Zveme: O víkendu můžete vyzkoušet výzbroj římského legionáře, vidět striptéry nebo premiéru v divadle

Vyzkoušet si ve Všestarech můžete antický oděv, výzbroj legionáře i chuť tehdejšího medového piva.
Vyzkoušet si ve Všestarech můžete antický oděv, výzbroj legionáře i chuť tehdejšího medového piva. | autor: archeoparkvsestary.cz

Kam vás tentokrát zavede naše pravidelná víkendová pozvánka? Například na festival orientálního tance do královéhradeckého Adalbertina nebo do všestarského archeoparku, kde si můžete na vlastní kůži zkusit prožít každodenní činnosti antického Středomoří. Klicperovo uvede dlouho očekávanou premiéru Úplné zatmění o prokletých básnících Verlainovi a Rimbaudovi. Studijní knihovna láká například na výstavu složenou z her, hlavolamů a hádanek z libereckého zábavně-naučného centra iQpark. V kulturním domě Střelnice startuje v sobotu večer dámská jízda se striptéry.

Skrytý půvab antiky v archeoparku

Archeopark pravěku ve Všestarech nedaleko Hradce Králové tentokrát láká rodiny s dětmi na víkendový interaktivní program o antickém Středomoří. V rámci cyklu Dny živé archeologie uvidíte oživlé antické sochy (konkrétně v 9:30 a ve 12:30), vyzkoušíte si antické oděvy nebo výzbroj římského legionáře, pokusíte se složit řecký či římský dům, ochutnáte římské medové víno a pečivo, zkusíte si psaní na voskovou tabulku a děti si mohou vyrobit mozaikové dlaždice. To vše v sobotu i v neděli od 9 do 17 hodin. Komentované interaktivní projekce začínají vždy v 11 a ve 14 hodin.

Vernisáž a premiéra v Klicperově divadle

Hradecké Klicperovo divadlo v sobotu v 19 hodin uvede na hlavní scéně premiéru slavné inscenace Úplné zatmění dramatika a filmového scénáristy Christophera Hamptona v režii Terezy Karpianus. Příběh prokletých básníků Paula Verlaina a Arthura Rimbauda ztvární Jakub Tvrdík a Matěj Anděl.

"Pohlédněte na pozoruhodný životní osud obou básníků, který je dovedl k chápání poezie jako absolutního výrazu výjimečné osobnosti. Jak nebezpečná je ale hranice absolutní lásky? A kde je hranice absolutního sobectví? Rimbaud a Verlaine. Destrukce a poezie. Psát a shořet. Slova a krev. Toužit a nenávidět. A absint. Dvakrát." 

Ještě před představením je naplánovaná vernisáž výstavy Tomáš Sejkora - Obrazy, která začíná ve foyer hlavní scény Klicperova divadla v 18 hodin. Vstup je zdarma.

Hry a klamy aneb Dotýkání se exponátů přikázáno!

"Měli jste někdy možnost vyzkoušet si vzduchové dělo? Znáte rychlost svých reakcí? Troufáte si provést kuličku složitým labyrintem? Viděli jste už někdy otisk svého těla?" ptají se pracovníci Studijní a vědecké knihovny Hradec Králové, kteří pro vás připravili výstavu Hry a klamy v předsálí konferenčního sálu a v učebně v 5. patře. Exponáty pocházejí z libereckého zábavně-naučného centra iQpark. Putovní výstava je kombinací hry, zábavy i poučení a zahrnuje třicet interaktivních exponátů z oblasti fyziky a biologie, které jsou určeny k vyzkoušení.

Expozice však podle autorů není jen hravá a zábavná, ale i poučná a nechybí v ní množství hlavolamů, kvízů a hádanek. Základním principem „Her a klamů“ je interaktivnost a zapojení co největšího množství smyslů. Návštěvníci všech věkových kategorií poznají prostřednictvím her a experimentů běžné jevy, které se nacházejí kolem nás. Výstava začíná v sobotu a končí 24. března.

Další výstava s názvem Možné je všechno - písmo - kniha - další je k vidění po celý březen v galerii Automat. Své práce vystavují studenti oboru Grafická tvorba - Multimédia Katedry výtvarné kultury a textilní tvorby královéhradecké Pedagogické fakulty.

Festival Kouzlo orientu

Orientální festival představí tanečnice a tanečníky, opravdovou bolywoodskou show, módní přehlídku luxusních orientálních kostýmů od Hanan Mahmoud, veliký bazar i čajovnu. Chystají se dvě velké galashow, na kterých se představí přední tanečníci a umělci z celého světa: Sunny Singh z Indie, Teresa Tomas ze Španělska, Samara, Shereen, Karolina Idris nebo třeba Hanan Mahmoud z Egypta. Jeden z vylosovaných diváků vyhraje šperk s pravým diamantem. Odpolední galashow začíná v sobotu ve 14 hodin, další večer v 19 hodin ve velkém sále hradeckého Adalbertina. Vstupenky stojí 180 korun v předprodeji, 220 na místě a děti platí stovku. Každá jedenáctá vstupenka je zdarma.

Ladies night ve Střelnici

Show, která je nazývána Dámskou jízdou století, předvede v sobotu večer taneční skupina DREAMS MEN SHOW, podle organizátorů jsou to nejžádanější a nejlepší striptéři a tanečníci vůbec. "Předvedou vám něco, co jste ještě neviděly. Tato ojedinělá dámská jízda se již nebude opakovat se stejnými muži. Žádná z vás do poslední chvíle netuší, co ji tuto noc čeká za překvapení a jací účinkující na pódiu zazáří. Nechte se hýčkat těmito borci s pevnými zadky a svaly z oceli," stojí v pozvánce. Exclusive V.I.P. lístky stojí 1 500 korun, v předprodeji jsou za 999 korun a vstupenky do sektoru A stojí 900 korun, v předprodeji 600 korun. 

Zobrazit všechny akce na tento víkend

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme