Zveme: Na Stříbrňák se sjedou škodovky, v centru bude znít muzika, sejdou se umělci a po Labi pojede dřevěný člun s archeology

Dřevěný člun bude brázdit Labe
Dřevěný člun bude brázdit Labe | autor: FB expedice

Čeká nás poměrně pestrý víkend a řada akcí začíná už dnes. Festival Na jednom břehu se z kina Širák přesune do centra města a vy si můžete muziku užívat třeba i v autobusu nebo na parníku. Pokud nechcete lenošit, můžete vyrazit na Biřičku - koná se tam Hradecký koloběh. Archeologové se chystají na náročnou expedici s dřevěným člunem. Chtějí ho vyzkoušet na Labi, tak se na to přijďte podívat. Ti, co rádi jedí zdravě, si určitě nenechají ujít farmářské trhy. Čeká nás také Noc kostelů nebo Nábřeží umělců.

Na Stříbrňáku se sjedou škodovky

Už v pátek se do autokempu na Stříbrném rybníku začnou sjíždět majitelé škodovek. Historic fan club pořádá už 28. sraz. Hlavní program proběhne tradičně v sobotu. V pátek se očekává v odpoledních a večerních hodinách příjezd prvních nedočkavců a skalních fandů, prezentace a utáboření. V  19:30 začne přednáška Bohuslava Čtvrtečky na téma Kombíky z Chile aneb montáž Škodovek na okraji pouště. V sobotu je prezentace v 9 hodin ráno. V 11 hodin je start prvního vozu na trasu orientační soutěže, jejíž trať měří cca 80 km. Jede se za běžného silničního provozu podle tradičního šipkového itineráře. S ohledem na výletní charakter soutěže není hodnocen čas ani rychlost, ale dodržení předepsané trasy a splnění stanovených úkolů. Jediný časový limit je stanoven pouze pro dojezd do cíle v kempu - do 15:30. V 18 hodin je vyhlášení výsledků soutěží a předání cen nejúspěšnějším posádkám. V průběhu dne proběhne soutěž o „NEJ“: nejzachovalejší originál, nejlépe zrenovovaný vůz, nejvzácnější typ/modifikace, nejzajímavější vozidlo - kuriozita srazu. Ve 20 hodin je na programu Poslední závod Vráti Izacha, rozlučková akce, promítání fotek a vzpomínky jeho kolegů. O půl hodiny později Retrokino, promítání filmu Hlavní výhra.

Páteční Noc kostelů si můžete užít i v hradeckých kostelích

V katedrále Svatého Ducha přivítají návštěvníky v 19.30. Poté je na programu vyzvánění katedrálních zvonů, koncert duchovní hudby a prohlídka interiéru katedrály. Ve 21 hodin bude komentovaná prohlídka Ing. arch. Jana Falty s názvem Svatí v katedrále. Pak následuje opět koncert duchovní hudby a prohlídka interiéru katedrály. Končí se v 23 hodin závěrečnou modlitbou. Noc kostelů chystají například i v kostele Českobratrské církve evangelické, na Pouchově v kostele sv. Pavla, v kostele Nanebevzetí Panny Marie, na Pražském Předměstí v kostele Božského Srdce Páně, na Novém Hradci Králové v kostele sv. Antonína, v Třebši v kostele sv. Jana Křtitele a v kuklenském kostele sv. Anny. Podrobné programy najdete na adrese: nockostelu.cz.

Přijďte si nakoupit na farmářské trhy

Tuto sobotu se opět v ulici Letců - vedle obchodního centra Atrium- sejdou farmáři a výrobci nejrůznějších potravin. Přijďte si vybrat z jejich nabídky. Oblíbené Farmářsko-potravinářské trhy začínají v 8 hodin ráno.

Jeden jede na kole a druhý běží - Hradecký koloběh

Závod smíšených dvojic v krásném prostředí městských lesů, při kterém jeden z dvojice běží a jeden jede na kole. Výměna možná kdykoli. Krásný závod se skvělou atmosférou. Nově soutěží kategorie koloběžky, mohou i jednotlivci. Sraz je v 11 hodin u restaurace Pavlína Na Biřičce. Hradeckého koloběhu se pravidelně účastní smíšené dvojice, které by si jinak společně nemohli zazávodit. Pro některé se jedná o každoroční test výkonnosti, pro jiné je to prestižní událost. Letos se koná už 7. ročník.

Archeologové budou na Labi zkoušet dřevěný člun - expedice Monoxylon III.

V sobotu od 11 hodin budete moci na Labi v centru Hradce zahlédnout skupinu nadšenců, jak se zkoušejí plavit na dřevěném člunu. "Již jsme Vás informovali, že 24. 4. 2018 byl člun poprvé úspěšně položen na vodu.....Zvládne však první opravdovou plavbu? To jsme se rozhodli vyzkoušet v sobotu 26. 5. 2018, kdy se pokusíme s člunem proplout centrem Hradce Králové. Jestli se chcete přijít podívat, jak to s námi dopadne, vyhlížejte nás kolem 11 hodin na Labi," zvou archeologové. Veřejnosti tak představí devítimetrové plavidlo. Přijedou členové posádky až ze Slovenska či Slovinska. Způsob, jakým se před osmi tisíci lety osidlovalo Středomoří, archeologové doposud zkoumali především na počítačových modelech. Archeologové z Hradce se však rozhodli potvrdit domněnky praxí. Příští rok proto vyrazí ve člunu z dlabaného kmene stromu z poloostrova Attika na Krétu tak, jak to dělali i naši předkové v mladší době kamenné. Expedici Monoxylon III. nyní čeká rok plný náročného tréninku.

Festival Na jednom břehu ovládne centrum

Festival se koná v pátek i v sobotu. Pořadatelé se na návštěvníky těší venku, u podchodu, na nádraží, v klubu i na parníčku. Tématem festivalu je Busking in the town. Busking – čili pouliční umění – vychází z čirého charisma umělce a jeho schopnosti zaujmout i v poměrně krátkém čase. A právě letošní dramaturgický výběr je tomuto kritériu podřízen. Všichni umělci mají zkušenosti s pouličními vystoupeními, ačkoliv někteří dnes již vyprodávají velké sály a k jejich talentu a odvaze přibyla ještě zkušenost. Buskingovým hraním oživí festival v pátek odpoledne vlakové nádraží, podchod u Centrálu, park u Grandu, parníček na Labi a dokonce i linky MHD. Začíná se v pátek v 15 hodin.V sobotu je program naplánován od 15.30 a hraje se právě na parníčku. Program pokračuje na nábřeží a v klubu Náplavka. Těšit se můžete například na Ivu Bittovou.

Tradiční akce - Nábřeží umělců

V pátek obsadí Tylovo nábřeží umělci. Akce začíná v 9.30 hodin. Nábřeží umělců 2018 je zakončením studentského výtvarného sympozia, letos věnovanému 100. letému výročí vzniku Československé republiky. Účastní se ho studenti a pedagogové českých i zahraničních uměleckých škol. Společná tvorba vyvrcholí páteční vernisáží, stejně jako bohatý kulturní doprovodný program pro veřejnost. Proběhne řada workshopů a dílen k tématu umění a dovednosti 1. republiky, dobový jarmark a atrakce, "živé obrazy" z historie a performance, hodina tance, malý Sokolský slet, "Prodaná nevěsta" a dobová muzika. V odpoledních hodinách se budou konat performance-workshopy s Kurtem Gebauerem a Martinem ZET společně s herci a performary. V rámci akce se můžete zúčastnit i soutěže Vyfoť to! Téma bude zadáno v pátek 25. května v 16 hodin u šapitó na Nábřeží umělců. Zúčastnit se může každý, s libovolnou technikou - zrcadlovka či mobil. Vyprávějte příběh na zadané téma pomocí pěti fotek, které ve Vašich rukách vzniknou během 24 hodin. Kdo bude nejlepší?

Zobrazit všechny akce na tento víkend

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Do karibské tančírny pod Pražským mostem a na výstavu růží

Co se bude dít o víkendu v Hradci Králové a blízkém okolí? Na Šrámkův statek dorazí pardubická trampská kapela Marien, na náplavce pod Pražským mostem se bude tančit latina na písčité karibské pláži. V Zahradě léčivých rostlin můžete obdivovat až 80 odrůd růží, Bílou věží bude v…
Čtěte více

Farmářské trhy v Hradci nově na Tylově nábřeží. Pořádá je parta nadšenců

V Hradci se minulou sobotu na Tylové nábřeží sešli farmáři a lidé si tak mohli nakoupit regionální potraviny. Přitom to původně vypadalo, že s farmářskými trhy bude letos v Hradci konec, z důvodu malého zájmu prodejců i návštěvnosti vedle Atria, se jejich pořádání zrušilo. Proto…
Čtěte více

Zveme: Na vynášení Smrtholky či jarní a velikonoční jarmarky

Co nás čeká o víkendu v Hradci Králové? Hned několik jarmarků a trhů - Jarní farmářské trhy ve Futuru, farmářsko-potravinářské trhy u Atria a Velikonoční jarmark v Adalbertinu. Hradecké folklorní soubory budou vynášet smrtku, Petrof Gallery zve na Dubnové slavnosti vína. V…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme