Zveme: Na slavnosti královny Elišky, mezinárodní leteckou show nebo ochutnávky vína

Královna Eliška přijede se svojí družinou v sobotu odpoledne.
Královna Eliška přijede se svojí družinou v sobotu odpoledne. | autor: hradeckralove.cz

Ještě nemáte plány na víkend? Hradec Králové hostí hned dvě velké akce: Slavnosti královny Elišky se konají v centru města v pátek a v sobotu a královéhradecké letiště v sobotu a v neděli obsadí obří letecká show CIAF. Znalci a milovníci vína se sejdou při páteční akci Svátek vína na soutoku v Jiráskových sadech. V neděli zase můžete relaxovat s instruktory jógy v Šimkových sadech nebo vyrazit na velký koncert na nádvoří chlumeckého zámku, kde zahrají kapely Eddie Stoilow, Portless a Fénix.

 

Slavnosti královny Elišky

Letos již pošestnácté navštíví město Hradec Králové jeho patronka královna Eliška Rejčka. Na její počest se dnes a zítra konají tradiční slavnosti, během kterých vystoupí na několika scénách středověcí muzikanti, rytíři, tanečnice, kejklíři a další komedianti. Dětská scéna v Žižkových sadech nabídne nejen netradiční hry a klání, ale podle pořadatelů také mnoho zábavy a poučení. Uskuteční se zde mimo jiné i ukázky jezdeckého umění a sokolnictví. Atmosféru celé akce dokreslí rytířské ležení s bohatě vybavenou zbrojnicí a lidově-řemeslný jarmark s ukázkami tradičních řemesel. V pátek ve 20:30 město oslní ohňový průvod z náměstí Svobody na Velké náměstí a večerní show. Samotná královna v doprovodu své družiny vstoupí do městských bran v sobotu a ve 14 hodin přijme pod katedrálou sv. Ducha zástupce městské rady a potvrdí městu jeho městská práva, k nimž například náleželo právo vařit pivo, pořádat trhy nebo právo těžit dřevo. Slavnosti vyvrcholí v 19:30 tradičním koncertem středověké kapely Arcus, zakončeným žehnáním královny městu a závěrečným ohňostrojem. Vstup je zdarma.

CIAF 2017

24. ročník letecké show CIAF na letišti v Hradci Králové otevře zájemcům hradecké letiště v sobotu i v neděli vždy v 8 hodin. Letový program bude zahájen v 11:00 a bude trvat do 17:00. Marek Hyka předvede svoji akrobacii na letounu XA-41. Belgie kromě vrtulníku A-109 předvede divákům i dopravní letoun C-130J Hercules ve statické ukázce. Ukrajina měla předvést letouny Su-27 a Su-24M, ale v důsledku technických komplikací bude Su-24 nahrazeno druhým letounem Su-27UB. AČR potvrdilo na CIAF 2017 stroje Mi-24, Mi-171 a do zahajovacího průletu 2xJAS-39 Gripen, 2xL-159 ALCA a C-295M CASA. Za vstupenku zaplatí dospělí 300 korun, děti do 15ti let mají vstup zdarma, parkovné na den stojí stovku.

Svátek vína na soutoku

Třetí ročník Svátku vína na soutoku se koná v pátek od 13 hodin do 21 hodin, stejně jako v loňském roce v areálu Jiráskových sadů. "Těšit se můžete na kvalitní domácí i zahraniční vína, skvělé delikatesy a bohatý kulturní program. Zábavu jsme připravili také pro vaše děti," lákají organizátoři. Celý den bude moderovat Jan Vala a vystoupí například královna jazzu Jana Koubková, divadelní kapela Mastix, kapela Konzervatoře Jaroslava Ježka Campine Avenue a zpěvačka Tereza Anna Mašková. V růžové zahradě se uskuteční módní přehlídka Ateliéru Jitky Šedové. "A pro zvídavé návštěvníky uspořádáme „vinařskou stezku“ místy a městy na Labi, které jsou spojovány s pěstováním a výrobou vína," dodávají pořadatelé. Vstupné stojí 170 korun.

Zvonění na Augustin a noční Bílá věž

V rámci Slavností královny Elišky se můžete zúčastnit také zvonění na zvon Augustin přímo na Bílé věži. Sraz účastníků je nejméně 15 minut před časem zvonění pod Bílou věží, které je v sobotu naplánováno od 10 hodin. Počet účastníků je omezen na 15. V sobotu večer se Bílá věž znovu mimořádně otevře, při noční prohlídce z ní můžete spatřit město z ptačí perspektivy a v působivém nočním osvětlení. Noční prohlídky Bílé věže začínají ve 20 hodin a končí úderem půlnoci. Poslední prohlídka se uskuteční 60 minut před zavírací dobou, tedy ve 23 hodin. Počet návštěvníků věže je v jednom okamžiku omezen na 30.

Rodinný den s jógou

Nedělní akce potěší všechny, kteří mají zájem o své zdraví. V Šimkových sadech si můžete vyzkoušet lekci jógy, proběhne zde beseda o výživě s odborníkem a součástí také bude zábavný program pro děti.

Koncert na nádvoří zámku v Chlumci

Koncert kapel Eddie Stoilow, Portless a Fénix se uskuteční v neděli od 16 hodin na nádvoří barokního zámku Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou. Vstupné je 250 korun, v předprodeji stojí lístky 180 korun, děti do deseti let mají vstup zdarma.

Zobrazit všechny akce na tento víkend

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Zima skončí vynesením Smrtholky, koná se Velikonoční jarmark

Co podniknout v Hradci Králové o víkendu? Můžete vyrazit na některý z koncertů - v Aldisu vystoupí Leoš Mareš, Laura a její tygři zahrají v klubu LUCIE, do Filharmonie dorazí úspěšná inscenace Caveman. V Adalbertinu se koná Velikonoční jarmark a děti tam budou moci…
Čtěte více

ZVEME: Ochutnejte masopustní dobroty, poslechněte si Hůlku, Vydru či Donutila

První únorový víkend slibuje zabijačkové hody, masopustní veselici slibuje hradecký Hostinec Malý růžek i Park Na Větvi. Městské lázně opět odměňují školáky s dobrým vysvědčením, do hradeckého aquacentra mají vstup zdarma. Do Hradce Králové zavítají hned tři…
Čtěte více

ZVEME: O víkendu se bude v Hradci tančit - streetdance, na plese i v maskách

Společným leitmotivem nadcházejícího víkendu bude v Hradci Králové především tanec. Tančit se bude na Královéhradeckém městském plese v Aldisu, tančit budou crews na soutěži streetdance, tančit se bude i v Náplavce, a to v maskách. Novoroční koncert budou mít Boni Pueri, do…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme