Zveme: Na divadelňák Letos jinak, farmářské trhy a noční prohlídku města

Divadelní festival LETOS JINAK završí koncert kapely Mastix.
Divadelní festival LETOS JINAK završí koncert kapely Mastix. | autor: Michal Kobrle

Poslední červnový víkend slibuje velkou nálož kultury, ač se do poslední chvíli nevědělo, jakou bude mít letošní výjimečný ročník divadelního festivalu podobu. Festival Divadlo evropských regionů a Open air program LETOS JINAK se koná od pátku do neděle. Vyrazit můžete také do divadla Drak, kde dnes zahajují venkovní interaktivní výstavu. Těšit se můžete i na farmářské trhy, noční komentovanou prohlídku Hradce Králové nebo na některou z výstav.

Divadelní festival 

Festival Divadlo evropských regionů a Open air program LETOS JINAK se koná od pátku do neděle, kvůli pandemickým opatřením musel několikrát měnit podobu. Nakonec na představení nebudete koukat ze svých vozů, vstupenky zůstávají v platnosti. Dnes v Letním kině Širák uvidíte například inscenaci Budulínek Naivního divadla Liberec a Bratří speciál v podání Bratři v tricku. Představení budou i na Kavčím plácku a na parkovišti Flošna dnes uvidíte třeba Improshow Nabalkoně & Paleťáci: Tři kožíšky pro Bobbyho. I sobota a neděle slibují nabitý program. 

Vernisáž před divadlem Drak

Výstava interaktivních objektů, jejichž autory jsou scénografka Tereza Vašíčková, umělecký řezbář Jiří Bareš a umělecký truhlář Štěpán Uherka, bude slavnostně otevřena v pátek úderem 16. hodiny v plenéru před Divadlem Drak. Volně přístupnou venkovní expozici, kterou budou zpočátku tvořit dvě velké loutky a dvě interaktivní hry, plánuje divadlo do budoucna rozšiřovat o další objekty a postupně tak zabydlovat exteriér před divadlem, který přímo vybízí k trávení volného času rodiny s dětmi i další návštěvníky. Vystavené interaktivní objekty mohou návštěvníci oživit, probudit či roztančit nebo si společně zahrát některou z her.

Noční komentovaná prohlídka Hradce

"Pojďte se s námi projít městem v době, kdy se ze dne stává noc a objevte tak méně známou tvář našeho důvěrně známého města," lákají pořadatelé na noční komentovanou prohlídku Hradce Králové. Vstupenky za stokorunu je nutné zakoupit nejpozději den před konáním akce do 18 hodin. Akce se uskuteční při minimálním počtu 5 osob. Sraz účastníků je u Infocentra na Eliščině nábřeží v sobotu ve 20 hodin.

Pohádkové putování s vodníkem a maňásky

V neděli v 10 se můžete se svými dětmi vydat do hradeckých Jiráskových sadů na pohádkové putování: "Vydejte se společně s vodníkem Čvachtalem do jeho pohádkového království. Prozkoumejte tajemná zákoutí Jiráskových sadů, kde se ukrývají víly a hradečtí skřítci. Ti všichni si pro Vás připravili všemožné hry a zábavné úkoly. Setkat se můžete třeba s vílou Orličkou, skřetem Hučákem nebo s Babou Puškvornicí." Kostýmovaná procházka je vhodná pro děti od 3 do 10 let. 

Farmářské trhy u Atria

Hradecká kulturní a vzdělávací společnost v sobotu opět pořádá oblíbené farmářsko-potravinářské trhy.
Najdete je v ulici Letců, vedle obchodního centra Atrium, od 8 do 12 hodin.

Rockový koncert Mastix 

Novoroční večírek, nezávislý na ročním období, čase i prostoru! Nekonečná a nekončící show plná písní z představení i mimo něj v podání herců Klicperova divadla a jejich přátel. Tradiční koncert kapely Mastix završí divadelní festival v neděli u Klicperova divadla od 23 hodin.

Výstava Uprostřed Koruny české

Tento víkend máte poslední možnost vidět unikátní soubor východočeského gotického umění, protože výstava Uprostřed Koruny české v Muzeu východních Čech v Hradci Králové končí. Gotické a raně renesanční umění východních Čech 1250-1550 zaplnilo téměř celý interiér nově zrekonstruované výstavní budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové. Poprvé v novodobé historii představuje ucelený pohled na bohatství regionu východních Čech v období od 13. do 16. století. Na výstavě je shromážděno přes 400 uměleckých předmětů zahrnující sochy, deskové obrazy, celé středověké oltáře, knižní malbu, archiválie, umělecké řemeslo, archeologické památky a doklady každodennosti středověkého člověka. 

Výstava Policie a četnictvo

Členové spolku přátel města Týniště n. O. zvou veřejnost na výstavu Policie a četnictvo ve Vodárenské věži v Týništi nad Orlicí. Expozice představí historii bezpečnostních složek u nás za uplynulých 150 let. K vidění budou například dobové uniformy, ukázky kriminalistických metod, kasařské náčiní a velké množství doprovodných fotografií. Přiblíženy budou dokonce skutečné případy týnišťských strážníků. Otevírací doba věže v roce 2020 je od 30. května do 28. září soboty, neděle, svátky 10 - 17 hodin. Vstupné: dospělí 30 korun, děti v doprovodu dospělých zdarma.

Venkovní výstava Karel Otčenášek

Výstava na šesti oboustranných panelech seznámí s osudy Karla Otčenáška, připomene jeho život a myšlenky nejen stručným textem, ale zejména prostřednictvím řady archivních fotografií nebo vzpomínek pamětníků. Opomenuta nezůstala ani celoživotní idea arcibiskupa Otčenáška univerzálního svatodušního spřátelování. Výstava se koná v prostoru městských teras, které byly u příležitosti stého výročí narození Karla Otčenáška, čestného občana města, rozhodnutím zastupitelstva z března letošního roku pojmenovány jeho jménem. Výstava je k vidění až do konce června.

Zobrazit všechny akce na tento víkend

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Zima skončí vynesením Smrtholky, koná se Velikonoční jarmark

Co podniknout v Hradci Králové o víkendu? Můžete vyrazit na některý z koncertů - v Aldisu vystoupí Leoš Mareš, Laura a její tygři zahrají v klubu LUCIE, do Filharmonie dorazí úspěšná inscenace Caveman. V Adalbertinu se koná Velikonoční jarmark a děti tam budou moci…
Čtěte více

ZVEME: Bude se běhat, hrát fotbal, jíst čokoláda a řádit v maskách

O víkendu se bude v Hradci Králové sportovat i kulturně žít. Votroci odehrají derby s Pardubicemi, poběží se jarní běh v novohradeckých lesích. Ve Futuru můžete navštívit Čokoládový festival, děti můžete vzít na Velikonoční pohádku, karneval nebo koncert Štístka a Poupěnky.
Čtěte více

ZVEME: Víkend nabídne několik vernisáží, koncert či noční Bílou věž

Na tento víkend se v Hradci Králové sešly hned čtyři vernisáže, začínají výstavy fotografií, obrazů i studentských prací. Bude se hrát hokej, koncertovat, vystoupat můžete na noční Bílou věž nebo si prohlédnout vodní elektrárnu Hučák.
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme