Štítky: | Kultura | Pozvánka |

Zveme: Romantický Hrádek a folklórní Hradec

Hrádek u Nechanic
Hrádek u Nechanic

Co se o víkendu děje v Hradci Králové anebo v jeho okolí? Nechte se inspirovat v naší kulturní pozvánce, které se nese ve znamení hudebních festivalů.

První z nich - Romantický Hrádek - rozezní Zlatý sál nedalekého novogotického zámku Hrádek u Nechanic a nadchne všechny milovníky klasické a romantické hudby. 

Druhý festival bude z úplně jiného hudebního soudku, začíná totiž folklórní festival mezi Hradcem Králové a Pardubicemi a roztančí "rynky" v obou městech. 

Romantický Hrádek – letos po patnácté

Tóny romantické i klasické hudby rozezní nedaleký Hrádek u Nechanic, který je považován za jeden z nejromantičtějších zámků u nás. Na jeho nádvoří se už od čtvrtka koná hudební festival s názvem Romantický Hrádek. 

Hudební festival, který se na Hrádku u Nechanic koná už po patnácté, v pátek nabídne koncert uskupení Corvus Quartet. Pardubičtí filharmonisté, kteří Corvus Quartet tvoří, hrají pro smyčcové kvarteto nezvykle široký průřez všemi žánry. Na jejich „playlistu“ najdeme skladby od Bacha a Mozarta až po Pink Floyd. Do Zlatého sálu zámku si je můžete přijít poslechnout od sedmé hodiny večerní. 

Na sobotním programu pak bude Klavírní kvarteto Bohuslava Martinů, které funguje už od roku 1964 a proslavilo se i za hranicemi. Festival končí v neděli koncertem ve Zlatém sále pro harfu a violocello.

Vstupné na jednotlivé koncerty je 300 korun, sleva 100 korun platí pro seniory a za polovic mohou přijít studenti. Další informace o festivalu Romantický Hrádek najdete zde.

Folklor spojí Hradec Králové a Pardubice

Hradec Králové a Pardubice se už po dvaadvacáté spojí v rytmu folklorních písní a tance. Od pátku do neděle se v obou městech uskuteční Folklorní festival Pardubice – Hradec Králové, na kterém se představí na 19 souborů z Čech, Moravy a Slovenska. „Festival je prestižní přehlídkou souborů, jejichž činnost je zaměřena na zpracování a prezentaci lidového umění folklorního regionu Čechy. Festival bude zahájen v pátek 7. června od půl osmé Pernštýnskou nocí v Pardubicích,“ uvedl Petr Švihlík z Adalbertina, které je jedním z organizátorů festivalu. 

Sobotní program se pak uskuteční v Hradci Králové. „Na hradeckém rynku“ je název pořadu, který proběhne od 10 hodin na Masarykově náměstí a jeho součástí bude také barevný a především krojovaný průvod účinkujících. Od půl druhé si na své přijdou i malí diváci, bude jim věnovaný pořad „Když jaro zaťuká“. 

Od půl třetí pak začne hlavní program „Roztančené náměstí“. „Program na Masarykově náměstí zakončí od půl čtvrté „Okénko hostů“, ve kterém vystoupí slovenský folklorní soubor Rozsutec ze Žiliny. Další část festivalu bude věnována scénickým formám folkloru v Klicperově divadle,“ popsal Petr Švihlík. Hlavní scénu Klicperova divadla v podvečer pohltí „Příběh lásky“. 

Na závěr se hradecká část festivalu přesune na Šrámkův statek v Pileticích, kam můžete přijít „pobejt“. „Program „Přijďte pobejt aneb smyslů plný večer“ bude jistě patřit k těm nejveselejším. V neděli se festival rozloučí na zámku v Pardubicích programem „Rozmlouvání“, a to od 14 hodin,“ doplnil ještě Petr Švihlík. Vstupné na festivalová představení je volný. 

Folklórní festival | Foto: HKVS Folklórní festival | Foto: HKVS
Foto z předchozích ročníků Romantického Hrádku Foto z předchozích ročníků Romantického Hrádku

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více

ZVEME: Na farmářské trhy, noční Bílou věž nebo závody vozítek s pedály

Co se bude dít v Hradci Králové o víkendu? Malšovickou arénu zaplní vozítka s pedály, která odstartují jarním memoriálem novou sezónu. Můžete vyrazit na farmářské trhy nebo na noční prohlídku Bílé věže. V Aldisu se bude tančit, regionální kolo soutěže tam pořádá hradecká škola T…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme