Zveme: Na otevření "cyklostezky mechu a perníku" či Velikonoční jarmark

Otvírání hospůdek v Hradci Králové.
Otvírání hospůdek v Hradci Králové. | autor: Cyklobar 2018

V sobotu se koná po celé republice velká úklidová akce Ukliďme svět, ukliďme Česko a i v Hradci Králové se můžete přidat k dobrovolníkům, kteří chtějí přiložit ruku k dílu a vyčistit město od odpadků. Cyklisty jistě zaujme dlouho očekávané slavnostní otevření prvního úseku Hradubické labské stezky ve Vysoké nad Labem. Koná se tradiční Velikonoční jarmark, Otvírání hospůdek či první letošní grilování na Stříbrném rybníku. Můžete také navštívit cestovatelskou přednášku s projekcí Travel Mania Eko Challenge nebo Kytarohraní v Bajkazylu.

 

Kytarohraní a cizokrajné nástroje v Bajkazylu

V pátek od 19 hodin si můžete zazpívat a zahrát na kytary a další nástroje v hradeckém Bajkazylu v ulici Československé armády 216/41: "Vezmi zpěvník, a všechny kamarády a nástroje, co máš. Možná budeme i venku. A určitě to bude zase krása :-) Kvalitu hudby nezaručujeme, ale pár fakt šikovných kytaristů očekáváme."

Přednáška o Travel Mania Eko Challenge

Cestovatelská přednáška s projekcí o extrémním expedičním závodu čtyřčlenných smíšených týmů je naplánovaná na dnešní večer, v klubu District 5 vedle Českého rozhlasu Hradec Králové. Od 20 hodin si můžete poslechnout, jaké to bylo absolvovat různé etapy pěšky, na kole i na lodích, a to 4 dny a 3 noci v kuse.

Otvírání hospůdek v Hradci Králové

Cyklobar 2018 pořádá v sobotu na Hradečnici 1928/4a akci s názvem Otvírání hospůdek. Pro prvních 40 návštěvníků slibují pořadatelé překvapení, bude připravena kýta, česnečka, klobásky a pivo.

Otevření cyklostezky z Hradce do Vysoké nad Labem

V sobotu se ve Vysoké nad Labem otevře ve 13 hodin sportovní areál, připraven je doprovodný program a občerstvení. V 15 hodin začnou slavnostní projevy, stříháni pásky a symbolické předání prvního úseku cyklostezky Mechu a Perníku mezi Hradcem Králové a Pardubicemi cyklistické veřejnosti. Uvidíte zahajovací jízdu historických velocipedů, budete si moci zapůjčit kola, elektrokola nebo koloběžky.

Velikonoční jarmark Hradec Králové

Hradecká kulturní a vzdělávací společnost pořádá v sobotu ve všech sálech Adalbertina od 9 do 16 hodin již tradiční Velikonoční jarmark, na kterém to bude vonět jarem a blížícími se Velikonocemi. Ve všech sálech Adalbertina a na přilehlém parkovišti uvidíte širokou plejádu řemeslníků, lidových umělců a prodejců velikonočních artefaktů i všelikých pochutin ze všech koutů republiky. K vidění i ke koupi budou kraslice malované, batikované, zdobené slámou, dírkované i paličkované. Dále pak keramika, velikonoční dekorace, hračky látkové i dřevěné, výrobky z šustí, slámy, kovu a proutí, skleněné figurky, šperky, patchwork, výrobky z pedigu a kůže, textil ručně malovaný i batikovaný, výrobky z hedvábí, podmalba na skle i výrobky z drahých kamenů. Chybět pak nebudou ani pomlázky a jarní květiny. Vstupné pro dospělé stojí 30 korun, děti zaplatí desetikorunu.

Malování perníčků a pletení pomlázky

Adalbertinum se v sobotu také promění v sídlo Spolku lidové tvorby, jehož členky naučí děti i dospělé malovat perníčky, uplést pomlázku, a pokud si přinesete vajíčko nebo vejdumek, poradí s ozdobením vlastní kraslice. Kromě toho na sobotním Velikonočním jarmarku uvidíte také umělecké zpracování dřeva v podání řezbářů a truhlářů ze Střední uměleckoprůmyslové školy hudebních nástrojů a nábytku. Návštěvníci si tak budou moci sami vyzkoušet nevšední disciplínu, kterou je řezba a práce s dlátem.

První grilování kýt na Stříbrňáku

V sobotu od 14 do 18 hodin se bude na Stříbrném rybníku v Hradci Králové letos poporvé grilovat: "Na začátek nové sezony si Vás dovolujeme pozvat na první grilování oblíbených kýt. V nové sezoně pro Vás připravujeme spoustu změn, které budeme postupně zveřejňovat na našem Facebooku," lákají pořadatelé.

Noční prohlídka na Bílé věži

Jako každou první sobotu v měsíci se můžete kochat pohledem na noční Hradec Králové. Úderem 20. hodiny se otevře hradecká dominanta Bílá věž, z bezpečnostních důvodů je počet návštěvníků v jeden okamžik omezen na 30. Poslední prohlídka je možná 60 minut před koncem otevírací doby, tedy před půlnocí. Není potřeba rezervace, vstupné stojí 70 korun.

Zobrazit všechny akce na tento víkend

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Velikonoční víkend v Hradci: malování kraslic i slevy v aquacentru

Jaké akce čekají na obyvatele Hradce Králové o prodlouženém velikonočním víkendu? Na zelený čtvrtek i velikonoční neděli zazní z Bílé věže na Velkém náměstí zvon Augustin. Tradiční velikonoční akci pořádá Šrámkův statek v Pileticích, na slevy láká hradecké aquacentrum, v…
Čtěte více

ZVEME: Na velikonoční jarmarky i workshopy nebo na karneval

První jarní víkend bude v Hradci Králové oslavou jara a blížících se Velikonoc. Můžete si vyrobit pomlázky, nabarvit kraslice, vytvořit dekorace. Velikonoční jarmark pořádá Slezská plovárna i obchodní centrum Aupark, výstavu pořádá Střední škola vizuální tvorby. Děti se…
Čtěte více

Stříbrňák pomáhají čistit candáti

Kvalita vody ve Stříbrném rybníku by se měla postupně začít zlepšovat, pomoci mají roční candáti obecní. Zhruba 500 těchto ryb inulý týden vypustili hradečtí lesníci do jeho vod. Candáti by díky přirozenému potravnímu řetězci měli přispět k udržení stabilního množství planktonu…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme