Zveme: Na jazzový festival, do hradeckých lesů, archeoparku či planetária

Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové zvou děti i dospělé na dokumentární filmy, přednášky i pozorování.
Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové zvou děti i dospělé na dokumentární filmy, přednášky i pozorování. | autor: hradeckralove.cz

Jaké akce vás čekají tento víkend v Hradci Králové a blízkém okolí? Pokračuje 23. ročník mezinárodního festivalu Jazz Goes to Town, užít si ho můžete ještě dnes a zítra. V sobotu můžete v hradeckých lesích zhlédnout ukázky historické i moderní lesní techniky, myslivosti nebo práce loveckých psů. Celý víkend vás archeologové zvou do Všestar za poznáním a interaktivním programem. Zajímavý program a pozorování na víkend připravila i Hvězdárna a planetárium Hradec Králové.

Jazz Goes to Town

Už od úterka pohltil Hradec Králové mezinárodní jazzový festival a užít si ho v hudebních sálech, klubech a dalších koncertně neobvyklých prostorách na obou březích Labe můžete ještě dnes a zítra. Vedle divadelních a koncertních sálů Studia Beseda, Studia Divadla Drak, Bio Central a Městské hudební síně, bude program situován i do industriálních a sakrálních prostor v centru města. Po roce tak opět můžete zavítat do prostoru Novákových garáží či nově do Evangelického kostela v Nezvalově ulici. Dnes večer vystoupí například současná hvězda severoafrické hudební scény, marocká zpěvačka OUM se svou mezinárodní kapelou a Ondřej Štveráček Quartet feat. Gene Jackson. V sobotu uslyšíte třeba švédský septet Angels 7, sdružující švédské hudebníky napříč jazzovou, experimentální, rockovou i klasickou hudební scénou. Můžete si koupit festivalovou permanentku, která umožňuje vstup na dva závěrečné festivalové dny za 800 korun nebo si užít jen koncertně nabitou sobotu za 500 korun. 

Den lesní techniky

Tradiční Den lesní techniky, který letos Městské lesy Hradec Králové pořádají již posedmé, nabídne vedle řady odborných ukázek i soutěže pro děti, chybět nebude ani stylové občerstvení. Program začíná v sobotu v 10 hodin a jeho trasa povede po cestě od skladu palivového dřeva za útulkem pro psy u lesního hřbitova až k Vlčím jámám a bufetu U Vlka. Praktické ukázky budou připravené na 11., 13. a 15. hodinu, kdy lesníci předvedou stroje a techniku, stromolezectví a výškové ořezy stromů, myslivci pak práci loveckých psů nebo ukázky sokolnictví. Chybět nebudou ani řezbáři a kováři, pro děti budou připravené různé hry a soutěže. Ochutnat budete moci zvěřinový guláš, divočáka na rožni nebo rybí speciality. Předpokládaný konec akce je v 16 hodin.

Dny archeologie v Archeoparku

Interaktivní program v rámci cyklu Dny živé archeologie připravil Archeopark Všestary i na tento víkend: "Co je archeologie a v čem je obtížná a v čem zase snadná?" Můžete si vyzkoušet archeologii na vlastní kůži, čeká vás bohatý program - budete si moci vyzkoušet práci s detektorem kovů, experimentální výpal keramiky, rekonstrukce keramických nádob a mnoho dalších aktivit. Otevřeno je od 9 do 17 hodin.

Program hvězdárny a planetária

Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové v pátek i v sobotu v podvečer uvádí dokument Kosmické srážky: "Aniž to tušíme, před našimi zraky se kolize odehrávají neustále. Svět je takový, jaký jej známe, jen díky kolizím, které v minulosti formovaly celé galaxie, Sluneční soustavu i planetu Zemi. Dokument Kosmické srážky nám ukáže, že podobné interakce probíhají neustále ve Slunci, že ohromnou srážkou vznikl například náš Měsíc a přiblíží nám také střetnutí Země s asteroidem, po kterém na konci druhohor vyhynuli dinosauři." Celý program včetně prohlídky interaktivních expozic trvá 90 minut a je vhodný pro celou rodinu. 
Děti mohou navštívit pohádkový program Ptačí ostrov, začíná v sobotu v 15 hodin. Sobotní večerní film je nazvaný Příběh vody, ve kterém astronomka Eva Luna povypráví o svém hledání vody ve vesmíru. Kromě pořadů v digitálním planetáriu je možné navštívit také Pozorování Slunce v sobotu od 14 hodin a Večerní pozorování v pátek od 20:30 a v sobotu od 20:45. Pozorování se konají na hvězdárně a není třeba na ně rezervovat vstupenky.

No Matamar No Party

Jedna z nejnavštěvovanějších klubových akcí v zemi pod taktovkou dua MATAMAR míří v sobotu večer do nových prostor klubu Denoche v Hradci Králové. Hip hop mejdan začíná ve 21 hodin a končí až úderem páté hodiny ranní. Vstupné stojí 100 korun.

Trojlístek pohádek

Tři klasické pohádky Hrnečku, vař!, O Otesánkovi a O Budulínkovi zahraje dětem v neděli v 10 hodin Divadýlko MRAK z Havlíčkova Brodu. Veselá pohádková směsice, plná nečekaných i očekávaných zvratů a dramatických situací, zjemněná notnou dávkou humoru je vhodná pro děti od čtyř let. 

Zobrazit všechny akce na tento víkend

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Zima skončí vynesením Smrtholky, koná se Velikonoční jarmark

Co podniknout v Hradci Králové o víkendu? Můžete vyrazit na některý z koncertů - v Aldisu vystoupí Leoš Mareš, Laura a její tygři zahrají v klubu LUCIE, do Filharmonie dorazí úspěšná inscenace Caveman. V Adalbertinu se koná Velikonoční jarmark a děti tam budou moci…
Čtěte více

ZVEME: Ochutnejte masopustní dobroty, poslechněte si Hůlku, Vydru či Donutila

První únorový víkend slibuje zabijačkové hody, masopustní veselici slibuje hradecký Hostinec Malý růžek i Park Na Větvi. Městské lázně opět odměňují školáky s dobrým vysvědčením, do hradeckého aquacentra mají vstup zdarma. Do Hradce Králové zavítají hned tři…
Čtěte více

Modernizace hradecké hvězdárny s sebou přinese i zajímavou novinku

O rekonstrukci hradecké hvězdárny se mluví již delší čas. Budova na Novém Hradci Králové z let 1947 až 1961 slouží téměř beze změn již desítky let. Před lety bylo v jejím sousedství postaveno planetárium, které se otevřelo v roce 2015. Nyní kraj pořádá soutěž o novou podobu…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme