Zveme: O víkendu můžete nasát velikonoční atmosféru, zajít do divadla nebo fandit hradeckým fotbalistům

Na Hrádku u Nechanic můžete poznat historii velikonočních tradic a zvyků.
Na Hrádku u Nechanic můžete poznat historii velikonočních tradic a zvyků. | autor: hradeckralove.cz

Jaké akce nabídne Hradec Králové a blízké okolí o nadcházejícím víkendu? Velikonoční tradice si můžete připomenout v historickém zámeckém prostředí v Hrádku u Nechanic nebo ochutnat velikonoční speciality a nakoupit dekorace během pátečního jarmarku na Pivovarském náměstí. V pátek večer sehrají prvoligový zápas hradečtí fotbalisté s lídrem tabulky z Plzně. V sobotu pak máte na výběr z divadelních představení, do Hradce zavítá se svou novou hrou Iva Janžurová.

Velikonoční jarmark na Pivovarském náměstí

O Velikonočním jarmarku, který začíná v pátek v 11 hodin na Pivovarském náměstí v Hradci Králové a končí v 15 hodin, na vás čekají ukázky řemesel, velikonoční speciality či expozice drobného domácího zvířectva. V 10:30 v prostorách recepce krajského úřadu začíná vernisáž žáků základních a mateřských škol v rámci projektu Happy Easter, který je zaměřený na srovnávání národních zvyků a tradic třech zemí: Řecka, Slovenska a České republiky. 

Velikonoce na Hrádku u Nechanic

Ve velikonočně vyzdobeném zámku budou návštěvníci seznámeni s historií Velikonoc, s jejich zvyky a tradicemi. "Dále vám prozradíme, jak se vypočítá  datum jejich slavení, techniku zdobení vajíček, význam dnů svatého týdne a další zajímavosti týkající se těchto nejstarších křesťanských svátků. Během této akce je otevřena zámecká kuchyň, kde můžete ochutnat originální sváteční zámecký likér," lákají pořadatelé. Tuto sobotu a neděli bude otevřeno od 9 do 16 hodin, stejně jako příští víkend. Vstupné je 120 korun.

Velikonoce v POHODĚ

Svátky jara oslaví také tradiční rodinnou akce v královéhradeckém Rodinném centru POHODA. Uskuteční se tuto neděli 9. dubna od 13 do 17 hodin v  malšovické dřevěnce, sídle neziskové organizace PROSTOR PRO, v ulici Čajkovského. Program bude rozmanitý. Připraveny jsou oblíbené tvořivé dílničky pro děti a dospělé s velikonoční tématikou, venkovní a vnitřní soutěže o ceny, výzvy pro kutily a kutilky se zajímavými odměnami nebo zábavné pohybové aktivity pro nejmenší. Nebude chybět domácí občerstvení. Vstupné zdarma, hradí se pouze tvoření v jednotlivých dílničkách. Podrobné informace naleznete na našich webových stránkách www.prostorpro.cz nebo na facebookovém profilu Rodinného centra POHODA.

Zbrusu nová inscenace Ivy Janžurové

Iva Janžurová jako režisérka a představitelka jedné z hlavních postav, Lucie Žáčková, Sabina Remundová a Barbora Munzarová se v Hradci Králové představí v cituplné komedii Báječná neděle v parku Créve Coeur. Novinka pražského divadla Kalich z pera Tennesseeho Williamse je o veliké vášni a touze po štěstí a proplétá příběh čtyř ženských hrdinek. "Tennesse Williams je pro mne tím nejvýsostnějším dramatickým autorem a vždy bylo mým snem sejít se s jeho dokonalými kresbami lidských duší na jevišti," říká Iva Janžurová v souvislosti se svou první divadelní režií, která měla premiéru tento týden. Představení začíná v sobotu v 19 hodin ve Velkém sále hradeckého Adalbertina, vstupné je 390 korun. 

Čtyřlístek v Klicperově divadle

Hradecké Klicperovo divadlo v sobotu od 17:30 uvede inscenaci Čtyřlístek v režii Davida Drábka. Historie legendárních čtyř kreslených přátel začala v roce 1969, kdy se v redakci nakladatelství Orbis objevil čtyřiadvacetiletý Jaroslav Němeček s prvním příběhem, nazvaným Vynález prof. Myšpulína. Původně vůbec nepočítal s tím, že by příhody Čtyřlístku mohly mít nějaké pokračování, ale velký zájem čtenářů si vynutil další díly. A od té doby se tento komiks stal naprosto zásadním průvodcem naším dětstvím nejen let sedmdesátých a osmdesátých. 

Hradečtí paromilové na fotografiích

Výstava fotografií s názvem Hradečtí paromilové je věnována jubilejnímu 15. mezinárodnímu Nábřeží paromilů, které se uskuteční v Hradci Králové v sobotu 26. srpna 2017. "Jde o jedinou takovou grandiózní přehlídku parních strojů na Sever od Alp pod širým nebem, ozdobenou dokonce na Labi plujícími parníčky," upozorňují organizátoři. Spolek je současně tvůrcem i provozovatelem první veřejné dětské železnici v Čechách. Výstavu můžete vidět během dubna v Galerii Suterén královéhradeckého Infocentra.

 

 

Votroci versus Viktoria Plzeň

Hradečtí Votroci se pokusí po vítězství ve Zlíně navázat na dobrý výkon a potrápit favorita z Plzně. Zápas s FC Viktoria Plzeň sehrají v pátek od 20:15 hodin na Všesportovním stadionu v Malšovicích. Vstupné je 120 korun, zlevněné vstupenky stojí 60 korun.

Zobrazit všechny akce na tento víkend

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme