ZVEME: O víkendu se bude v Hradci sportovat a přijede královna Eliška

Slavnosti královny Elišky v Hradci Králové.
Slavnosti královny Elišky v Hradci Králové.

První zářijový víkend navštíví Hradec Králové tradičně královna Eliška Rejčka, na Velkém náměstí se konají Slavnosti Královny Elišky. Bude se pít burčák a bude se hodně sportovat, koná se oblíbená akce Město na kolech a také Velká cena Hradce Králové, poběží se závod Hradecká pětka, pojede se Český pohár na koloběžkách, silniční závod Velká cena Hradce Králové a celá akce vyvrcholí exhibičním závodem ve sprintu. Závodit budou i děti. Hradec navštíví veteráni a skauti zvou na sobotní program do Rytířského hradiště v královéhradeckých lesích.

HRADEC SOBĚ

Hradec sobě aneb festival na konci prázdnin se koná dnes na Kavčím plácku v Hradci Králové. Akci pořádá Lodivadlo - Boatheatre, z. s. V pátek od 18:30 vystoupí RUARI, od 20:30 pak roztančí parket Electrophonix. V sobotu dopoledne bude od 10:30 pohádka O živé vodě a večer od 19:00 Simplex a od 20:30 Mr. Moss. 

BURČÁKOBRANÍ

Dnes v 16:00 hodin začíná na Svatováclavském náměstí Burčákobraní. V rámci seriálu akcí Léto s vínem proběhne čtvrtý ročník sousedského setkání nejen novohradečáků u sklenky dobrého vína. Představí se několik stánků, kde budete kromě tichých vín moci ochutnat především burčák z vinařské oblasti Čechy a Morava. "Vše záleží na počasí a proto Vám nedokážeme předem říct z jaké odrůdy bude burčák připravený. Chybět nebude drobné občerstvení a hudební vystoupení. Vstup zdarma. Degustace vín možná pouze se zakoupenou skleničkou - cena 80 Kč. Cenu vzorku vín si určuje vinař," vzkazují pořadatelé.

21. KRÁLOVÉHRADECKÁ VETERÁN RALLYE

Veteran car club HK pořádá v sobotu od 11:00 do 15:00 hodin program na Masarykově náměstí v Hradci Králové. K vidění budou veteráni, zahraje hudební skupina SONET. Od 14:00 startuje druhá etapa již 21. ročníku Veterán rallye.

"Přijeďte se svým historickým automobilem či motocyklem na pohodovou výletní jízdu do podhůří Orlických hor. A nejenom tam. Podíváme se také například do sousedního Polska, kde navštívíme vojenskou pevnost z poloviny 18. století. Akce je určena pro vozidla do roku výroby 1960. Maximální počet je 40 historických vozidel."

SLAVNOSTI KRÁLOVNY ELIŠKY

Slavnosti Královny Elišky jsou tradičními historickými slavnostmi, které se konají v centru Hradce Králové od roku 2002, vždy o prvním zářijovém víkendu. Touto akcí si připomínáme významnou epochu v dějinách královského věnného města, kdy si jej za své sídlo zvolila královna Eliška Rejčka. Město se tak díky její osobnosti vyhouplo mezi léty 1308 – 1318 na jeden z hospodářských i kulturních vrcholů své existence. V sobotu od 10:00 až do  20:00 hodin oživí Velké náměstí středověká řemesla, průvody, rytířská klání, středověké hry a zábavy, rej komediantů, kejklířů a jiných kumštýřů. Chybět nebude ani lidově-řemeslný jarmark. 

SKAUTSKÝ DEN NA HRADIŠTI

Rytířské hradiště v městských lesích se v sobotu od 10:00 do 16:00 zaplní skauty z Hradce Králové, kteří chystají velký den: "Přijďte si v sobotu 7. září 2024 vyzkoušet všemožné skautské aktivity, něco si vytvořit nebo se třeba i překonat. Akce začne v 10:00 skautským nástupem a skončí v 16:00 také skautským nástupem. Na hradišti na Vás bude čekat spousta stanovišť a na nich hradečtí skauti. Těšit se můžete třeba na larpové souboje, házení s noži a sekerami, šifry, opékání hadů a spousty dalšího. Také budou k vidění skautské zvyky a rituály." Během dne proběhnou dvě bitvy generací o Rytířské hradiště a to v 11:30 a 15:00. Občerstvení ani nápoje nebudou k dispozici, vezměte si prosím vlastní. 

MĚSTO NA KOLECH

Královéhradecká krajská asociace Sport pro všechny pořádá v neděli od 10 hodin akci Město na kolech. Startuje se u plaveckého bazénu. XXIII. ročník slibuje tradiční trasu městem. Akce je za plného provozu v městě pouze s omezením rychlosti - je nutné dodržovat dopravní předpisy a pokyny Městské policie a organizátorů na křižovatkách. Registrace začne v 9 hodin, startovné dospělí 80 Kč,  děti do 15-ti let 60 Kč. Po úhradě startovného obdrží účastník tričko akce a slosovací lístek. Losování se bude konat v prostoru startu a cíle před plaveckým bazénem - losují se drobné ceny. Budou vyhodnoceni  také nejmladší a nejstarší účastníci a nejpočetnější rodinný tým. Od 9 hodin budou ukázky cvičení a bude nám hrát opět Country dohoda.

VELKÁ CENA HRADCE KRÁLOVÉ

V neděli startuje na Masarykově náměstí také Velká cena Hradce Králové. Závody odstartují ve 12:45 hodin. Program zahájí běžecké závody s názvem Hradecká pětka, jejichž součástí budou i dětské běžecké závody. Následovat bude Český pohár na koloběžkách, silniční závod Velká cena Hradce Králové a celá akce vyvrcholí exhibičním závodem ve sprintu. Pro děti bude připraven program v rámci dětského dne. Kromě dětských závodů (dětský běh, charitativní jízda) bude připraveno množství atrakcí včetně lezecké stěny. Celá akce bude od 16:00 doprovázena koncertem skupiny Electrophonix.

PROGRAM:

12:45 Dětský závod v běhu
13:00 Hradecká pětka
13:45 Vyhlášení (Hradecká pětka)
14:00 Český pohár v koloběhu
14:40 Velká cena Hradce Králové OPEN
15:30 Jezdi a pomáhej s Akcentou
15:45 Vyhlášení (CP koloběh, VCHK OPEN)
16:00 Sprint eliminátor
16:30 Velká cena Hradce Králové ELITE
17:35 Vyhlášení (VCHK ELITE)

Zobrazit všechny akce na tento víkend
 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Venkovní akce se kvůli počasí ruší. Zbývá kino, divadlo, planetárium a bazén

Jak to bude vypadat s víkendovými akcemi v Hradci Králové? S ohledem na vývoj předpovědi počasí, zasedání krizových štábů vlády, upozornění bezpečnostních složek a varování ČHMÚ před extrémními srážkami a hrozícími povodněmi se většina plánovaných venkovních akcí konat…
Čtěte více

ZVEME: Děti čeká bejbypankovej festival Kefír a Bob s Bobkem ve Futuru

Závěr prázdnin v Hradci Králové slibuje slunečný víkend nadupaný nejrůznějšími akcemi. Ve Futuru se děti rozloučí s letními prázdninami spolu s Bobem a Bobkem, na hradeckém letišti je čeká bohatý program festivalu Kefír. Na Slezské plovárně se koná koncert a dětský den Hold…
Čtěte více

ZVEME: Na hradeckém nábřeží ochutnáte pivo, děti objeví poklad na Stříbrném rybníku

Co přinese jeden z posledních prázdninových víkendů v Hradci Králové? Děti budou hledat poklad na Stříbrném rybníku, promítat tam bude i letní kino. Na hradecké náplavce se koná Nábřeží piva a v areálu Dětské železnice budete moci obdivovat parní stroje a historickou techniku.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme