazit na některý z koncertů - v Aldisu vystoupí Leoš Mareš, Laura a její tygři zahrají v klubu LUCIE, do Filharmonie dorazí úspěšná inscenace Caveman. V Adalbertinu se koná Velikonoční jarmark a děti tam budou moci…
Čtěte více

Opravy Střeziny budou pokračovat na jaře. Na řadu přijde zázemí pro vedení a hudebníky

Město pokračuje ve šňůře komplexních stavebních úprav jedné z největších uměleckých škol v republice ZUŠ Střezina na Slezském Předměstí. Na jaře by měla být zahájena druhá etapa, která spočívá v rekonstrukci zázemí vedení školy a pavilonů klasické a moderní hudby. Spolu s tím…
Čtěte více

ZVEME: Na masopustní hodování, valentýnský běh, hokej a fotbal

Masopustní veselice čeká obyvatele Hradce Králové i o tomto víkendu. Tentokrát pořádá tradiční masopust plný zvyků a tradic Šrámkův statek Piletice, masopustní průvod projde i Březhradem. Sportovci mohou vyběhnout do hradeckých lesů a závodit na 11 a 5,7 kilometrů, fanoušci…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme