Zveme: Na oslavy státního svátku, Noc divadel a vánoční trhy ve Smiřicích

Mastix, kapela složená z herců a přátel Klicperova divadla, zahraje hned dvakrát. V pátek i v sobotu.
Mastix, kapela složená z herců a přátel Klicperova divadla, zahraje hned dvakrát. V pátek i v sobotu. | autor: klicperovodivadlo.cz

Víkend nám tentokrát prodlouží státní svátek, zítra oslavíme Den boje za svobodu a demokracii, ke kterému se váže i několik akcí v Hradci Králové. Můžete se například zúčastnit zvonění na osmitunový zvon Augustin na Bílé věži, který je druhým největším zvonem v Čechách. Sbor kněze Ambrože v pátek rozsvítí množství loučí a svíček při Slavnosti světla, před Klicperovým divadlem zahraje oblíbená herecká kapela Mastix. V sobotu pak Klicperovo divadlo otevře své brány v rámci Noci divadel, stejně jako Divadlo Jesličky Josefa Tejkla. Ve Smiřicích pořádají Vánoční trhy s živým betlémem. Zimní stadion v Hradci zve na zápas hokejistů s Chomutovem a veřejné bruslení.

Zvonění na zvon Augustin

Při příležitosti významných svátků máte jedinečnou možnost zažít zvonění na zvon Augustin přímo na Bílé věži. Sraz účastníků je vždy nejméně 15 minut před časem zvonění pod Bílou věží, tedy před páteční 18. hodinou. Počet účastníků je omezen na 15.

Slavnost světla ve Sboru kněze Ambrože

17. listopadu v 17 hodin se již tradičně koná ve Sboru kněze Ambrože v Hradci Králové Slavnost světla - setkání nad hledáním pravdy, svobody a lásky s uvedením pěti nových zvonů do budoucí zdejší zvonohry, která bude umístěna ve věži sboru. "Setkání začíná na nádvoří za světel loučí, po krátkém duchovním poselství bratra biskupa Pavla Pechance se na věži rozsvítí srdce – symbol lásky, který nás má pomalounku uvést do doby adventní a vánoční…" Poté všichni příchozí půjdou s rozsvícenými svíčkami do ztemnělého sboru, svíčky pokládají před stůl Páně a začíná slavnost s uvedením nových pěti zvonů nazvanými jmény Václav Budovec, Kryštof Harant, Jan Jessenius, Jiří Třanovský a Matouš Ulický.

Mastix zahraje k 17. listopadu

Kapela složená z herců hradeckého Klicperova divadla pořádá již tradiční koncert k zítřejšímu státnímu svátku, začátek je naplánován na 17:30 před divadelní budovou. Další koncert bude mít Mastix na hlavní scéně v sobotu večer, kdy Klicperovo divadlo otevírá své brány v rámci akce Noc divadel.

Noc divadel v Klicperově divadle

Noc divadel začne v hradeckém divadle v sobotu úderem 14. hodiny Povídáním v Podkroví, kde se představí nové posily dámské šatny – herečky Sára Venclovská a Týna Andělová Průchová. Divadelní putování vás zavede po hradeckých zákoutích spjatými s divadelními osobnostmi, provázet bude Ondřej Macl v 15 hodin a v 16:30 od studia Beseda. Od 16:00 do 19:30 jsou připravené komentované prohlídky interiérů a zákulisí hlavní scény, provázet budou herci a zaměstnanci divadla. V 17 hodin vystoupí herci na Havlově dvorečku, kde budou předčítat autobiografické vzpomínky signatářů Charty 77 z dob zákazů tvorby, výslechů, emigrace, ale i divokých večírků. Zazní zde texty Ludvíka Vaculíka, Václava Havla, Jaroslava Hutky a Pavla Juráčka v režii dramaturgyně Marie Novákové. Koncert kapely Mastix odstartuje ve 21 hodin na hlavní scéně. Po skončení koncertu bude návštěvníky ve foyer čekat autogramiáda hereckého souboru. Letošní pátou Noc divadel zakončí netradiční půlnoční prohlídka Klicperova divadla, tentokrát v novém formátu a s názvem Letem divadelním světem určená vítězům internetové soutěže.

Noc divadel v Jesličkách

Divadelní maraton plný představení okořeněný koncertem N´CHANT JAZZ pořádá v sobotu také královéhradecké Divadlo Jesličky Josefa Tejkla, a to od 16:30 hodin.

Vánoční trhy ve Smiřicích

Tradiční vánoční trhy ve městě Smiřice si můžete vychutnat v sobotu. Uvidíte dobová řemesla a lidovou tvorbu, ochutnáte různé pochoutky, které k Vánocům patří. Pro děti je přichystán tvořivý koutek ve spolupráci s DDM Smiřice. Trhy se konají od 10 do 17 hodin. Součástí bude i představení v Kapli Zjevení Páně ve Smiřicích, a to v časech od 13 do 13:30 hodin a od 16:30 do 17:00 hodin. Tradiční živý betlém v podání ochotnického souboru OCHOS Smiřice a ve spolupráci s pěveckým komorním sdružením CANTUS Jaroměř má vstupné dobrovolné.

Veřejné bruslení na stadionu

O víkendu si můžete také zabruslit, na zimní stadion v Hradci Králové může veřejnost v sobotu od 16 do 17:30 a v neděli od 15 do 16:30 hodin. Dospělí a mládež nad deset let zaplatí 30 korun, děti do deseti let 20 korun a jejich doprovod desetikorunu.

Hokejisté vyzvou Chomutov

Ve 23. kole hokejové extraligy 2017/18 se utká Mountfield HK s Chomutovem. Zápas začíná v neděli na královéhrdeckém zimním stadionu od 17 hodin.

Zobrazit všechny akce na tento víkend

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
16.11.2017 19:36
Sandmann (neregistrovaný)
Dříve se Hradci říkalo Hočiminovo město, protože se ve 14 hodin vyrojilo z fabrik mračna cyklistů.
Dnes Hradci říkám město duchů. Kulturu a společenské vyžití tady zajišťují stánkaři v Gajerkách, archeopark a smiřické jesličky.
Když se o tom píše každý týden jako o senzačním vyžití ,napadá mě jediné : je něco shnilého v tom městě našem.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Zima skončí vynesením Smrtholky, koná se Velikonoční jarmark

Co podniknout v Hradci Králové o víkendu? Můžete vyrazit na některý z koncertů - v Aldisu vystoupí Leoš Mareš, Laura a její tygři zahrají v klubu LUCIE, do Filharmonie dorazí úspěšná inscenace Caveman. V Adalbertinu se koná Velikonoční jarmark a děti tam budou moci…
Čtěte více

ZVEME: Víkend nabídne několik vernisáží, koncert či noční Bílou věž

Na tento víkend se v Hradci Králové sešly hned čtyři vernisáže, začínají výstavy fotografií, obrazů i studentských prací. Bude se hrát hokej, koncertovat, vystoupat můžete na noční Bílou věž nebo si prohlédnout vodní elektrárnu Hučák.
Čtěte více

ZVEME: Na fotbal, hokej, bleší trh nebo za elektřinou na Hučák

Závěr jarních prázdnin v Hradci Králové mohou děti strávit v Technologickém centru nebo na Velké kostičkové výstavě, kde na ně čeká velké množství kostiček LEGA. V IC Hučák se mohou dozvědět vše o elektřině. O víkendu se bude hrát fotbal, hokej v historických dresech a na…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme