Zveme: Na Festival cyklocestování, karneval či loutkové divadlo

Karel Tříska na lehokole.
Karel Tříska na lehokole. | autor: cyklocestovani.cz

Víkend je opět za dveřmi a s ním i naše pravidelná páteční pozvánka na vybrané akce v Hradci Králové. Milovníci cyklistiky si jistě nenechají ujít Festival cyklocestování, kulturní nadšenci zase některou z výstav v královéhradeckých galeriích. Na své si přijdou i děti, které se budou moci ponořit do divadelního pohádkového světa nebo vyrobit si masku a soutěžit s ní na karnevalu.

Na lehokole projel celou Ameriku

Tradiční specializovaná přehlídka cestopisných besed a promítání o cykloturistice začíná v konferenčním sále Úřadu práce  na Wonkově ulici v sobotu v 10 hodin a potrvá až do nedělních 18 hodin. Hlavním programem letošního Festivalu cyklocestování bude projekce fotografa a cyklocestovatele Karla Třísky, který minulé léto na svém lehokole přejel USA. Druhou hlavní projekci doprovodí svým povídáním o netradiční jízdě na jednokolce z Čech až za polární kruh Tomáš Horák (na snímku vpravo). Letošní ročník představí i cyklo-bruslařské a koloběžkářské počiny. 

Galerie lákají na nové i končící výstavy 

První únorový týden se v Hradci otevřely nové výstavy, které budou k vidění po celý únor. Například Svět okem vzduchoplavce Jiřího Hembaly, pilota a instruktora letů horkovzdušným balónem. Jeho fotografie z balonového koše nad městem Dubaj s nejvyššími mrakodrapy světa představuje Galerie Suterén na Eliščině nábřeží, o víkendu má otevřeno od 9 do 16 hodin. Můžete si tam prohlédnout také výstavu ZUŠ Habrmanova nazvanou Skrytý pozorovatel

Naopak poslední možnost zhlédnout výstavy nabízí Galerie moderního umění. V neděli tam končí hned tři - výstava z tvorby Aleše Lamra Stručná retrospektiva, Pocta Bohumilu Kubištovi a Otisky – Fragmenty - Vize. Otevřeno je v sobotu i neděli od 10 do 18 hodin. 

Do prostředí historických i současných králických betlémů a jejich tvůrců zavede návštěvníky výstava v lapidáriu Muzea východních Čech v Hradci Králové. Otevřeno je od 9 do 17 hodin.

Do Planetária za dobrodružstvím

Planetárium zve malé diváky na sobotní pohádku Ptačí ostrov, pohádkový program začíná v 15 hodin. Po pozorování tisíců hvězd a krátké cestě vesmírem změní v dobrodružství: Podaří se Tomášovi s Katkou napravit celou neplechu a zachránit kouzelnou říši za knihovnou?

"Na hvězdárně se podíváme k dalekohledům a bude-li hezké počasí, namíříme je na Sluníčko na obloze. A kdo si bude chtít pohrát, může si z velkých astronomických kostek sestavit souhvězdí nebo planety. Program je vhodný pro děti od pěti let, trvá 90 minut," lákají pořadatelé. Kromě pořadů v digitálním planetáriu je možné pozorovat Slunce jako každou sobotu od 14 hodin či večerní oblohu od 20:45. 

Děti si mohou vybrat hned z několika divadelních kusů

Loutkovou Perníkovou chaloupku pro děti připravilo Hradecké Amatérské Divadlo loutek. Pohádka o Jeníčkovi a Mařence určená i pro ty nejmenší diváky začíná v sobotu v 10 hodin ve Studiu A hradeckého Adalbertina. Během třičtvrtě hodiny se děti dozví, že "i ten nejsladší perníček může někdy pořádně zhořknout". Vstupné je 50 korun, stejně jako v neděli, kdy na stejném místě a ve stejný čas začíná pohádka O čertici Bertě. Veselá pohádková inscenace o nepovedené čertici a jejích trampotách v nastudování hradeckého souboru Studio PH Pohádka je vhodné pro děti od čtyř let.

Další divadelní zážitek dětskému publiku nabídne v neděli od 16 hodin sál tanečního studia STROP - bývalá Severka na Slezském Předměstí. "Co se stane, když děti v lese zabloudí až k chaloupce Sněžibáby? A jak chytrý pocestný vyzraje nad čertem? Vše se dozvíte, ale teprve až se vám podaří uspat medvěda Barnabáše," lákají pořadatelé. Dvě zimní pohádky s názvem Sněžibába a čert zahraje divadlo Harmonika z Prahy. Pohádkové pásmo plné písniček, malování a také hry na heligonku stojí 50 korun, držitelé rodinných pasů mají vstup zdarma.

Během karnevalu se budou masky na obličej také malovat

Velký Karnevalový rej se chystá na nedělní odpoledne v rodinném zábavním parku Tongo. Nejdříve si děti mohou vyrobit vlastní masku, tvořivá dílna bude otevřená od pravého poledne do 14 hodin, kdy propukne samotný karneval a potrvá až do 17 hodin. Během celého odpoledne si děti mohou nechat pomalovat obličej a soutěžit o nejkrásnější masku.

Hradečtí hokejisté se utkají s Litvínovem

O zážitek nepřijdou o víkendu ani sportovní fanoušci. Na zimním stadionu mohou v neděli do 17 hodin fandit radeckým hokejistům. Mountfield HK se utká s Litvínovem v rámci 45. kola hokejové Tipsport extraligy 2016/2017.

Zobrazit všechny akce na tento víkend

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme