Zveme: poklad na Stříbrňáku, boje o malšovický Bailey Bridge a barevné chodníky

Vzpomínky na konec 2. světové války v HK | Foto: Garda města Hradec Králové
Vzpomínky na konec 2. světové války v HK | Foto: Garda města Hradec Králové

Ani letos nebude v seznamu královéhradeckých akcí chybět už roky oblíbené hledání pokladu na „Stříbrňáku“, které už tuto sobotu předznamená svátek dětí. Od pátka do soboty se Hradec Králové stane polním ležením a místem bojů historických jednotek, které svedou bitvu o malšovický Klapák neboli Bailey Bridge. V neděli vemte děti a barevné křídy a přijďte naproti bývalému Kinu Mladých. Rodinné centrum Pohoda zde pořádá „Malování na chodníku“.

Stříbrňák i letos ukrývá poklad pro děti

Letošní hledání pokladu na Stříbrném rybníku v Hradci Králové, při kterém se děti mohou zapojit do mnohých sportovních, dovednostních, vědomostních i výtvarných her a soutěží, začíná v sobotu od 14 hodin. Kromě toho se velcí i malí návštěvníci mohou těšit na vrtulník, elektrická vozítka, projížďky na hasičských člunech, ukázky policistů i městských strážníků anebo záchranářů. 

Jako každý rok si svůj program pro děti připravilo i dětské oddělení Knihovny města Hradec Králové, Divadlo Drak, hradecký dopravní podnik, podepsat se přijdou královéhradečtí extraligoví hokejisté a zazpívají nejmladší členové Českého chlapeckého sboru, kteří si říkají Zpěváček. 

Na tradiční Poklad na Stříbrném rybníku mohou přijít návštěvníci zdarma, začíná se od 14 hodin a předpokládaný konec bude v 18 hodin. Jako vždy, tak i letos organizátoři z B&K Tour‎ očekávají návštěvnost v počtu alespoň třech tisíc zájemců o pobavení, záleží ovšem na sobotním počasí, které zatím slibuje letní teploty a slunečno.

Bailey Bridge aneb vzpomínka na vylodění v Normandii

Z jiného soudku je taktéž tradiční akce, kterou se ovšem připomíná konec 2. světové války. Především milovníky a příznivce událostí ze západní fronty čeká zajímavý program už od pátku 23. května, kdy se v pravé poledne začne budovat polní ležení u mostu Bailey Bridge, konkrétně u železného mostu Klapáku v Malšovicích.

„Akce patří do cyklu populárně-naučných vzpomínkových akcí na významné bitvy 2. světové války, ve kterých hrál důležitou úlohu britský vojenský skládací most Bailey Bridge. Originální zrekonstruovaný most Bailey Bridge vyrobený v roce 1944 se nachází i v Hradci Králové v Malšovicích, kde byl roku 1947 postaven přes řeku Orlici v rámci mezinárodní pomoci UNRA,“ vysvětlují pořadatelé důvod, proč se historická vojenská ukázka britských jednotek pravidelně koná právě v Hradci Králové.

Hlavní program plný dobových uniforem, zbraní, historických vozidel a bojů na souši i ve vodě začne v sobotu spanilou jízdou tehdejších vojenské techniky. „Tématem dynamické ukázky bude Operace Persch, což je průlom spojeneckých jednotek v oblasti Bayeux. Ukázka vznikla u příležitosti jubilejního 70. výročí vylodění v Normandii 1944,“ vysvětlují organizátoři z Gardy města Hradec Králové.

Sobotní program bude začínat už v 10 hodin dopoledne, spanilou jízdu pak na Velkém náměstí doprovodí také swingový a bigbandový koncert. Hlavní ukázka bojů o most Bailey Bridge se odehraje u malšovického mostu Klapáku ve 14 hodin. 

Nevejde se vám obrázek na papír? 

Přijďte na Malování na chodníku, které v neděli od 14 do 17 hodin opět po roce pořádá Rodinné centrum Pohoda v hradeckých Malšovicích v ulici Čajkovského naproti Kinu Mladých. 

Malování na chodníku je tradičně největší akcí Rodinného centra Pohoda, každoročně jej navštíví přibližně dvě stovky návštěvníků,“ říká Michaela Nová, koordinátorka akce z obecně prospěšné společnosti Prostor Pro. „Pro letošní ročník jsme vedle tradičního programu připravili bohatý doprovodný program. Děti se tak mohou těšit například na psy speciálně vycvičené na canisterapii nebo tvorbu triček ve výtvarné dílně,“ doplnila Michaela Nová.

Vstup a účast na hlavním a vedlejším programu je pro všechny účastníky zdarma a zváni jsou všichni a všech věkových kategorií. Platí se pouze symbolický příspěvek za jednotlivé odborné workshopy.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Velikonoční víkend v Hradci: malování kraslic i slevy v aquacentru

Jaké akce čekají na obyvatele Hradce Králové o prodlouženém velikonočním víkendu? Na zelený čtvrtek i velikonoční neděli zazní z Bílé věže na Velkém náměstí zvon Augustin. Tradiční velikonoční akci pořádá Šrámkův statek v Pileticích, na slevy láká hradecké aquacentrum, v…
Čtěte více

ZVEME: Na velikonoční jarmarky i workshopy nebo na karneval

První jarní víkend bude v Hradci Králové oslavou jara a blížících se Velikonoc. Můžete si vyrobit pomlázky, nabarvit kraslice, vytvořit dekorace. Velikonoční jarmark pořádá Slezská plovárna i obchodní centrum Aupark, výstavu pořádá Střední škola vizuální tvorby. Děti se…
Čtěte více

Stříbrňák pomáhají čistit candáti

Kvalita vody ve Stříbrném rybníku by se měla postupně začít zlepšovat, pomoci mají roční candáti obecní. Zhruba 500 těchto ryb inulý týden vypustili hradečtí lesníci do jeho vod. Candáti by díky přirozenému potravnímu řetězci měli přispět k udržení stabilního množství planktonu…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme