Zveme: Metropolitní opera, pohádky pro děti, promítání v muzeu či soutěž modelářů

Hudební pohádka ve filharmonii.
Hudební pohádka ve filharmonii. | autor: fhk.cz

Poslední lednový víkend si kromě volby našeho prezidenta lze užít i spousty zábavy. V Hradci můžete zajít třeba na Metropolitní operu do Bia Centrál, promítat se bude i v Muzeu východních Čech a planetáriu. Milovníci jazzu mohou navštívit Kraft. Ti, co rádi v tichosti přemýšlí, si to užijí v šachovém klubu. Kdo se chce trochu hýbat, může jít na veřejné bruslení. Děti zabaví divadlo a zajímavé to může být i na soutěži mladých modelářů.

V muzeu Filmové pátky zahájí celovečerní film Svět patří nám

České filmové legendy doprovází novou výstavu MUZEJNÍ NOSTALGIE. 110 LET BUDOVY VE FOTOGRAFII. Filmové pátky v Muzeu východních Čech v Hradci Králové zahájí  26. ledna 2018 v 18.00 hodin celovečerní film Svět patří nám. Satira v podání Jana Wericha a Jiřího Voskovce z roku 1937, která čerpá z divadelní hry Rub a líc, je považována za jeden z nejodvážnějších protifašistických snímků své doby.

Bio Central nabídne operu - Tosca

V sobotu 27. ledna od 18.45 se můžete prostřednictvím Bia Centrál ocitnout přímo v Metropolitní opeře. Pod taktovkou Andrise Nelsonse provede Orchestr Metropolitní opery Pucciniho dramatickou tragédii Tosca v nové inscenaci režiséra Sira Davida McVicara. V hlavních rolích žárlivé pěvkyně a jejího milence Cavaradossiho se objeví Sonja Jončeva a Vittorio Grigolo. Bídáka Scarpiu ztvární Bryn Terfel.


Divdalo Drak na sobotu připravilo Divadelní medobraní pro nejmenší

V sobotu od 16:00 hodin můžete spolu s dětmi dorazit do Divadla Drak na Medovou královnu. "Dědeček včelař pošle svou malou vnučku do úlu pro med. To ale není tak snadné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Na cestě k sladkému pokladu je třeba překonat řadu překážek, naučit se pokoře a trpělivosti. Hlavní hrdinka se postupně dozvídá, kde se takový med vůbec bere a jak jej získat. Dědeček jí pomáhá překonat strach a učí ji mluvit se včelami jejich řečí tak, aby si získala jejich náklonnost a snad i přátelství. Díky jeho moudrým radám a vlastní odvaze nakonec děvčátko přece jen pozná tajemství úlu, získá důvěru včelí královny a stane se dobrou včelařkou," láká na představení divadlo.


Šachový klub láká na setkání

Pokud rádi hrajete šachy a nemáte parťáka, přijďte dnes v 10 hodin dopoledne do Literární kavárny v městské knihovně ve Wonkově ulici. "Rádi přivítáme další zájemce, dámy i pány, kteří se chtějí zabavit, posedět u šachovnice při dobré kávě s příjemně silnými soupeři. Hrací materiál si zatím budeme na setkání nosit každý sám. Pravidelná setkání budou vždy poslední pátek v měsíci," zvou na setkání šachisté.


Víkendový program v hradeckém planetáriu je pestrý

V pátek se návštěvníci mohou těšit na film Dynamická Země. Promítá se od 18.30 hodin. Stejný film se promítá i v sobotu od 18 hodin.  Diváka zavede přímo do srdce zuřícího hurikánu, do vod rozbouřených oceánů, k podmořským sopkám i do těsné blízkosti žraloků a velryb. Budeme sledovat cestu energie vyzařované Sluncem, ovlivňující dění na naší planetě – atmosféru, oceány i samotné živé organismy.  Celý program včetně prohlídky interaktivních expozic v digitálním planetáriu trvá 90 minut. Je vhodný pro celou rodinu. V sobotu můžete vzít do planetária děti. Začíná se v 15 hodin. Zkusíte poznat některá souhvězdí a potom se vznesete ze Země a vydáte se na krátkou cestu vesmírem. Nakonec se podíváte na astronomickou pohádku Polaris - spolu s kamarády medvědem a tučňákem odhalíme nejednu vesmírnou záhadu. Na hvězdárně se podíváte k dalekohledům. A kdo si bude chtít pohrát, může si z velkých astronomických kostek sestavit souhvězdí nebo planety. Program je vhodný pro děti od 5 let, trvá 90 minut.

Jazzevec vás čeká v Kraftu. Hrají jazz, rock, pop i funk

Jazzevec je česká hudební skupina založená roku 2012 a dnes večer od 20 hodin si ji můžete poslechnout v Kraftu na Pospíšilově třídě. Žánrově se pohybuje na pomezí jazzu, rocku, popu a funku. V současné době má kapela 7 členů. Skupina hraje vlastní tvorbu s texty převážně v češtině. Autorkou většiny repertoáru je zpěvačka Mirka Famfulíková, některé písně napsali také kytarista Jakub Kožela a klavíristka Alžběta Lhotová.


Vezměte děti na hudební pohádku Péťa a vlk

V sobotu od 16 hodin můžete se svými ratolestmi na hudební pohádku Péťa a vlk do hradecké filharmonie. Vypravěčem bude Miroslav Táborský. "Kukačky a holubice, kachny a slepice: Děti pozor, je tu vlk! To jen tři horny vyjí, těch se kluci nebojí," píše o představení samotná filharmonie.


V neděli hrají v Adalbertinu pohádku Paleček

V neděli dopoledne můžete vzít děti na pohádku do Adalbertina. Podívají se na pohádku Paleček. Začíná se v 10 hodin. Dva chudí lidé touží po děťátku. Jejich přání se vyplní, když se jim z fazolového lusku vyloupne chlapeček, velký jako paleček ... Pohádka je hrána marionetami v rodinném divadélku a je vhodná pro děti od tří let. Účinkuje lidový loutkář Jiří Polehňa.

 

Mladí modeláři budou soutěžit, vy můžete být u toho, modely si prohlédnout i koupit

Klub plastikových modelářů při Juniorklubu pořádá v sobotu 27. ledna v prostorách kongresového centra Aldis soutěž plastikových modelů Hradecký lev. Od půl osmé je v plánu přejímka modelů, od 10 do 15 hodin veřejnost uvidí výstavu modelů a poté je připraveno vyhlášení výsledků. K vidění budou modely letadel, vrtulníků, civilních aut i motocykl, lodí, ponorek, další techniky i diorámat, fugurek a bust. Chybět nebude ani prodej modelů, doplňků i literatury a tvořivé dílny.

Veřejné bruslení je tento víkend pouze v neděli

Pokud se chcete hýbat, můžete využít veřejné bruslení na hradeckém zimním stadionu. Bruslí se od 15 do 16.30 hodin.

Zobrazit všechny akce na tento víkend

 

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme