Zveme: Na noční Bílou věž, sobotní fotbal nebo maškarní neděli v muzeu

Z Bílé věže můžete v sobotu večer obdivovat světla nočního Hradce Králové.
Z Bílé věže můžete v sobotu večer obdivovat světla nočního Hradce Králové. | autor: hradeckralove.cz

Víkend se blíží a spolu s ním i naše pozvánky, které vás tentokrát zavedou například na Bílou věž, která se mimořádně otevře i v noci. Navštívit můžete některou z nových výstav, které začínají v městské knihovně či v Muzeu východních Čech. Muzeum pořádá také maškarní neděli pro děti. V sobotu můžete vyrazit na fotbal nebo si večer můžete zatančit na plese Radia Černá Hora, kde zahraje hned několik populárních kapel.

Bílá věž láká na noční prohlídku

Další z mimořádných nočních prohlídek Bílé věže na hradeckém Velkém náměstí, která se v noci otevírá zpravidla každou první sobotu v kalendářním měsíci, je naplánována na tuto sobotu. Hradec Králové můžete obdivovat z ptačí perspektivy a v působivém nočním osvětlení od 20 hodin až do půlnoci. Poslední prohlídka se uskuteční ve 23 hodin, počet návštěvníků věže je v jednom okamžiku omezen na 30. Dospělí zaplatí 60 korun, děti 40 korun.

Výtvarníci vystavují obrazy i díla ze dřeva

S příchodem března se otevírají zbrusu nové výstavy. Dvě nově nabízí hradecká městská knihovna, v sobotu dopoledne se tam můžete podívat na Dřevohrátky v galerii v přízemí. Výstava deseti východočeských výtvarníků, tvořících převážně ze dřeva, volně navazuje na expozici řezbářských prací z roku 2013.

"Vůně dřeva provází návštěvníky od prvních kroků a neopustí ho ani dlouho potom, kdy už se expozicí prošel. Dřevohrátky pořádá KMHK ve spolupráci Střední uměleckoprůmyslovou školou hudebních nástrojů a nábytku v Hradci Králové," uvádí kurátor výstavy, která měla vernisáž ve čtvrtek.
  
Druhá výstava s názvem Dřevěné plastiky – Josef Hrach je k vidění po celý březen ve foyer prvního patra v ústřední budově Centra celoživotního vzdělávání ve Wonkově ulici. "Kmen stromu je živá hmota, osobitá i tvárná, fascinující svou jedinečnou strukturou, barvou a vůní. Práce s ním  přináší pocit uklidnění a dodává pozitivní energii." 

Další výstavu otevírá tuto sobotu Muzeum východních Čech v Kavárně. Obrazy Jiřího Anderse, absolventa ateliéru akademického malíře Daniela Balabána, se pohybují od symbolické roviny k příklonu k realizmu, jsou melancholické, snové až se sklonem ke kýči. Spojnicí výstavy nazvané Červený kytky je pak červeň, její nosnost, symbolická a výrazová. Vernisáž začíná v sobotu od 15:30 v Muzeu východních Čech v Hradci Králové, hudebně ji doprovodí Tomáš Sejkora, vstup je zdarma.

Maškary budou řádit v muzeu

V neděli od 9 od 13 hodin pořádá Muzeum východních Čech v Hradci Králové také masopust a s ním řádění prapodivných maškar.  Dozvíte se, co vlastně znamenají, koho představují tradiční masky a kam až sahají kořeny tohoto oblíbeného lidového zvyku. "V kreativní dílně se zaměříme na výrobu masky se zvířecím motivem. Doporučujeme dětem od 6 let," zvou pořadatelé na maškarní neděli. Děti zaplatí vstupné 60 korun, jejich doprovod polovinu.

Na plese Radia Černá Hora zahraje No Name či Jelen

Sobotní ples Radia Černá Hora začíná ve 20 hodin v královéhradeckém Aldisu a ceny vstupenek jsou stejné jako loni: 500 korun stojí takzvané korzo, 650 korun zaplatíte za Malý sál a 850 korun za sezení ve Velkém sále. "Na všechny druhy vstupenek samozřejmě můžete navštívit všechny sály, pouze vstupenky na Velký a Malý sál Vám však garantují místa k sezení," vysvětlují pořadatelé. Na plese vystoupí kapely No Name, Lenny, Jelen, Ready Kirken, Atmo Music, Thom Artway, Hodiny a další. 

Masopustní průvod a pirátský karneval

Kulturní dům v Nechanicích pořádá v sobotu od 13:30 hodin masopustní průvod, který slibuje několik zastavení a spoustu zábavy. Průvod bude končit u restaurace u Ságnerů, kde bude připraveno masopustní pohoštění. V neděli v nechanickém kulturním domě pak vypukne od 15 hodin dětský pirátský karneval.

Fotbalový zápas pod lízátky

V 19. kole FNL 2016/17 se utká FC Hradec Králové a FK Mladá Boleslav. Zápas začíná v sobotu v 16:00 hodin na hradeckém Malšovickém stadionu.Vstupenky stojí 120 a 60 korun. 

Zobrazit všechny akce na tento víkend

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme