Zveme: Na velikonoční jarmark, vynášení smrtky, výstavu koček nebo festival vážné hudby

Hradecké folklorní spolky vynesou Smrtku a přivítají jaro (ilustrační snímek).
Hradecké folklorní spolky vynesou Smrtku a přivítají jaro (ilustrační snímek). | autor: hradeckralove.cz

Kam vás tentokrát zláká naše pravidelná víkendová pozvánka? Třeba na Smiřické svátky hudby, sobotní Velikonoční jarmark do hradeckého Adalbertina nebo na nedělní folklorní akci, kdy hradecké soubory Červánek a Dupák vynesou Smrtholku a přivítají jaro. Chovatelé jistě nevynechají mezinárodní výstavu koček. Bílá věž se mimořádně otevře i v noci a městská knihovna odtajní architektonické návrhy na novou budovu Lesů ČR.

Velikonoční hudební festivalu ve Smiřicích

14. ročník Smiřických svátků hudby letos nabídne celkem 10 koncertů. Vedle Jaroslava Svěceného, který je uměleckým ředitelem festivalu, se v Kapli Zjevení Páně ve Smiřicích představí například Virtuosi Pragenses s violistkou Jitkou Hosprovou a jedním z největších pěveckých talentů současnosti barytonistou Filipem Bandžakem, dále České trio – tuzemský komorní soubor s mezinárodním renomé, nastupující česká houslová naděje, studentka Royal Academy of Music v Londýně Julie Svěcená zahraje za doprovodu klavíristy Václava Máchy. Vystoupí i nestor českých kytaristů Jiří Jirmal, kterého doprovodí kytarista Miloslav Klaus, světoznámý slovenský orchestr Cigánski diabli předvede zbrusu nový program plný temperamentní romské hudby. 

Velikonoční jarmark s ukázkami řemesel    

Adalbertinum na hradecké Třídě Československé armády pořádá v sobotu tradiční Velikonoční jarmark. Návštěvníky čeká prodejní výstava výrobků lidové tvorby a uměleckých řemesel, nakoupit budou moci jarní dekorace, tradiční řemeslné výrobky i domácí regionální produkty.

Vynášení smrtky a vítání jara

V neděli se můžete jít podívat do Jiráskových sadů na slavnostní vítání jara se všemi místními zvyky a obyčeji. "Jaro nám nastává, slunce jasně svítí, stromy se nám zelenají, ptáčkové zpívají, rozvíjej se kvítí." Takzvanou Smrtholku vynesou v tradičních krojích hradecké folklorní soubory Červánek a Dupák.

Hřiště Plácek bude otevřené i o víkendu

Královéhradecká obecně prospěšná společnost PROSTOR PRO otevírá od dubna nově své hřiště Plácek v Malšovicích i přes víkend. Hřiště prošlo rekonstrukcí v roce 2008 a dosud bylo otevřené jen přes týden, a to primárně pro klienty nízkoprahových zařízení, odpolední program Rodinného centra POHODA, ale v případě zájmu i pro širokou veřejnost. 

Mezinárodní výstava koček a volba miss kočka

Mezinárodní výstavu ušlechtilých koček můžete během tohoto víkendu navštívit v Amber Hotelu Černigov. Dokonce můžete hlasovat pro nejkrásnější domácí šelmu, která získá titul Miss kočka. Výstava je otevřená v sobotu od 10 do 17 hodin a v neděli od 9 do 16 hodin. Vstupné je 70 korun, děti a důchodci zaplatí 40 korun.

Výstava architektonických návrhů

V sobotu se otevírá ve foyer 1. patra CCV městské knihovny výstava architektonických návrhů podaných do soutěže s názvem Nové administrativní centrum Lesů České republiky. K vidění je i pět fyzických modelů nejlepších projektů. Jeden z nich byl vybrán k vypracování projektové dokumentace na výstavbu nové administrativní budovy, která musí splňovat všechny technické, provozní a architektonické vlastnosti moderního sídla řídícího centra podniku spravujícího lesní majetek státu. Na základě soutěžního řádu České komory architektů bylo přijato 42 návrhů, z nichž podle soutěžních podmínek poslala sedmičlenná porota 5 návrhů do druhého kola, ve kterém určila jejich pořadí a vybrala vítězný návrh.

Noční výstup na Bílou věž

Na mimořádných nočních prohlídkách Bílé věže spatříte město Hradec Králové z ptačí perspektivy a v působivém nočním osvětlení, a to obvykle pouze jednou do měsíce. Sobotní noční prohlídka Bílé věže je naplánována od 20 do 24 hodin. Poslední zájemci mohou na věž nejpozději hodinu před zavírací dobou. Počet návštěvníků Bílé věže je v jednom okamžiku omezen na 30.

Zobrazit všechny akce na tento víkend

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme