Zveme: Se začátkem adventu lákají vánoční trhy, koncerty a gurmánské akce

Loňský Muzejní adventní trh navštívilo necelých 10 tisíc lidí.
Loňský Muzejní adventní trh navštívilo necelých 10 tisíc lidí. | autor: Muzeum východních Čech

Ještě nevíte, co podniknete o víkendu? Třeba vás inspiruje naše pravidelná páteční pozvánka na akce z Hradce Králové a blízkého okolí. Například dnes odpoledne se otevírá nové kulturní centrum Petrof Gallery. První adventní neděle sebou přinese tradiční třídenní Muzejní adventní trh se spoustou stánků plných vánočních dekorací, dárků a řemeslných výrobků. Děti mohou strávit předvánoční čas s lektory angličtiny, rodiče zase na koncertech - v Městské hudební síni zazní barokní hudba, v Klicperově divadle bude mít koncert Tomáš Savka. Ochutnat vánoční speciality můžete na dobročinné sobotní akci Restaurant day nebo na vánočně vyzdobeném Hrádku u Nechanic.

 

28. Muzejní adventní trh 

Tradiční Muzejní adventní trh bude letos výjimečný prodlouženou otevírací dobou a větším prostorem pro prezentaci výrobků a ukázek poctivé řemeslné práce. Navštívit ho můžete u Muzea východních Čech v pátek od 15 do 21 hodin, v sobotu od 9 do 20 hodin a v neděli od 9 do 16 hodin. "Tradice Muzejního adventního trhu sahá až k předvánočním trhům drobného umění a uměleckého průmyslu pořádaných uměleckoprůmyslovým muzeem v Hradci Králové v roce 1904. První ročník novodobých, tehdy ještě Vánočních trhů, se pak uskutečnil 1. a 2. prosince roku 1989," říkají pořadatelé. Loni trhy navštívilo téměř deset tisíc lidí. 

Den otevřených dveří nové Petrof Gallery

"V nové budově Petrof Gallery naleznete jeden z největších a nejmodernějších pianosalonů ve střední Evropě, hudební kavárnu se samohrajícím klavírem a prostornou víceúčelovou halu se špičkovou akustikou," lákají pořadatelé dne otevřených dveří nového kulturního a obchodního centra v Hradci Králové. Oficiální zahájení s programem pro děti i dospělé, včetně prohlídky nových prostor v ulici Na Brně, se koná dnes od 13 do 20 hodin. 

Vánoční sobota pro děti s angličtinou 

Zábavné dopoledne v angličtině Christmas is coming! spojené s vyráběním vánoční dekorace a zpíváním vánočních koled připravila pro děti od 4 do 15 let Jazyková škola House of English v hradecké Špitálské ulici. Nejmenší děti budou čas od 9:30 do 11:30 trávit s českou lektorkou, větší děti pak s rodilými mluvčími. 

 

Noční prohlídka Bílé věže

V sobotu můžete využít letos už poslední možnost spatřit noční Hradec Králové z ochozu Bílé věže. Noční prohlídka je naplánovaná na sobotu od 20 hodin do 24 hodin. Poslední prohlídka se uskuteční hodinu před půlnocí, počet návštěvníků věže je v jednom okamžiku omezen na 30.

Vánoční dobročinný Restaurant day

V neděli od 12 hodin začíná na hradeckém náměstí 5. května a v NãPLAVKA café & music baru Vánoční dobročinný Restaurant day. Už popáté se zde sejdou amatérští nadšenci gastronomie, aby si otevřeli vlastní pop-up restauraci. "Na své si přijdou příznivci slaného, sladkého, masového i bezmasého a myslet budeme i na děti. Tentokrát HLAVNĚ na děti. Vánočně laděný Restaurant day přinese opět úplně jiný koncept. Těšit se můžete na tradiční i méně tradiční vánoční menu, velkou parádu si na nás chystají kluci z kuchyně NãPLAVKY, budeme zpívat, tančit, hodovat, rozdávat ale i přijímat dárky... budeme rozdávat radost dětem z dětského oddělení FNHK, ale i všem dětem, které za námi v neděli přijdou na NãPLAVKU!" lákají organizátoři.

Adventní zastavení s barokní hudbou

Na první adventní neděli je připraven v rámci koncertního cyklu Hradeckých nokturn koncert barokní hudby. Jako sólisté se představí přední čeští trumpetisté Jiří a Karel Houdkovi a trombonistka Lucie Houdková. Varhany v Městské hudební síni rozezní varhanní virtuóz Petr Hostinský. Na programu zazní díla G. F. Haendela, J. S. Bacha, P.J. Vejvanovského a dalších známých autorů. "Posluchačsky atraktivní spojení pronikavého zvuku žesťů a varhan v mistrovském podání hradeckých rodáků bude jistě slavnostním zahájením adventu," myslí si pořadatelé. Vstupenky za 200 a 250 korun jsou v prodeji na HKpointu. Začátek je v neděli od 17 hodin.

Vánoční koncert Tomáše Savky

Klicperovo divadlo pořádá v neděli od 19 hodin koncert Tomáše Savky v doprovodu swingového kvartetu Ester Godovské, v obsazení klavír, kontrabas, bicí nástroje a saxofon/flétna. Zazní vánoční i nevánoční, světové i české, swingové i muzikálové melodie. Hostem večera bude Jan Vápeník. "Já prostě do poslední chvíle nevím, jak ten koncert pojmu. Vycházím vždycky z toho, na co mám chuť a co se mi chce zpívat. Z mé zkušenosti je to tak nejlepší a tím pádem je každý koncert z části improvizovaný, ale zase naprostý originál," říká zpěvák.

Vánoční těšení aneb malý Advent na Šrámkově statku

Centrum lidových tradic, Šrámkův statek v Pileticích u Hradce Králové, otevře v sobotu 2. prosince, den před první adventní nedělí svůj areál. Všem příchozím, dospělým i malým návštěvníkům, nabídne zimní provoz roubenky s topením v kachlových kamnech, pečení a ochutnávky chleba a kynutých buchtiček máčených v sirobu, lidové tvoření, Pohádky za pecí, zdobení stromečku, zpívání Jezulátku, vození na oslících a návštěvu svatého Mikuláše. Členky Spolku lidové tvorby předvedou paličkování, drátování, dekupáž, quiling (papírový filigrán), pedig, frivolitky (ručně vázanou krajku), práci s korálky, keramikou, hedvábím a další rukodělné techniky. V průběhu dne bude možné prohlédnout si celý památkový areál původní lidové architektury a národopisnou výstavku předmětů mapujících život na vsi počátkem 20. století. O občerstvení a vlídné přijetí se postará místní hospůdka. Připraven je i doprovodný program: pohádky, zpívání u stromečku, ochutnávky chleba, příchod sv. Mikuláše.

Vánoce na Hrádku u Nechanic

Zámek Hrádek u Nechanic pořádá jubilejní 25. ročník akce Vánoce na zámku. Až do 10. prosince vás ve vánočně vyzdobených interiérech průvodci seznámí s historií Vánoc, jejich zvyky a tradicemi. V historické kuchyni ochutnáte občerstvení, těšit se můžete na sobotní vánoční koncerty a letos nově také páteční noční prohlídky.

Zobrazit všechny akce na tento víkend

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Zima skončí vynesením Smrtholky, koná se Velikonoční jarmark

Co podniknout v Hradci Králové o víkendu? Můžete vyrazit na některý z koncertů - v Aldisu vystoupí Leoš Mareš, Laura a její tygři zahrají v klubu LUCIE, do Filharmonie dorazí úspěšná inscenace Caveman. V Adalbertinu se koná Velikonoční jarmark a děti tam budou moci…
Čtěte více

Síť, která by bránila sebevražedným skokům, nakonec na Bílé věži nebude

Po dvouletém martyriu Hradec Králové vzdává snahu o zabezpečení Bílé věže proti sebevražedným skokům z ochozu památky. Nepodařilo se totiž najít řešení, které by bylo funkční a současně vyhovovalo památkářům. Poslední sebevražedný skok policie zaznamenala v roce 2020. Od roku…
Čtěte více

ZVEME: Ochutnejte masopustní dobroty, poslechněte si Hůlku, Vydru či Donutila

První únorový víkend slibuje zabijačkové hody, masopustní veselici slibuje hradecký Hostinec Malý růžek i Park Na Větvi. Městské lázně opět odměňují školáky s dobrým vysvědčením, do hradeckého aquacentra mají vstup zdarma. Do Hradce Králové zavítají hned tři…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme