Zveme: První jarní víkend láká na jarmark i do divadla

Velikonoční jarmark nabídne řemeslné výrobky i dobroty. Zdroj: Adalbertinum
Velikonoční jarmark nabídne řemeslné výrobky i dobroty. Zdroj: Adalbertinum

V sobotu nás čeká první jarní den. A jak se zdá, jaro tu není jenom podle kalendáře, ale i podle počasí. Kde načerpat tu nejlepší inspiraci pro nadcházející jarní dny? Například na Velikonočním jarmarku. Zajímavou pozvánku pro vás tento víkend máme také na premiéru nového představení Divadla Drak nebo na koncert do kina Bio Central. Těšit se samozřejmě můžete také na oblíbené dětské pohádky i veselé klaunské představení.

Jarmark nabídne velikonoční výrobky i bohaté občerstvení

Že je jaro za dveřmi, připomíná Velikonoční jarmark v Adalbertinu. Hradecká kulturní a vzdělávací společnost zde pořádá od 9 do 16 hodin již tradiční jarmark. Ve všech sálech Adalbertina a na přilehlém parkovišti můžete potkat řemeslníky, lidové umělce, prodejce nejrůznějšího jídla i zajímavých výrobků z celé republiky. „K vidění i ke koupi budou výrobky lidové tvorby a uměleckých řemesel – kraslice malované, batikované, zdobené slámou, dírkované i paličkované. Dále pak keramika, velikonoční dekorace, hračky látkové i dřevěné, výrobky z šustí, slámy, kovu a proutí, skleněné figurky a jejich výroba nad kahanem, šperky, patchwork, výrobky z pedigu, kůže a modrotisku, textil ručně malovaný i batikovaný, výrobky z hedvábí, podmalba na skle i výrobky z drahých kamenů. Chybět pak nebudou ani pomlázky a jarní květiny,“ zve na jarmark za pořadatele Petr Švihlík.

Pro návštěvníky bude kromě toho připraveno bohaté občerstvení. „Ochutnat budete moci selátko opékané na rožni, staročeskou kuchyni, tradiční lidové pečivo – koláče, koblihy, mazance, beránky a frgály, nakládané sýrové speciality, medovinu a dobroty z medové cukrárny, trdelník, pražené oříšky i turecký med,“ dodává Petr Švihlík.

Interaktivní inscenace v Divadle Drak už od soboty

Na sobotu připadá také premiéra netradiční interaktivní inscenace v Divadle Drak. Adaptace slavného díla Jana Amose Komenského Labyrint světa a ráj srdce bude mít pouze deset repríz a diváci si ji mohou užít pouhých pět týdnů. „V Komenského podobenství Labyrintu světa a ráje srdce se na pět týdnů promění celá budova Divadla Drak a přilehlého Labyrintu. Diváci se v tomto imaginativním světě budou moci svobodně pohybovat a stejně jako poutník na vlastí kůži poznávat a zažívat rozličné stavy a řády, hrad Fortuny a snad i Ráj srdce. Každý bude moci zvolit vlastní jedinečnou cestu Labyrintem se všemi jeho lákadly, pastmi, slepými uličkami i tajnými poklady,“ doplňuje na svých stránkách Divadlo Drak. Pokud si chcete o originálním představení zjistit bližší informace, naleznete je například v tomto článku. Vstupenek na představení už příliš nezbývá, zakoupíte je za 120 korun.

Kapela Klicperova divadla to rozjede na pódiu v Bio Central

Velmi lákavý program chystá také sobotní večer. Ve 20 hodin začíná v kině Bio Central koncert skupiny Mastix, což je kapela složená z herců Klicperova divadla. Na velkém koncertě s projekcí pojmenovaném Centrální Mastix lidstva nebude chybět ani spousta zábavného doprovodného programu. Společně s Mastixem vystoupí Český chlapecký sbor, beninský guru Maxime Medea, Jogín smíchu Petr Vrběcký a Post Punkový Pohádkář Jan Bílek. V rámci koncertu skupiny bude také pokřtěno nové CD Mastixu 25 - let spolu Tour, které obsahuje celkem deset vlastních písní kapely a bylo nahráno v Klicperově divadle. Vstupenky zakoupíte za 190 korun, studenti mají lístky o 70 korun levnější.

Metalová legenda Root zahraje v restauraci U Letců

V sobotu večer si můžete také užít dark metalovou legendu Root, která v Hradci Králové, konkrétně v Runway Clubu 96 v restauraci U Letců, zahraje za podpory pardubických Dysangelium a objevu hradecké deathmetalové scény Mordotua. Kapela Root vznikla v roce 1987 má za sebou stovky koncetů v České republice, vystupovala také snad ve všech státech evropy, její vystoupení si mohli užít i diváci v Kanadě. Koncert pětičlenné skupiny, která má na svém kontě devět alb, čtyři videoklipy, živé album a dvě DVD, začíná v 19 hodin, plánovaný konec je hodinu před půlnocí a za lístky zaplatíte 220 korun.

Pohádka o koťátku, čertici Bertě i veselé klaunské představení

A nakonec něco pro naše nejmenší. V divadelním sále Studia A v přízemí budovy Adalbertina je v sobotu od 10:00 hodin připraveno úplně nové jarně laděné pohádkové představení s názvem Dobrodružství koťátka Macíčka v podání loutkového Hradeckého Amatérského Divadla. Představení je určené všem dětem školního i předškolního věku, za vstupenku zaplatíte 50 korun. V neděli je v tom samém čase a na tom samém místě na programu další pohádka. Tentokrát jde o inscenaci O čertici Bertě, kterou nastudoval hradecký soubor Studio PH Pohádka. Veselé představení je určené dětem od čtyř let, lístek stojí 50 korun. V neděli odpoledne v 15 hodin se také odehraje pohádkové představení v Rodinném centru Budulínek. Představení se jmenuje Pohádka sousedská a je autorským dílem Petra Lišky a Jany Epikaridis, herců a zdravotních klaunů, kteří staví pohádku na spolupráci s dětmi a veselých písničkách. Lístek stojí 50 korun, držitelé rodinných pasů mají vstup zdarma.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Velikonoční víkend v Hradci: malování kraslic i slevy v aquacentru

Jaké akce čekají na obyvatele Hradce Králové o prodlouženém velikonočním víkendu? Na zelený čtvrtek i velikonoční neděli zazní z Bílé věže na Velkém náměstí zvon Augustin. Tradiční velikonoční akci pořádá Šrámkův statek v Pileticích, na slevy láká hradecké aquacentrum, v…
Čtěte více

ZVEME: Na velikonoční jarmarky i workshopy nebo na karneval

První jarní víkend bude v Hradci Králové oslavou jara a blížících se Velikonoc. Můžete si vyrobit pomlázky, nabarvit kraslice, vytvořit dekorace. Velikonoční jarmark pořádá Slezská plovárna i obchodní centrum Aupark, výstavu pořádá Střední škola vizuální tvorby. Děti se…
Čtěte více

ZVEME: Zima skončí vynesením Smrtholky, koná se Velikonoční jarmark

Co podniknout v Hradci Králové o víkendu? Můžete vyrazit na některý z koncertů - v Aldisu vystoupí Leoš Mareš, Laura a její tygři zahrají v klubu LUCIE, do Filharmonie dorazí úspěšná inscenace Caveman. V Adalbertinu se koná Velikonoční jarmark a děti tam budou moci…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme